Higiena mleka
7100-HM-4-SJ
Wykłady: przepisy i normy sanitarno-weterynaryjne obowiązujące przy produkcji mleka i produktów mlecznych. Rodzaje zagrożeń w mleku. System RASSF, systemy bezpieczeństwa produkcji (GHP, GMP, HACCP,). Produkcja mleka w Polsce oraz na świecie – aktualna sytuacja. Definicje mleka oraz skład chemiczny mleka różnych gatunków zwierząt. Czynniki wpływające na skład podstawowy, jakość higieniczną oraz przydatność technologiczną mleka. Charakterystyka podstawowych składników mleka w aspekcie wartości odżywczej. Aspekty nieprzydatności mleka do spożycia (alergie pokarmowe, nietolerancja laktozy). Proces technologiczny mleka spożywczego oraz wybranych produktów mlecznych, wymagania jakościowe.
Laboratoria: zadania Inspekcji Weterynaryjnej w nadzorze nad pozyskiwaniem, transportem i przetwarzaniem mleka. Rodzaje zagrożeń w mleku (chemiczne, fizyczne, mikrobiologiczne). Krajowy system monitoringu zanieczyszczeń mleka. Interpretacja wyników - działania w przypadku uzyskania wyników niezgodnych. Produkcja mleka przez zwierzęta żywione paszą wolną od GMO. Badania właścicielskie. System RASFF. Etiologia zatruć pokarmowych u ludzi wywołanych patogenną mikroflorą mleka i produktów mlecznych. Nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem mleka.
Nadzór weterynaryjny nad produkcją mleka w gospodarstwach rolnych: higiena pozyskiwania mleka surowego (higiena obory, higiena krów, higiena doju, postępowanie z mlekiem po doju, metody chłodzenia i przechowywanie mleka, higiena transportu). Zasady mycia i dezynfekcji urządzeń do pozyskiwania i przetwarzania mleka. Zasady pobierania próbek mleka do badań laboratoryjnych, oznaczanie zanieczyszczeń mechanicznych; TOK. Zapoznanie się z dokumentacją prowadzoną w gospodarstwie. Ocena jakościowa mleka surowego różnych gatunków zwierząt (krowie, owcze, kozie, klaczy). Właściwości fizykochemiczne mleka, określanie świeżości oraz wykrywanie zafałszowań. Analiza składu podstawowego. Ocena jakości higienicznej mleka (OLD, LKS) metodą instrumentalną. Badanie cech organoleptycznych mleka (barwa, wygląd, zapach, smak). Wady smaku i zapachu, przyczyny powstawania. Określanie skuteczności pasteryzacji. Badanie przydatności technologicznej mleka surowego, ocena stabilności układu koloidalnego mleka.
W cyklu 2024/25L:
Tematyka wykładów : Produkcja mleka na świecie i w kraju . Co to jest mleko i siara - definicja prawna. Wartość odżywczą mleka pozyskiwanego od różnych gatunków zwierząt. Właściwości fizyko-chemiczne mleka . Wymagania prawne dla gospodarstw produkujących mleko na rynek .Wymagania prawne dla sprzedaży bezpośredniej, Rolniczego Handlu Detalicznego, Działalność lokalnej, marginalnej i ograniczonej .Zmiany w mleku spowodowane stanami patologicznymi zwierząt.. Negatywne skutki spożycia mleka i produktów mleczarskich Procesy w mleczarstwie : termiczne, rozdziału, fermentacyjne, membranowe i koncentracji tłuszczu. Ocena mikrobiologiczna produktów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia RTE Tradycyjne produkty mleczarskie . Ćwiczenia: zadania Inspekcji Weterynaryjnej w nadzorze nad pozyskiwaniem, transportem i przetwarzaniem mleka. Rodzaje zagrożeń w mleku (chemiczne, fizyczne, mikrobiologiczne). Krajowy system monitoringu zanieczyszczeń mleka. Interpretacja wyników - działania w przypadku uzyskania wyników niezgodnych. Produkcja mleka przez zwierzęta żywione paszą wolną od GMO. Badania właścicielskie. System RASFF. Etiologia zatruć pokarmowych u ludzi wywołanych patogenną mikroflorą mleka i produktów mlecznych. Nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem mleka. Nadzór weterynaryjny nad produkcją mleka w gospodarstwach rolnych: higiena pozyskiwania mleka surowego (higiena obory, higiena krów, higiena doju, postępowanie z mlekiem po doju, metody chłodzenia i przechowywanie mleka, higiena transportu). Zasady mycia i dezynfekcji urządzeń do pozyskiwania i przetwarzania mleka. Zasady pobierania próbek mleka do badań laboratoryjnych, oznaczanie zanieczyszczeń mechanicznych; TOK. Zapoznanie się z dokumentacją prowadzoną w gospodarstwie. Ocena jakościowa mleka surowego różnych gatunków zwierząt (krowie, owcze, kozie, klaczy). Właściwości fizykochemiczne mleka, określanie świeżości oraz wykrywanie zafałszowań. Analiza składu podstawowego. Ocena jakości higienicznej mleka (OLD, LKS) metodą instrumentalną. Badanie cech organoleptycznych mleka (barwa, wygląd, zapach, smak). Wady smaku i zapachu, przyczyny powstawania. Określanie skuteczności pasteryzacji. Badanie przydatności technologicznej mleka surowego, ocena stabilności układu koloidalnego mleka.
|
W cyklu 2025/26L:
Tematyka wykładów : Produkcja mleka na świecie i w kraju . Co to jest mleko i siara - definicja prawna. Wartość odżywczą mleka pozyskiwanego od różnych gatunków zwierząt. Właściwości fizyko-chemiczne mleka . Wymagania prawne dla gospodarstw produkujących mleko na rynek .Wymagania prawne dla sprzedaży bezpośredniej, Rolniczego Handlu Detalicznego, Działalność lokalnej, marginalnej i ograniczonej .Zmiany w mleku spowodowane stanami patologicznymi zwierząt.. Negatywne skutki spożycia mleka i produktów mleczarskich Procesy w mleczarstwie : termiczne, rozdziału, fermentacyjne, membranowe i koncentracji tłuszczu. Ocena mikrobiologiczna produktów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia RTE Tradycyjne produkty mleczarskie . Ćwiczenia: zadania Inspekcji Weterynaryjnej w nadzorze nad pozyskiwaniem, transportem i przetwarzaniem mleka. Rodzaje zagrożeń w mleku (chemiczne, fizyczne, mikrobiologiczne). Krajowy system monitoringu zanieczyszczeń mleka. Interpretacja wyników - działania w przypadku uzyskania wyników niezgodnych. Produkcja mleka przez zwierzęta żywione paszą wolną od GMO. Badania właścicielskie. System RASFF. Etiologia zatruć pokarmowych u ludzi wywołanych patogenną mikroflorą mleka i produktów mlecznych. Nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem mleka. Nadzór weterynaryjny nad produkcją mleka w gospodarstwach rolnych: higiena pozyskiwania mleka surowego (higiena obory, higiena krów, higiena doju, postępowanie z mlekiem po doju, metody chłodzenia i przechowywanie mleka, higiena transportu). Zasady mycia i dezynfekcji urządzeń do pozyskiwania i przetwarzania mleka. Zasady pobierania próbek mleka do badań laboratoryjnych, oznaczanie zanieczyszczeń mechanicznych; TOK. Zapoznanie się z dokumentacją prowadzoną w gospodarstwie. Ocena jakościowa mleka surowego różnych gatunków zwierząt (krowie, owcze, kozie, klaczy). Właściwości fizykochemiczne mleka, określanie świeżości oraz wykrywanie zafałszowań. Analiza składu podstawowego. Ocena jakości higienicznej mleka (OLD, LKS) metodą instrumentalną. Badanie cech organoleptycznych mleka (barwa, wygląd, zapach, smak). Wady smaku i zapachu, przyczyny powstawania. Określanie skuteczności pasteryzacji. Badanie przydatności technologicznej mleka surowego, ocena stabilności układu koloidalnego mleka.
|
Całkowity nakład pracy studenta
Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (30 godz.): 1,2 ECTS
- 15 godz. wykłady,
- 15 godz. zajęcia laboratoryjne.
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (20 godz.) 0,8 ECTS
- przygotowanie do zaliczenia: 10 godz.
- praca własna nad opracowaniami: 8 godz.
- udział w konsultacjach: 2 godz.
Łącznie: 50 godz. 2 ECTS
Efekty uczenia się - wiedza
W1 - sposoby zagospodarowywania i utylizacji produktów ubocznych i odpadów związanych z produkcją mleka surowego i produktów mlecznych K_W38
W2 – zna zasady funkcjonowania Inspekcji Weterynaryjnej, w aspekcie nadzoru nad produkcją mleka i produktów mlecznych K_W39
W3 - zasady ochrony zdrowia konsumenta zapewniane przez właściwy nadzór nad zakładami sektora mleczarskiego K_W38
W4 – zna systemy kontroli zgodne z procedurami HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem mleka K_W41
W5 – zna warunki higieny i technologii produkcji przetworów mlecznych K_W43
W6 – zna zasady prawa żywnościowego dotyczącego higieny mleka K_W44
W7 – zna zasady bezpieczeństwa i higieny w zakładach przetwórstwa mlecznego K_W48
Efekty uczenia się - umiejętności
U1 – potrafi interpretować odpowiedzialność lekarza weterynarii w stosunku do zwierzęcia produkującego mleko i jego właściciela oraz w stosunku do społeczeństwa i środowiska przyrodniczego K_U16
U2- potrafi szacować niebezpieczeństwo przeniesienia substancji trujących do mleka w określonych grupach technologicznych zwierząt gospodarskich. K_U17,
U3- potrafi wykorzystywać umiejętności zawodowe w celu podwyższania jakości opieki weterynaryjnej nad zwierzętami produkującymi mleko i siarę oraz ich dobrostan K_U19,
U4- potrafi oszacować ryzyko wystąpienia zagrożeń chemicznych i biologicznych w mleku i produktach mlecznych K_U41,
U5 – potrafi pobrać próbki mleka oraz produktów mlecznych do badań monitoringowych na obecność substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych K_U46
U 6 - krytycznie analizować piśmiennictwo weterynaryjne dotyczące higieny mleka oraz wyciągać wnioski w oparciu o dostępną literaturę K_U50
U 7 - efektywnie komunikować się z pracownikami zakładów przetwórstwa mleka i urzędów kontroli K_U52
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1 – nabywa umiejętność wykazywania odpowiedzialności za podejmowane decyzje wobec hodowców bydła, owiec i kóz oraz producentów mleka K_K01
K2 – nabywa umiejętność korzystania z obiektywnych źródeł informacji na temat higieny mleka K_K04
K3 – nabywa umiejętność pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności w dziedzinie higieny mleka K_K08
K4 – nabywa umiejętność komunikowania się z pracownikami zakładów przetwórstwa mlecznego oraz inspekcji weterynaryjnej oraz dzielenia się wiedzą K_K09
K5 – nabywa umiejętność współpracy z przedstawicielami pracowników przemysłu mlecznego oraz hodowców zwierząt produkujących mleko K_K11
Metody dydaktyczne
1.Wykłady połączone z prezentacją
3. Seminaria 9 znakowanie produktów mleczarskich )
4. Zajęcia terenowe w zakładach przetwórstwa mleka
.6 Tradycyjne produkty mleczarskie - prezentacja warunków i sposobów wytwarzania
Metody dydaktyczne eksponujące
- pokaz
- symulacyjna (gier symulacyjnych)
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
- opis
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- projektu
- ćwiczeniowa
- laboratoryjna
- seminaryjna
- obserwacji
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody wymiany i dyskusji
- metody służące prezentacji treści
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Wymagania wstępne
Zaliczenie przedmiotów – mikrobiologia,hodowla zwierząt, anatomia i fizjologia zwierząt,
Przedmiot realizowany na VIII semestrze IV roku
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Laboratoria: - zaliczenia na ocenę – wykonanie pisemnej pracy (ocenione zostanie zadanie pisemne wykonanie na podstawie wiadomości zdobytych na zajęciach) Praca zostanie oceniona w procentach pod względem ilości i prawidłowości zaprezentowanej wiedzy i umiejętności od 0-100 %. Na podstawie liczby % za wiedzę i umiejętności student otrzymuje ocenę według poniższych kryteriów:
Kryteria oceniania –
ocena dostateczna: (50 - 60%) przedstawiona praca odzwierciedla minimum wymaganej wiedzy, przynajmniej połowa oczekiwanych wiadomości jest zawarta w odpowiedziach na zagadnienie, nie więcej niż 60%
ocena dostateczna plus: 61-70% przedstawiona praca zawiera ponad 61 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 71 % (odpowiedź prawidłowa, niepełna, wymagająca naprowadzenia)
ocena dobra: 71-80% przedstawiona praca zawiera ponad 71 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 81 % wymaganej wiedzy(odpowiedź pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia, wymagająca naprowadzania)
ocena dobry plus: 81-90% przedstawiona praca zawiera ponad 81 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 91 % wymaganej wiedzy (praca pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia)
ocena bardzo dobra: przedstawiona praca zawiera powyżej 91 % wymaganej wiedzy (pełna i prawidłowa)
Dodatkowo przy ocenie będzie brana pod uwagę frekwencja - obniżona punktacja o 5% za każdą opuszczoną godzinę zajęć oraz aktywność na zajęciach + 1 - 5 %
W przypadku nieobecności na zaliczeniu zostanie sprawdzony powód nieobecności i w przypadku ważnej przyczyny student będzie miał możliwość zaliczyć przedmiot w innym terminie. Ponowny termin może zostać ustalony tylko jeden raz.
W przypadku negatywnej oceny lub chęci poprawy na ocenę wyższą student otrzyma dodatkowy termin zaliczenia na tych samych zasadach. Poprawa oceny może być tylko w uzasadnionych przypadkach i tylko jeden raz.
Wykłady
- zaliczenia pisemne na ocenę test pytań otwartych (treści prezentowane na wykładach)
Kryteria oceniania –
ocena dostateczna: 60-70% wymaganej wiedzy,
ocena dostateczna plus: 71-80% wymaganej wiedzy
ocena dobra: 81-87% wymaganej wiedzy
ocena dobry plus: 88-94% wymaganej wiedzy
ocena bardzo dobra: powyżej 94 wymaganej wiedzy.
Praktyki zawodowe
Praktyki w inspekcji weterynaryjnej – nadzór nad produkcją i przetwórstwem mleka. po V roku
Literatura
Literatura podstawowa i uzupełniająca:
Praca zbiorowa (2006). Przewodnik Dobrej Praktyki Higienicznej i przetwórczej w branży mleczarskiej. Warszawa, ZPPM.
Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
Rozporządzenie (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.
Ustawa z dnia 26 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2006 Nr 17 poz. 127)
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225_ Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2013 poz. 434).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze. (Dz. U. 2010 Nr 135 poz. 910)
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. 2007 Nr 5 poz. 38)
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 lipca 2006 r. w sprawie sposobu postępowania z substancjami niedozwolonymi, pozostałościami chemicznymi, biologicznymi, produktami leczniczymi i skażeniami promieniotwórczymi u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2006 Nr 147 poz. 1067
W cyklu 2024/25L:
Literatura podstawowa i uzupełniająca: Przewodnik „Good dairy farming Opublikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa I Międzynarodową Federację Mleczarską Rzym 2011 Praca zbiorowa (2006). Przewodnik Dobrej Praktyki Higienicznej i przetwórczej w branży mleczarskiej. Warszawa, ZPPM. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. Rozporządzenie (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Ustawa z dnia 26 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2006 Nr 17 poz. 127) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225_ Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2013 poz. 434). Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze. (Dz. U. 2010 Nr 135 poz. 910) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. 2007 Nr 5 poz. 38) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 lipca 2006 r. w sprawie sposobu postępowania z substancjami niedozwolonymi, pozostałościami chemicznymi, biologicznymi, produktami leczniczymi i skażeniami promieniotwórczymi u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2006 Nr 147 poz. 1067
|
W cyklu 2025/26L:
Literatura podstawowa i uzupełniająca: Przewodnik „Good dairy farming Opublikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa I Międzynarodową Federację Mleczarską Rzym 2011 Praca zbiorowa (2006). Przewodnik Dobrej Praktyki Higienicznej i przetwórczej w branży mleczarskiej. Warszawa, ZPPM. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. Rozporządzenie (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Ustawa z dnia 26 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2006 Nr 17 poz. 127) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225_ Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2013 poz. 434). Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze. (Dz. U. 2010 Nr 135 poz. 910) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. 2007 Nr 5 poz. 38) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 lipca 2006 r. w sprawie sposobu postępowania z substancjami niedozwolonymi, pozostałościami chemicznymi, biologicznymi, produktami leczniczymi i skażeniami promieniotwórczymi u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2006 Nr 147 poz. 1067
|
Uwagi
W cyklu 2024/25L:
Wykłady odbywają się zdalnie
|
W cyklu 2025/26L:
Wykłady odbywają się zdalnie
|
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: