Conducted in
terms:
2020/21, 2021/22, 2022/23, 2023/24
ISCED code: 0521
ECTS credits:
2.5
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Biological and Veterinary Sciences
Analysis and evaluation of the quality of food products 2600-K2-AJP-BIOT
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (30 godz.):
- udział w ćwiczeniach laboratoryjnych - 30 godz.
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (32,5 godz.):
- przygotowanie do ćwiczeń - 10
- praca własna nad opracowaniem sprawozdania - 10
- przygotowanie do zaliczenia – 12,5
Łącznie: 62,5 godz. (2,5 ECTS)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1- zna techniki analizy jakościowej i ilościowej wybranych grup produktów żywnościowych, K_W15, K_W17
W2- posiada wiedzę na temat składu chemicznego wybranych produktów żywnościowych i wskazuje wpływ różnych czynników środowiskowych na ich jakość, K_W13
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1 – stosuje wybrane techniki pomiarowe do analizy jakościowej i ilościowej produktów spożywczych K_U01
U2 – krytycznie ocenia uzyskane wyniki, analizuje możliwość niedoskonałości wybranej metody, K_U06
U3 – przygotowuje w odpowiedni sposób materiał badawczy (produkty żywnościowe) do analiz biochemicznych, K_U11
U4 – potrafi formułować hipotezy, wnioski, opinie, K_U06, K_U12
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1 – potrafi pracować w zespole, K_K03
K2 – potrafi zaplanować i przeprowadzić eksperyment służący realizacji określonego zadania, K_K05
K3 – potrafi dostrzec ryzyko wykonywanych działań, K_K08
K4 – świadomie dba o bezpieczeństwo pracy oraz powierzony sprzęt, K_K09
K5 – potrafi krytycznie ocenić informacje z internetu, mediów masowych, literatury, dotyczące jakości produktów żywnościowych K_K07
Teaching methods
(in Polish) Metody poszukujące, ćwiczeniowo-praktyczne w formie eksperymentu. Studenci realizują zadania praktyczne indywidualnie lub w parach. Zajęcia są prowadzone w grupie 8-12 osób, ponieważ wymaga tego metodyka doświadczeń: dostęp do sprzętu i urządzeń laboratoryjnych, a także praca z odczynnikami chemicznymi. Wykonywanie eksperymentów w oparciu o pisemne instrukcje.
Exploratory teaching methods
- practical
- laboratory
- laboratory
Type of course
(in Polish) przedmiot fakultatywny
Prerequisites
(in Polish) Przedmioty podstawowe dla pierwszego stopnia studiów
Course coordinators
Term 2023/24: | Term 2021/22: | Term 2020/21: | Term 2022/23: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: