Choroby mięczaków i skorupiaków użytkowych 7100-F-CHMS-6-SJ
Podczas wykładów studenci zapoznają się z środowiskiem życia „zwierząt akwakultury”, poznają podstawy anatomii, fizjologii, podstawy hodowli oraz znaczenie skorupiaków (Crustacea), małży (Bivalvia) i ślimków (Gastropoda), a także podstawy zasad i technik ich hodowli. Zostaną przedstawione również podstawowey choroóby wirusoweych, bakteryjneych, grzybiczeych i pasożytniczeych, a także zagrożenia dla zdrowia człowieka związane ze spożywaniem mięczaków, choroby środowiskowe i zwalczane z urzędu oraz zasady prowadzenia dokumentacjia do nadzoru weterynaryjnego i procedury weterynaryjne.
Podczas laboratoriów studenci obejrzą hodowle laboratoryjne, nauczą się rozpoznawać gatunki skorupiaków, małży i ślimaków, wykonają sekcję rakaskorupiaka, małża i ślimaka oraz zostaną zaznajomieni z zasadami pobierania materiału do badań w celu diagnozowania chorób zwierząt akwakultury.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
- obserwacji
- laboratoryjna
- referatu
- pomiaru w terenie
- projektu
- seminaryjna
- doświadczeń
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody wymiany i dyskusji
- metody oparte na współpracy
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie końcowe (test 20 pytań).
Skala ocen obowiązująca na zaliczeniu końcowym: 5,0 (19-
20 odpowiedzi prawidłowych), 4,5 (17-18), 4,0 (15-16), 3,5
(13-14), 3,0 (11-12), 2,0 (<11).
3/3
Ocena końcowa z przedmiotu składa się w 100% z
końcowego zaliczenia testowego (wymagana jest ocena
pozytywna).
Laboratorium
- kolokwia ustne z bloków tematycznych. Ocena na zaliczeniu – średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.
Wykład
Kolokwium końcowe: Kryteria oceniania:
ocena dostateczna: 60-70% maksymalnej liczby punktów,
ocena dostateczna plus: 71-80% maksymalnej liczby punktów
ocena dobra: 81-87% maksymalnej liczby punktów
ocena dobry plus: 88-94% maksymalnej liczby punktów
ocena bardzo dobra: powyżej 94% maksymalnej liczby punktów.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2007 r.
2. Maria Prost: Choroby ryb.
3. Czesław Błaszak: Zoologia. Wydawnictwo Naukowe
PWN.
4. Szweda W, Siwicki AK, Terech-Majewska E: Choroby
mięczaków i skorupiaków podlegające obowiązkowi
zwalczania.
5. Uradziński J, Wysok B, Gomółka-Pawlicka M: Badanie
sanitarno-weterynaryjne ryb, skorupiaków i mięczaków.
Wydawnictwo IRS, 2011.
Literatura uzupełniająca:
1. Wincenty Kilarski: Anatomia ryb. Państwowe
Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2012.
2. Sikorski ZE: Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie,
właściwości i przetwarzanie. Wydawnictwo WNT,
Warszawa 2009.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: