Region turystyczny świata (Afryka Subsaharyjska) 2800-RTS-AS-TIR-2-S2
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu kulturoznawstwa, dziedzictwa przyrodniczego oraz turystyki obszaru Afryki Subsaharyjskiej na wybranych przykładach z różnych części region – Afryki Zachodniej, Afryki równikowej, regionu Wielkich Jezior Afrykańskich i Afryki południowej. Studenci zostaną zapoznani z zagadnieniami dotyczącymi podobieństw i różnic w różnych aspektach życia i gospodarowania, a także z problematyką przemian zachodzących dawniej i obecnie na skutek procesów kolonializmu, globalizacji (przeobrażenia społeczne, kulturowe, ekonomiczne oraz ich znaczenie dla kontekstów lokalnych).
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
Metody dydaktyczne w kształceniu online
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
przygotowanie projektu - K_W03, K_W05, K_W07, K_W09, K_U05, K_U07 K_U10
Kryteria oceniania:
a) wyczerpanie tematu;
b) merytoryczna wartość referatu.
c) krytyczna selekcja materiału;
d) bogate i zróżnicowane źródła referatu;
e) dostosowanie stylu do odbiorców;
f) poprawność językową i jakość prezentacji.
Zaliczenie na ocenę 3.0 – 51-60%; 3.5 – 61-70%; 4.0 – 71-80%; 4.5 – 81-90%; 5.0 – 91-100%
Praktyki zawodowe
n.d.
Literatura
Literatura podstawowa:
Praca zbiorowa, Regiony turystyczne świata. Tom 2. Azja, Afryka, Ameryka Północna, Ameryka Południowa, Australia i Oceania, Antarktyda, 2013, Wydawnictwo Naukowe PWN
Kraje pozaeuropejskie : zarys geografii turystycznej 2005: praca zbiorowa / pod redakcją Zygmunta Kruczka ; autorzy Andrzej Belski, Roman Kowalski, Zygmunt Kruczek, Renata i Wacław Rettinger, Paweł Różycki, Stefan Sacha, Zygmunt Szot, PROKSENIA; Wydanie 4 uzupełnione i poprawione.
Literatura uzupełniająca:
Justyna Jasińska, Przemysław Charzyński, Marcin Świtoniak, 2017, Potential for the development of culinary tourism in Zambia, GEOGRAPHY AND TOURISM, Vol. 5, No. 1 (2017), 103-113,
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: