Ochrona zdrowia publicznego w stanach zagrożenia
7100-OZD-6-SJ
Wykłady z tego przedmiotu w postaci 30h prowadzone są tylko przez prof. dr hab. Wiesława Deptułę, na których prezentowane są następujące tematy: Zdrowie publiczne w aspekcie WHO, co warunkuje zdrowie, w tym zdrowie publiczne oraz czynniki stwarzające stan zagrożenia zdrowia publicznego. Urzędy i Organy odpowiedzialne za zarządzanie w stanach zagrożenia zdrowia publicznego. Elementy zagrożenia zdrowia publicznego, w tym czynniki biologiczne stwarzające to niebezpieczeństwo oraz rozpoznanie ataku bronią biologiczną. Charakterystyka czynników biologicznych używanych w bioterroryzmie, rozpoznanie i postępowanie. Bioterroryzm żywnościowy i agroterroryzm. Organy w tym Organy Służby Weterynaryjnej biorące udział w stanach zagrożenia zdrowia publicznego spowodowane przez czynniki biologiczne oraz postępowanie
W cyklu 2024/25Z:
Wykłady – 30h prof. dr hab. Wiesław Deptuła 1. Zdrowie publiczne w aspekcie WHO – czynniki warunkujące zdrowie oraz stwarzające stan zagrożenia. 2. Urzędy i Organy odpowiedzialne za zarządzanie w stanach zagrożenia zdrowia publicznego. 3. Rola Organów Służby Weterynaryjnej w stanach zagrożenia zdrowia publicznego. 4. Prawo żywnościowe i weterynaryjne w aspekcie zagrożeń zdrowia publicznego. 5. Charakterystyka czynników biologicznych używanych w bioterroryzmie. 6. Atak bioterrorystyczny - rozpoznanie i postępowanie. 7. Bioterroryzm żywnościowy. 8. Agroterroryzm. 9. Chemiczne zagrożenia zdrowia publicznego, charakterystyka broni chemicznej, rozpoznanie i postępowanie. 10. Zapobieganie atakom bronią biologiczną i chemiczną. 11. Rola organów służby weterynaryjnej nad bezpieczeństwem żywności. 12. Zoonozy jako zagrożenie zdrowia publicznego. 13. Choroby objęte obowiązkiem zwalczania jako zagrożenie zdrowia publicznego. 14. Promieniowanie jonizujące jako zagrożenie zdrowia publicznego. 15. Zaliczenie
Zajęcia laboratoryjne lek. Jagoda Jeleniewska 1. Koncepcja jedno zdrowie – One Health. 2. Czynniki fizyczne stanowiące zagrożenie zdrowia publicznego. 3. Czynniki biologiczne stanowiące zagrożenie zdrowia publicznego – cz.I 4. Czynniki biologiczne stanowiące zagrożenie zdrowia publicznego – cz.II 5. Czynniki chemiczne stanowiące zagrożenie zdrowia publicznego. 6. Ataki bioterrorystyczne – plany działania. 7. Ataki bronią chemiczną – postępowanie. 8. Choroby przenoszone przez żywność. 9. Systemy informowania o zagrożeniach, współpraca służb międzynarodowych, państwowych i weterynaryjnych. 10. Zanieczyszczenie pasz jako zagrożenie bezpieczeństwa żywności. 11. Skażenia promieniotwórcze i ochrona radiologiczna. 12. Wybrane katastrofy nuklearne – postępowanie. 13. Plany gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt. 14. Żywność genetycznie modyfikowana jako potencjalne zagrożenie zdrowia publicznego. 15. Zaliczenie
|
Całkowity nakład pracy studenta
Godziny kontaktowe - 60 godzin (2,4 ECTS)
wykłady - 30 godzin, ćwiczenia - 30 godzin
Praca własna studenta - 40 godzin (1,6 ECTS)
Razem 100 godzin (4 ECTS)
Efekty uczenia się - wiedza
W1 - Zna zasady funkcjonowania państwowej służby weterynaryjnej, także w aspekcie ochrony zdrowia publicznego K_W39
Efekty uczenia się - umiejętności
U1 - Efektywnie komunikuje się z klientami, innymi lekarzami weterynarii oraz pracownikami organów i urzędów kontroli, administracji rządowej i samorządowej K_U12, K_U42
U2 - Właściwie interpretuje odpowiedzialność lekarza weterynarii w stosunku do zwierzęcia i jego właściciela oraz w stosunku do społeczeństwa i środowiska K_U19
U3 - Ma świadomość konieczności maksymalnego wykorzystania umiejętności zawodowych, w celu podwyższania jakości opieki weterynaryjnej, dobrostanu zwierząt i zdrowia publicznego K_U19
U4 - Ocenia i wprowadza zalecenia minimalizujące ryzyko skażenia, zakażenia krzyżowego i akumulacji czynników chorobotwórczych w obiektach weterynaryjnych i w środowisku. K_U19
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1 - Wykazuje odpowiedzialność za podejmowane decyzje wobec ludzi i zwierząt. K_K01
K2 - Potrafi współpracować z przedstawicielami innych zawodów w zakresie ochrony zdrowia publicznego. K_K11
Metody dydaktyczne
Wykłady konwencjonalne prowadzone przez wykładającego oraz wykłady konwersatoryjne z tematyki przedmiotu prowadzone w postaci seminarium przez prowadzącego i referowane przez studentów na tematy wskazane przez prowadzącego. Ćwiczenia prezentujące wybrane przypadki. Wykorzystanie gier symulacyjnych.
Metody dydaktyczne eksponujące
- pokaz
- symulacyjna (gier symulacyjnych)
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- projektu
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- gry i symulacje
- metody odnoszące się do autentycznych lub fikcyjnych sytuacji
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Wymagania wstępne
Przedmiot realizowany w trakcie XI semestru (VI rok) Pozytywna ocena z przedmiotów: Mikrobiologia cz. I i II, Choroby zakaźne zwierząt gospodarskich, Choroby zakaźne zwierząt gospodarskich, Choroby zakaźne koni, Choroby zakaźne psów i kotów, Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego, Epidemiologia weterynaryjna, Zoonozy
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie pisemne z treści przedstawionych na zajęciach, które są obowiązkowe. Dopuszczalne jest zaliczenie ustne treści wykładów jako przedtermin.
ocena dostateczna: 60-70% maksymalnej liczby punktów,
ocena dostateczna plus: 71-80% maksymalnej liczby punktów
ocena dobra: 81-87% maksymalnej liczby punktów
ocena dobry plus: 88-94% maksymalnej liczby punktów
ocena bardzo dobra: powyżej 94% maksymalnej liczby punktów.
Zaliczenie poprawkowe wg powyższych kryteriów.
Literatura
Literatura podstawowa:
1) Chomiczewski K. Gall W Grzybowski J. Epidemiologia działań wojennych i katastrof. Warszawa: medica pres ; 2001
2) Chomiczewski K. Kocik J. Szkoda M. T.: Bioterroryzm .Zasady postępowania lekarskiego. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2002
3) Machowski A. Zagrożenie bioterroryzmem . Dydaktyczno - prewencyjne aspekty zarządzania bezpieczeństwem społecznym .Mysłowice 2007
4) Kowalczyk K., Wróblewski W. (Redakcja). Oblicza współczesnego terroryzmu, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2006
5) Wybrane akty prawne z zakresu prawa żywnościowego i weterynaryjnego w aspekcie zagrożeń zdrowia publicznego, w tym broni biologicznej.
W cyklu 2024/25Z:
Literatura podstawowa: 1) Chomiczewski K. Gall W Grzybowski J. Epidemiologia działań wojennych i katastrof. Warszawa: medica pres ; 2001 2) Chomiczewski K. Kocik J. Szkoda M. T.: Bioterroryzm .Zasady postępowania lekarskiego. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2002 3) Machowski A. Zagrożenie bioterroryzmem . Dydaktyczno - prewencyjne aspekty zarządzania bezpieczeństwem społecznym .Mysłowice 2007 4) Kowalczyk K., Wróblewski W. (Redakcja). Oblicza współczesnego terroryzmu, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2006 5) Wybrane akty prawne z zakresu prawa żywnościowego i weterynaryjnego w aspekcie zagrożeń zdrowia publicznego, w tym broni biologicznej.
|
Uwagi
W cyklu 2024/25Z:
Zaliczenie pisemne z treści przedstawionych na zajęciach, które są obowiązkowe. Dopuszczalne jest zaliczenie ustne treści wykładów jako przedtermin. ocena dostateczna: 60-70% maksymalnej liczby punktów, ocena dostateczna plus: 71-80% maksymalnej liczby punktów ocena dobra: 81-87% maksymalnej liczby punktów ocena dobry plus: 88-94% maksymalnej liczby punktów ocena bardzo dobra: powyżej 94% maksymalnej liczby punktów. Zaliczenie poprawkowe wg powyższych kryteriów.
|
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: