Chemistry of food and micronutrients
0600-S2-Spec-ChZB
This course has not yet been described...
Term 2020/21:
|
Term 2021/22Z:
|
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (godziny kontaktowe) 120 h.
2. Praca indywidualna studenta 360 h (przygotowanie do laboratorium oraz ćwiczeń, sporządzanie sprawozdań, przygotowanie się do egzaminu).
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) SYSTEMY ZAPEWNIENIA I STEROWANIA JAKOŚCIĄ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Efektem kształcenia będzie uzyskanie przez studentów wiedzy: na temat zagrożeń związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, o wymogach prawnych związanych z produkcją żywności, na temat dobrej praktyki higienicznej, dobrej praktyki wytwarzania, na temat systemów sterowania jakością żywności.
K_W01, K_W02, K_W14
METODY SPEKTROSKOPOWE I CHROMATOGRAFICZNE W ANALIZIE ŻYWNOŚCI – LABORATORIUM
Wymiernym efektem kształcenia będzie uzyskanie przez studentów wiedzy o: teoretycznych aspektach wykonania analizy ilościowej metodami instrumentalnymi, o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej, o sposobie przedstawiania wyników analiz, o sposobie przygotowania próbki w zależności od zaproponowanej metody oznaczania oraz oznaczanego analitu.
K_W01, K_W02, K_W09, K_W10, K_W12, K_W14
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
Efektem kształcenia będzie zdobycie przez studenta wiedzy na temat toksycznego wpływu wielu substancji chemicznych, promieniowania jonizującego i środowiska na produkty żywnościowe. Student pozna metody ograniczania toksyczności żywności.
K_W01, K_W02, K_W14
Learning outcomes - skills
(in Polish) SYSTEMY ZAPEWNIENIA I STEROWANIA JAKOŚCIĄ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Student potrafi: przewidzieć potencjalne wystąpienie zagrożenia związanego z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, zapobiegać występowaniu poszczególnych zagrożeń, przestrzegać zasad GHP, GMP, dokonać analizy zagrożeń i wskazać krytyczne punkty kontroli w prostych procesach produkcji żywności.
K_U01, K_U08
METODY SPEKTROSKOPOWE I CHROMATOGRAFICZNE W ANALIZIE ŻYWNOŚCI – LABORATORIUM
Student potrafi: opracować raporty z wykonywanych analiz, posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie ilościowej, opanować procedury wykonywania analiz ilościowych z zastosowaniem metod miareczkowych i spektroskopowych, zastosować poznane procedury analityczne w analizie żywności, opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz.
K_U01, K_U05, K_U08, K_U11, K_U14
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
Student potrafi: przewidzieć potencjalne wystąpienie zagrożenia związanego z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, zapobiegać występowaniu poszczególnych zagrożeń, dokonać analizy zagrożeń i dokonać ich eliminacji, potrafi samodzielnie wyszukać informacje w czasopismach naukowych i popularnonaukowych oraz chemicznych bazach danych w języku polskim i angielskim; przedstawia wyniki pracy w formie samodzielnie przygotowanego referatu.
K_U01, K_U08
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) SYSTEMY ZAPEWNIENIA I STEROWANIA JAKOŚCIĄ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Student:
- dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski,
- zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności i jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń,
- nawiązuje współpracę w zespole.
K_K01, K_K02, K_K07
METODY SPEKTROSKOPOWE I CHROMATOGRAFICZNE W ANALIZIE ŻYWNOŚCI – LABORATORIUM
Student:
- dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski,
- zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności i jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń,
- nawiązuje współpracę w zespole.
K_K01, K_K02, K_K07
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
Student:
- dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski,
- zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności i jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń,
- nawiązuje współpracę w zespole,
-zna potencjalne zagrożenie związane z wykorzystaniem związków chemicznych i nowych materiałów w gospodarce,
K_K01, K_K02, K_K03, K_K07
Teaching methods
(in Polish) SYSTEMY ZAPEWNIENIA I STEROWANIA JAKOŚCIĄ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Wykład z prezentacjami multimedialnymi
METODY SPEKTROSKOPOWE I CHROMATOGRAFICZNE W ANALIZIE ŻYWNOŚCI – LABORATORIUM
Samodzielna praca doświadczalna studentów
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
Wykład podający z prezentacją multimedialna
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- participatory lecture
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- presentation of a paper
- laboratory
- practical
Type of course
(in Polish) przedmiot fakultatywny
Prerequisites
(in Polish) SYSTEMY ZAPEWNIENIA I STEROWANIA JAKOŚCIĄ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Podstawowa wiedza dotycząca składu produktów żywnościowych
METODY SPEKTROSKOPOWE I CHROMATOGRAFICZNE W ANALIZIE ŻYWNOŚCI – LABORATORIUM
Zaliczony egzamin z Analizy instrumentalnej.
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
Podstawowa wiedza z zakresu chemii
Course coordinators
Learning outcomes
Student acquires knowledge on production , analysis and food handling. Presents skills of food analysis by instrumental methods. Receives knowledge on food biochemistry, biotechnology, food handling and manufacturing, food commodity, food sensory analysis, toxicology and hygene of production and storage. Student knows and applies rules on food quality assurance and food production quality control (ISO, HACCP) and rules of food analysis (GMP, GLP).
Student is able to Solve the problems of complex analysis of the selected food products using the advanced instrumental methods,
Asses the quality and functionality of food products, perform sensory analyses of food,
Applies:
• Advanced instrumental methods in food analysis,
• Rules of GLP and GMP in food production and analysis.
Bibliography
Term 2020/21:
|
Term 2021/22Z:
|
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors,
localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: