Dietetyka weterynaryjna 7100-DWET-3-SJ
Wykłady: różnice w budowie przewodu pokarmowego wybranych gatunków zwierząt; zachowania żywieniowe psów i kotów, świń, bydła domowego, małych przeżuwaczy i koni; karmy komercyjne – etykietowanie, zasady produkcji, właściwości, karmy domowe w żywieniu psów i kotów – receptury, zasady bilansowania, modyfikacja mikroflory przewodu pokarmowego u psów i kotów – probiotyki i prebiotyki, symbiotyki, immunostymulatory pokarmowe; substancje biologicznie aktywne w żywieniu zwierząt (L-karnityna, tauryna, kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy, przeciwutleniacze); wielonienasycone kwasy tłuszczowe w żywieniu psów i kotów – możliwości wykorzystania w dietoterapii; modyfikacja procesów trawienia i wchłaniania u zwierząt; żywienie krów mlecznych w cyklu produkcyjnym; zapobieganie otyłości u psów i kotów; diety stosowane w chorobach dróg moczowych, chorobach gastroenterologicznych - metabolicznych, chorobach serca, chorobach zwyrodnieniowych stawów; zasady żywienia pediatrycznego i geriatrycznego; zasady doboru diet weterynaryjnych profilaktycznych, leczniczych, eliminacyjnych dla chorujących psów i kotów; zasady układania dawek pokarmowych dla psów i kotów; planowanie żywienia restrykcyjnego u drobiu; diagnostyka i profilaktyka chorób metabolicznych u krów mlecznych; wybrane zagadnienia z dietetyki psów i kotów.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykłady
- zaliczenia ustne na ocenę (treści prezentowane na wykładach) każdy student otrzyma zagadnienie do przedstawienia (jedno ze schorzeń dla którego jest przewidziana pasza dietetyczna), które scharakteryzuje pod kontem przyczyn, mechanizmu powstawania, objawów, możliwości wspomagania leczenia poprzez zastosowanie odpowiedniej karmy, najważniejsze cechy danej karmy oraz uzasadnienie jej deklaracji obowiązkowej.
Każda odpowiedź zostanie oceniona łącznie w procentach pod względem ilości i prawidłowości zaprezentowanej wiedzy i umiejętności od 0-100 %. Na podstawie liczby % za odpowiedź student otrzymuje ocenę według poniższych kryteriów:
Kryteria oceniania –
ocena dostateczna: (50 - 60%) odpowiedź odzwierciedla minimum wymaganej wiedzy, przynajmniej połowa oczekiwanych wiadomości jest zawarta w odpowiedziach na zagadnienie, nie więcej niż 60%
ocena dostateczna plus: 61-70% odpowiedź zawiera ponad 61 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 71 % (odpowiedź prawidłowa, niepełna, wymagająca naprowadzenia)
ocena dobra: 71-80% odpowiedź zawiera ponad 71 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 81 % wymaganej wiedzy(odpowiedź pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia, wymagająca naprowadzania)
ocena dobry plus: 81-90% odpowiedź zawiera ponad 81 % wymaganej wiedzy nie więcej niż 91 %wymaganej wiedzy (odpowiedź pełna i prawidłowa zawierająca drobne niedociągnięcia)
ocena bardzo dobra: odpowiedź zawiera powyżej 90 % wymaganej wiedzy (odpowiedź pełna i prawidłowa)
Dodatkowo przy ocenie będzie brana pod uwagę aktywność na zajęciach - ocena podwyższona do wyższej w przypadku, gdy brakuje 1 - 5 % do danej oceny.
W przypadku nieobecności na zaliczeniu zostanie sprawdzony powód nieobecności i w przypadku ważnej przyczyny student będzie miał możliwość zaliczyć przedmiot w innym terminie. Ponowny termin może zostać ustalony tylko jeden raz.
W przypadku negatywnej oceny lub chęci poprawy na ocenę wyższą student otrzyma dodatkowy termin zaliczenia na tych samych zasadach. Poprawa oceny może być tylko w uzasadnionych przypadkach i tylko jeden raz.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
Aktualne akty prawnena temat pasz specjalnego przeznaczenia.
Ceregrzyn M., Lechowski R., Barszczewska B.: Podstawy żywienia psów i kotów. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2013.
Hand M.S., Thatcher C.D., Remillard R.L., Roudebush P., Novotny B.J.: Small animal clinical nutrition. (5 wydanie) Mark Morris Institute, Topeka, USA. 2010.
Case L.P., Daristotle L., Hayek M.G., Raasch M.F.: Canine and feline nutrition. MosbyElsevier, 2011.
Nutrition requirements of dogs and cats: National Research Council. National Academic Press, Washington 2006.
Literatura uzupełniajaca:
- piśmiennictwo światowe z bazy Medline oraz wskazane artykuły w czasopismach: Medycyna Weterynaryjna, Życie Weterynaryjne, Magazyn Weterynaryjny, Weterynaria w praktyce, Weterynaria po Dyplomie.
W cyklu 2024/25Z:
Literatura podstawowa: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: