Higiena środków żywienia zwierząt 7100-HSZZ-3-SJ
Wykłady – celem wykładów jest zapoznanie studentów z następującymi zagadnieniami: podstawy prawne w nadzorze weterynaryjnym nad paszami; zasady funkcjonowania i nadzoru wytwórni pasz, pasze dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących (produkcja i obrót); podstawy HACCP, gospodarka odpadami pochodzenia zwierzęcego; etiologia „paszowa” BSE; systemy szybkiego ostrzegania i plany gotowości; pasze a środowisko; woda to też pasza; zarządzanie ryzykiem substancji niepożądanych w produkcji pierwotnej i podczas obrotu; ryzyko transmisji zanieczyszczeń z paszy do żywności, pasze lecznicze.
Laboratoria– w trakcie ćwiczeń studenci zapoznają się z następującymi zagadnieniami: prawodawstwo, zasady przeprowadzania kontroli w przedsiębiorstwach sektora paszowego, postępowanie administracyjne w przypadku niezgodności, obrót środkami żywienia zwierząt, szkodniki magazynowe i dezynfekcje, zatwierdzanie zakładów i dodatki paszowe, nadzór weterynaryjny, etykietowanie pasz i znaczenie wody, produkcja pasz, białko zwierzęce jako materiał paszowy.
W cyklu 2024/25Z:
Wykłady – prowadzący: dr Michał Kaczmarowski |
W cyklu 2025/26Z:
Wykłady – prowadzący: dr Michał Kaczmarowski |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Laboratoria: - zaliczenia na ocenę – wykonanie pisemnej pracy (ocenione zostanie zadanie pisemne wykonanie na podstawie wiadomości zdobytych na zajęciach) Praca zostanie oceniona w procentach pod względem ilości i prawidłowości zaprezentowanej wiedzy i umiejętności od 0-100 %. Na podstawie liczby % za wiedzę i umiejętności student otrzymuje ocenę według poniższych kryteriów:
Kryteria oceniania –
ocena dostateczna: (50 - 60%) przedstawiona praca odzwierciedla minimum wymaganej wiedzy, przynajmniej połowa oczekiwanych wiadomości jest zawarta w odpowiedziach na zagadnienie, nie więcej niż 60%
ocena dostateczna plus: 61-70% przedstawiona praca zawiera ponad 61 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 71 % (odpowiedź prawidłowa, niepełna, wymagająca naprowadzenia)
ocena dobra: 71-80% przedstawiona praca zawiera ponad 71 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 81 % wymaganej wiedzy(odpowiedź pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia, wymagająca naprowadzania)
ocena dobry plus: 81-90% przedstawiona praca zawiera ponad 81 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 91 % wymaganej wiedzy (praca pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia)
ocena bardzo dobra: przedstawiona praca zawiera powyżej 91 % wymaganej wiedzy (pełna i prawidłowa)
Dodatkowo przy ocenie będzie brana pod uwagę frekwencja - obniżona punktacja o 5% za każdą opuszczoną godzinę zajęć oraz aktywność na zajęciach + 1 - 5 %
Wykłady
- zaliczenie pisemne na ocenę oraz zreferowanie pracy zrobionej na podstawie treści prezentowanych na wykładach) Każdy student otrzyma zdanie do wykonania, które zreferuje podczas zaliczenia.
Każda odpowiedź i wykonana praca zostanie oceniona łącznie w procentach pod względem ilości i prawidłowości zaprezentowanej wiedzy i umiejętności od 0-100 %. Na podstawie liczby % za odpowiedź student otrzymuje ocenę według poniższych kryteriów:
Kryteria oceniania –
ocena dostateczna: (50 - 60%) odpowiedź i przedstawiona praca odzwierciedla minimum wymaganej wiedzy, przynajmniej połowa oczekiwanych wiadomości jest zawarta w odpowiedziach na zagadnienie, nie więcej niż 60%
ocena dostateczna plus: 61-70% odpowiedź i przedstawiona praca zawiera ponad 61 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 71 % (odpowiedź prawidłowa, niepełna, wymagająca naprowadzenia)
ocena dobra: 71-80% odpowiedź i przedstawiona praca zawiera ponad 71 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 81 % wymaganej wiedzy(odpowiedź pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia, wymagająca naprowadzania)
ocena dobry plus: 81-90% odpowiedź i przedstawiona praca zawiera ponad 81 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 91 % wymaganej wiedzy (odpowiedź pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia)
ocena bardzo dobra: odpowiedź i przedstawiona praca zawiera powyżej 90 % wymaganej wiedzy (odpowiedź pełna i prawidłowa)
Dodatkowo przy ocenie będzie brana pod uwagę aktywność na zajęciach - ocena podwyższona do wyższej w przypadku, gdy brakuje 1 - 5 % do danej oceny.
W przypadku nieobecności na zaliczeniu y zostanie sprawdzony powód nieobecności i w przypadku ważnej przyczyny student będzie miał możliwość zaliczyć przedmiot w innym terminie. Ponowny termin może zostać ustalony tylko jeden raz.
W przypadku negatywnej oceny lub chęci poprawy na ocenę wyższą student otrzyma dodatkowy termin zaliczenia na tych samych zasadach. Poprawa oceny może być tylko w uzasadnionych przypadkach i tylko jeden raz.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
LITERATURA PODSTAWOWA
Prawodawstwo krajowe i unijne - Rozporządzenia i dyrektywy, w szczególności: Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej z dn. 29.01.2004 r. (t. j. DZ. U. z 2024 r. poz. 12 ze zm.), Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz. 775).Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. z 2021 r. poz. 278.) Ustawa z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne (Dz. U. 2008 nr. 45, poz. 271, z późn. zm.), ustawa z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2022 r, poz.572 z późn. zm.) Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 8.02.2005, str. 1, z późn. zm.), Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003 str. 29; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t.40, str.238), Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2017/625 z dnia 15 marca 2017r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz.U. L 95 z 7.4.2017, str. 1—142),Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t.32, str. 289, z późn. zm.), Rozporządzenie (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 1.02.202 str.1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.15, t. 6, str. 463, z późn. zm.), rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 432), rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącego możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniającego dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 24; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 455), rozporządzenie (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (Dz. Urz. UE L 287 z 5.11.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 7, str. 650), Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE (Dz.U. L 229 z 1.9.2009, str. 1—28), rozporządzenia Ministra rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 czerwca 2008 roku w sprawie kategorii stosowania produktu leczniczego weterynaryjnego oraz kryteriów zaliczania produktu leczniczego weterynaryjnego do poszczególnych kategorii stosowania i dostępności (Dz. U. 2008 nr 107, poz. 683), rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 września 2011 r. w sprawie zakresu i sposobu prowadzenia dokumentacji lekarsko-weterynaryjnej i ewidencji leczenia zwierząt oraz wzorów tej dokumentacji i ewidencji (Dz. U. z 2011r. Nr 224, poz. 1347), rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 września 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych, jakie muszą spełniać gospodarstwa w przypadku, gdy zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego pochodzące z tych gospodarstw są wprowadzane na rynek (Dz. U. z 2003r. Nr 168, poz. 1643)
W cyklu 2024/25Z:
Prawodawstwo krajowe i unijne - Rozporządzenia i dyrektywy, w szczególności: Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej z dn. 29.01.2004 r. Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego. Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach. Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 8.02.2005, str. 1, z późn. zm.), Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2017/625 z dnia 15 marca 2017r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. Rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącego możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie Rozporządzenie (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 października 2005 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy przywozie, wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, ubocznych produktów zwierzęcych oraz sposobu wykorzystania tych produktów ( Dz. U. 2005 nr. 217, poz. 1839). |
W cyklu 2025/26Z:
Prawodawstwo krajowe i unijne - Rozporządzenia i dyrektywy, w szczególności: Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej z dn. 29.01.2004 r. Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego. Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach. Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 8.02.2005, str. 1, z późn. zm.), Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2017/625 z dnia 15 marca 2017r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. Rozporządzenie (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącego możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie Rozporządzenie (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 października 2005 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy przywozie, wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, ubocznych produktów zwierzęcych oraz sposobu wykorzystania tych produktów ( Dz. U. 2005 nr. 217, poz. 1839). |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: