Mikrobiologia - cz. I 7100-MK1-1-SJ
Wykłady
Mikrobiologia i jej działy, rys historyczny.
Budowa i morfologia bakterii.
Fizjologia z elementami genetyki
Warunki wzrostu drobnoustrojów oraz wymagania odżywcze.
Pozyskiwanie energii
Obieg pierwiastków w przyrodzie
Czynniki determinujące wzrost mikroorganizmów.
Mechanizmy zjadliwości drobnoustrojów.
Endo- i egzotoksyny
Antybiotyki, probiotyki i ich mechanizmy oddziaływania na komórkę bakteryjną,
Charakterystyka bakterii Gram dodatnich z rodzaju Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium, Mycobacterium, Corynebacterium, Listeria, Nocardia, Actynomyces
Charakterystyka wybranych bakterii Gram ujemnych (pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae (pałeczki okrężnicy, Klebsiella, Proteus, Salmonella, Shigella, Yersinia.Chlamydia. Rickettsia, Bartonella, Bordetella, Brucella, Coxsiella)
Zajęcia laboratoryjne
Zasady BHP obowiązujące w laboratorium mikrobiologicznym. Aparatura i podstawowe wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego. Zasada sterylności i aseptyki w pracach mikrobiologicznych. Podłoża mikrobiologiczne i hodowla drobnoustrojów. Metoda izolacji mikroorganizmów. Technika wykonywania preparatów mikrobiologicznych i mikroskopowanie. Morfologia bakterii właściwych. Wykrywanie endospor i barwliwość bakterii w metodzie Grama. Ogólna charakterystyka grzybów strzępkowych i drożdży. Diagnostyka biochemiczna drobnoustrojów.. Oddychanie beztlenowe i tlenowe mikroorganizmów. Wpływ czynników fizyko-chemicznych na mikroorganizmy.
W cyklu 2023/24L:
Na ćwiczeniach studenci poznają zasady bezpieczeństwa w laboratorium mikrobiologicznym oraz pracy w jałowych warunkach. Poznają podstawową aparaturę i sprzęt służący do podstawowych analiz mikrobiologicznych. Poznają podstawowe metody hodowli mikroorganizmów w zależności od czynników fizyko-chemicznych i biochemicznych. Poznają podstawowe metody barwienia i obserwacji mikroorganizmów pod mikroskopem. |
W cyklu 2024/25L:
Wykłady Zajęcia laboratoryjne |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2022/23L: |
Kryteria oceniania
Wykład
- zaliczenie na ocenę – test.
Kryteria oceniania:
ocena dostateczna: 60-70% maksymalnej liczby punktów,
ocena dostateczna plus: 71-80% maksymalnej liczby punktów
ocena dobra: 81-87% maksymalnej liczby punktów
ocena dobry plus: 88-94% maksymalnej liczby punktów
ocena bardzo dobra: powyżej 94% maksymalnej liczby punktów.
Laboratorium
- zaliczenia poprawności wykonania przez studenta czynności zaplanowanych na zajęcia laboratoryjne (bez oceny),
- sprawdziany pisemne z bloków tematycznych prezentowanych na zajęciach laboratoryjnych.
Ocena na zaliczeniu – średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.
Kryteria oceniania -
ocena dostateczna: 60-70% maksymalnej liczby punktów,
ocena dostateczna plus: 71-80%
ocena dobra: 81-87%
ocena dobry plus: 88-94%
ocena bardzo dobra: powyżej 94%
Zaliczenie wykładu i ćwiczeń można poprawiać w przypadku nie zaliczenia za pierwszym razem. Kryteria oceniania jak w pierwszym terminie.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa:
Baker S., Nicklin J., Griffiths C. 2021. Mikrobiologia. Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Naukowe
Murray P.R., Rosenthal K.S., Pfaller M.A. 2019. Mikrobiologia. Wrocław, Edra Urban & Partner
Larski Z., Truszczyński M., Wiśniewski J. 1992. Zarys mikrobiologii weterynaryjnej. Olsztyn, Wyd. AR-T
Bulanda M., Szostek M. 2020. Podstawy mikrobiologii i epidemiologii szpitalnej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa
Schlegel H.G. 2008. Mikrobiologia ogólna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska. 2008. Mikrobiologia techniczna. T. 1, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Walczak M., Burkowska-But A., Swiontek Brzezinska M., Kalwasińska A. 2013. Podstawy mikrobiologii w teorii i praktyce. Podstawy mikrobiologii w teorii i praktyce. UMKOPERN
W cyklu 2023/24L:
Baker S., Nicklin J., Griffiths C. 2021. Mikrobiologia. Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Naukowe |
W cyklu 2024/25L:
Baker S., Nicklin J., Griffiths C. 2021. Mikrobiologia. Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Naukowe |
Uwagi
W cyklu 2023/24L:
weterynaria, studia jednolite magisterskie, 1 rok, 2 semestr |
W cyklu 2024/25L:
brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: