Conducted in
terms:
2021/22Z, 2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z
Erasmus code: 13.3
ISCED code: 0531
ECTS credits:
3
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Chemistry
Chemistry in food 0600-OG-ChZ
This course has not yet been described...
Term 2021/22Z:
None |
Term 2022/23Z:
None |
Term 2023/24Z:
None |
Term 2024/25Z:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny realizowane z udziałem nauczyciela (godziny kontaktowe): 30 h
2. Praca indywidualna studenta:
-przygotowanie do egzaminu 40 h;
- konsultacje i praca z nauczycielem akademickim 5 h.
Łącznie 75 godzin/25h =3pkt ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1 Student definiuje i charakteryzuje niezbędne składniki żywności, składniki mineralne, substancje dodatkowe oraz składniki antyodżywcze
W2 zna tradycyjne oraz nowoczesne sposoby konserwacji żywności.
W3 Ma wiedzę o metodach analizy żywności.
W4 Definiuje zanieczyszczenia żywności.
W5 Zna podstawy bilansowania zdrowej diety
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1 Student potrafi wskazać produkty wartościowe pod względem zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych,
U2 potrafi powiązać wpływ sposobu odżywiania na stan zdrowia, rozpoznaje niebezpieczeństwa związane z, zanieczyszczeniem żywności,
U3 potrafi powiązać skład żywności z jej wartością odżywczą, rozpoznaje wartościowe pod względem zdrowotnym składniki.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1 Jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń.
K2 Zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności.
K3 Nawiązuje współpracę w grupie.
Teaching methods
(in Polish) Wykład –metoda podająca – wykład problemowy
Expository teaching methods
- problem-based lecture
Prerequisites
(in Polish) brak
Course coordinators
Bibliography
Term 2021/22Z:
None |
Term 2022/23Z:
None |
Term 2023/24Z:
None |
Term 2024/25Z:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: