Chów i hodowla zwierząt 7100-CHH-1-SJ
TEMATY WYKŁADÓW
1. Pochodzenie, udomowienie, typy użytkowe i rasy owiec – dr inż. Kamil Siatka
2. Pochodzenie, udomowienie, typy użytkowe i rasy kóz – dr inż. Kamil Siatka
3. Gospodarcze znaczenie bydła. Typy użytkowe bydła – dr hab. inż. Mariusz Bogucki, prof. PBŚ
4. Rasy bydła – dr hab. inż. Mariusz Bogucki, prof. PBŚ
5. Rozród bydła. Użytkowanie mięsne bydła – dr hab. inż. Mariusz Bogucki, prof. PBŚ
6. Hodowla zwierząt futerkowych w Polsce – prof. dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński
7. Odmiany barwne zwierząt futerkowych – prof. dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński
8. Podstawy żywienia koni – dr inż. Magdalena Drewka
9. Podstawy rozrodu koni – dr inż. Magdalena Drewka
10. Produkcja drobiarska w kraju i na świecie – prof. dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński
11. Organizacja hodowli oraz charakterystyka aktualnie użytkowanych rodów i mieszańców użytkowych drobiu – prof. dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński
12. Podstawy żywienia drobiu. Wyposażenie odchowalni kurcząt brojlerów – prof. dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński
13. Cechy gospodarczo ważne świń – dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ
14. Typy użytkowe świń – dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ
15. Pochodzenie i wybrane rasy świń – dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ
TEMATY ĆWICZEŃ
1. Znakowanie owiec i kóz. Zabiegi pielęgnacyjne owiec – dr inż. Kamil Siatka
2. Zabiegi pielęgnacyjne kóz. Podstawy żywienia owiec i kóz – dr inż. Kamil Siatka
3. Nazewnictwo zootechniczne dotyczące bydła. Znakowanie bydła. Ocena pokroju krowy mlecznej – dr hab. inż. Mariusz Bogucki, prof. PBŚ
4. Pozyskiwanie mleka. Higiena doju – dr hab. inż. Mariusz Bogucki, prof. PBŚ
5. Budowa, zmysły i zachowanie koni. Identyfikacja – paszport – dr inż. Magdalena Drewka
6. Typy użytkowe, chody i wady chodów – dr inż. Magdalena Drewka
7. Pochodzenie, typy użytkowe i wybrane rasy kur i indyków – prof. dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński
8. Pochodzenie, typy użytkowe i wybrane rasy drobiu wodnego – prof. dr hab. inż. Dariusz Kokoszyński
9. Specyfika żywienia loch – dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ
10. Tucz świń – dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ
11. Podstawy hodowli zwierząt - definicje i zasady - dr hab. inż. Anna Sławińska, prof. UMK
12. Wartość hodowlana i jej zastosowanie do selekcji zwierząt - dr hab. inż. Anna Sławińska, prof. UMK
13. Korelacje genetyczne i fenotypowe między cechami - dr hab. inż. Anna Sławińska, prof. UMK
14. Dobór zwierząt do krzyżowań - dr hab. inż. Anna Sławińska, prof. UMK
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- laboratoryjna
Metody dydaktyczne w kształceniu online
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2022/23L: |
Kryteria oceniania
Ćwiczenia:
Trzy kolokwia pisemne na ocenę z bloków tematycznych omawianych na wykładach i zajęciach laboratoryjnych. Ocena końcowa na zaliczeniu - średnia arytmetyczna ocen z kolokwiów. Kolokwia zawierają 3 pytania otwarte (za 3 punkty każde) oraz 6 pytań zamkniętych (za 1 punkt każde). Łącznie można uzyskać 15 punktów, z czego 9 punktów stanowi minimalną wartość na zaliczenie
Wykłady:
Egzamin końcowy pisemny z wykładów (warunkiem przystąpienia jest pozytywna ocena na zaliczeniu z zajęć laboratoryjnych). Egzamin składa się z 18 pytań zamkniętych (za 1 punkt każde) oraz 4 pytań otwartych (za 3 punkty każde). Łącznie można uzyskać 30 punktów, z czego minimum 18 jest potrzebnych do zaliczenia egzaminu.
Kryteria oceniania kolokwiów i egzaminu:
ocena dostateczna: 60-70% maksymalnej liczby punktów,
ocena dostateczna plus: 71-80%
ocena dobra: 81-87%
ocena dobry plus: 88-94%
ocena bardzo dobra: powyżej 94%
Zasady zaliczenia poprawkowego
W przypadku nieobecności usprawiedliwionej w terminie jednego tygodnia od ostatniego dnia zwolnienia studentowi przysługuje I termin zaliczenia. Studentom, którzy nie uzyskali oceny pozytywnej z zaliczenia (zarówno z części wykładowej, jak i laboratoryjnej) lub byli nieobecni w I terminie i nie usprawiedliwili nieobecności, przysługuje II termin (poprawkowy) zaliczenia. Nie przewiduje się więcej niż jeden termin poprawy. Zasady zaliczenia poprawkowego pozostają takie same jak w I terminie zaliczenia.
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Pawlina E.: Rasy zwierząt gospodarskich. PWN, Warszawa, 2001.
2. Litwińczuk Z., Szulc T.: Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL, Warszawa, 2005.
3. Rekiel A., Szwaczkowski T., Eckert R.: Hodowla i chów świń. Wyd. UP w Poznaniu, 2019.
4. Jankowski J. (praca zbiorowa): Hodowla i użytkowanie drobiu. PWRiL Warszawa, 2012.
5. Chrzanowski S., Łojek A., Oleksiak S.: Hodowla i użytkowanie koni. Wyd. SGGW, Warszawa, 2013.
6. Lachowski W., Szewczuk M.: Chów i hodowla owiec i kóz. Wyd. AR Szczecin, 2008.
Literatura uzupełniająca:
6. Cholewa R.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wyd. AR Poznań, 2000.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: