Wybrane elementy bromatologii 0600-S2-ChK-SP/W-WEB
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze składnikami żywności mających wpływ na zdrowie człowieka. Interakcje pomiędzy składnikami pożywienia. Ogólna charakterystyka grup żywności i ich analiza.
Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania próbek żywnościowych do analizy oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w badaniach żywności. Zajęcia laboratoryjne obejmują następujące ćwiczenia:
1. Fluorymetryczne oznaczanie chininy w napojach typu tonik
2. Chromatograficzne oznaczanie kofeiny w napojach energetycznych i kawie
3. Polarymetryczne analiza czystości cukrów
4. Oznaczanie zawartości białka w piwach
5. Spektrofotometryczne oznaczanie zawartości fosforanów w przetworach mięsnych
6. Chromatograficzne oznaczanie zawartości barwników spożywczych w produktach stałych i ciekłych
7. Oznaczanie aktywności antyutleniającej warzyw i owoców metodą CUPRAC i DPPH
8. Oznaczanie kwasowości i zawartości jonów chlorkowych w kiszonkach
9. Fluorymetryczne oznaczanie witaminy E w produktach spożywczych
W cyklu 2022/23Z:
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze składnikami żywności mających wpływ na zdrowie człowieka. Interakcje pomiędzy składnikami pożywienia. Ogólna charakterystyka grup żywności i ich analiza. |
W cyklu 2023/24Z:
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze składnikami żywności mających wpływ na zdrowie człowieka. Interakcje pomiędzy składnikami pożywienia. Ogólna charakterystyka grup żywności i ich analiza. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
- doświadczeń
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykład – egzamin pisemny, na podstawie ilości zdobytych punktów
Na ocenę dostateczną (60-65%)
Student ma wiedzę na temat bromatologii i zna podstawowy teoretyczne różnych metod analitycznych. K_W02; K_W12; K_W14,
Na ocenę dostateczny plus (65-70%)
Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej. Potrafi zaproponować metodę do konkretnej analizy. K_W02; K_W09; K_W12; K_W14, K_U01
Na ocenę dobrą (70-80%)
Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy chemicznej żywności. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. K_W02; K_W09; K_W12, K_W14,; K_U01; K_U05;
Na ocenę dobry plus (80-90%)
Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. K_W02,. K_W09: K_W12; K_W14, ; K_U01; K_U05; K_U11, K_U14,
Na ocenę bardzo dobry (> 90%)
Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny laboratorium zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. K_W02,. K_W09: K_W12; K_W14, ; K_U01; K_U05; K_U11, K_U14, K_K01; K_K02; K_K05; K_K06;
Laboratorium: zaliczenie na podstawie punktacji uzyskanej ze sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń.
Na ocenę dostateczną (60-65%)
Student zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni.
K_W02; K_W09; K_W12,
Na ocenę dostateczny plus (65-70%)
Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej i mikrobiologicznej przeprowadzonej w pracowni. Potrafi zaproponować metodę do konkretnej analizy. K_W02; K_W09; K_W12, K_U01: K_U05
Na ocenę dobrą (70-80%)
Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy chemicznej i mikrobiologicznej. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. K_W02; K_W09; K_W12, ; K_U01; K_U05; K_U11
Na ocenę dobry plus (80-90%)
Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. K_W02; K_W09; K_W12, ; K_U01; K_U05; K_U11; K_U14
Na ocenę bardzo dobry (> 90%)
Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny laboratorium zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. K_W02; K_W09; K_W12, ; K_U01; K_U05; K_U11; K_U14
K_K01; K_K02; K_K05; K_K06;
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa
1. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002
2. H. Giertig, J. Przysławski, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa
3. E.Kolarzyk, Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka, Uniwersytet Jagielloński, 2016
4. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004
5. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005
6. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000
Literatura uzupełniająca:
1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
W cyklu 2022/23Z:
Literatura podstawowa |
W cyklu 2023/24Z:
Literatura podstawowa |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: