Dietetyka weterynaryjna 7100-DWET-3-SJ
Wykłady: różnice w budowie przewodu pokarmowego wybranych gatunków zwierząt; zachowania żywieniowe psów i kotów, świń, bydła domowego, małych przeżuwaczy i koni; karmy komercyjne – etykietowanie, zasady produkcji, właściwości, karmy domowe w żywieniu psów i kotów – receptury, zasady bilansowania, modyfikacja mikroflory przewodu pokarmowego u psów i kotów – probiotyki i prebiotyki, symbiotyki, immunostymulatory pokarmowe; substancje biologicznie aktywne w żywieniu zwierząt (L-karnityna, tauryna, kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy, przeciwutleniacze); wielonienasycone kwasy tłuszczowe w żywieniu psów i kotów – możliwości wykorzystania w dietoterapii; modyfikacja procesów trawienia i wchłaniania u zwierząt; żywienie krów mlecznych w cyklu produkcyjnym; zapobieganie otyłości u psów i kotów; diety stosowane w chorobach dróg moczowych, chorobach gastroenterologicznych - metabolicznych, chorobach serca, chorobach zwyrodnieniowych stawów; zasady żywienia pediatrycznego i geriatrycznego; zasady doboru diet weterynaryjnych profilaktycznych, leczniczych, eliminacyjnych dla chorujących psów i kotów; zasady układania dawek pokarmowych dla psów i kotów; planowanie żywienia restrykcyjnego u drobiu; diagnostyka i profilaktyka chorób metabolicznych u krów mlecznych; wybrane zagadnienia z dietetyki psów i kotów.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
- zaliczenia ustne na ocenę (treści prezentowane na wykładach)
Kryteria oceniania –
Wykłady
- zaliczenia ustne na ocenę (treści prezentowane na wykładach)
Kryteria oceniania –
ocena dostateczna: odpowiedź odzwierciedla minimum wymaganej wiedzy (60%),
ocena dostateczna plus: 71-80% wymaganej wiedzy (odpowiedź prawidłowa, niepełna, wymagająca naprowadzenia
ocena dobra: 81-87% wymaganej wiedzy(odpowiedź pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia, wymagająca naprowadzania)
ocena dobry plus: 88-94% wymaganej wiedzy (odpowiedź pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia)
ocena bardzo dobra: powyżej 94 wymaganej wiedzy (odpowiedź pełna i prawidłowa)
Dodatkowo przy ocenie będzie brana pod uwagę aktywność na zajęciach
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
Ceregrzyn M., Lechowski R., Barszczewska B.: Podstawy żywienia psów i kotów. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2013.
Hand M.S., Thatcher C.D., Remillard R.L., Roudebush P., Novotny B.J.: Small animal clinical nutrition. (5 wydanie) Mark Morris Institute, Topeka, USA. 2010.
Case L.P., Daristotle L., Hayek M.G., Raasch M.F.: Canine and feline nutrition. MosbyElsevier, 2011.
Nutrition requirements of dogs and cats: National Research Council. National Academic Press, Washington 2006.
Literatura uzupełniajaca:
- piśmiennictwo światowe z bazy Medline oraz wskazane artykuły w czasopismach: Medycyna Weterynaryjna, Życie Weterynaryjne, Magazyn Weterynaryjny, Weterynaria w praktyce, Weterynaria po Dyplomie.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: