Choroby owadów użytkowych 7100-CHOU-4-SJ
Wykłady: Historia pszczelarstwa. Rasy pszczół. Biologia pszczoły i rodziny pszczelej. Gospodarka pasieczna. Rodzaje produktów pszczelich. Biologia i hodowla jedwabników. Choroby czerwia. Choroby pszczół dorosłych. Zatrucia. Choroby jedwabników. Choroby owadów wykorzystywanych jako żywność i pasza.
Ćwiczenia: Budowa morfologiczna pszczół i jedwabników. Sprzęt pasieczny i hodowlany – zasady stosowania. Produkty pszczele – rodzaje. Choroby pszczół — metody rozpoznawania i zwalczania. Zarządzanie chorobami w pasiece. Postępowanie z chorobami zwalczanymi i podlegającymi obowiązkowi zgłaszania.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
- opis
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
- pomiaru w terenie
- doświadczeń
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2022/23L: |
Kryteria oceniania
W zakresie wiedzy i umiejętności: 2 zaliczenia pisemne w formie testu. Na ocenę dostateczną student musi poprawnie zrealizować 60-70% zadań, na ocenę dostateczny plus - 71-80%, na ocenę dobry - 81-87%, na ocenę dobry plus - 88-94%, na ocenę bardzo dobry - powyżej 94%.
W zakresie kompetencji społecznych: oceniana jest aktywność studenta na zajęciach i jego zaangażowanie oraz praca zespołowa. Ocena w skali 2-5.
Ocena ostateczna z ćwiczeń: średnia z zaliczeń i oceny aktywności.
Studentom, którzy byli nieobecni lub nie zaliczyli 1 terminu zaliczenia przysługuje 2 termin - poprawkowy. Zasady zaliczenia poprawkowego pozostają takie same jak w przypadku 1 terminu
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
Tomaszewska B., Chorbiński P., Choroby owadów użytkowych, wyd. UWP Wrocław, 2013
Sokół R., Choroby owadów użytkowych, Wyd. UWM, 2008
Gliński Z., Chmielewski M., Joseph A. Stark, Przewodnik do ćwiczeń i terapii chorób czerwia, pszczół i jedwabników PWN,1995
Arnol van Huis, Jeffery K. Tomberlni. Instects as food and feed: form production to consumption. Wageningen Academic Publishers. 2018
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: