Podstawy hotelarstwa 2800-PHOTTIR-2-S1
Treści programowe, wykłady:
1. Terminologia i ogólna charakterystyka branży hotelarskiej;
2. Historia hotelarstwa w Polsce i na świecie;
3. Jakość w hotelarstwie - klasyfikacje i kategoryzacja obiektów hotelarskich;
4. Rynek hotelarski w Polsce i na świecie – raport danych i kierunki rozwoju branży i usług;
5. Organizacja i zarządzanie hotelarstwem – organizacje, łańcuchy i Międzynarodowe Systemowe Hotelowe;
6. Struktura hotelu i charakterystyka podstawowych działów i usług hotelarskich;
7. Usługi dodatkowe i innowacyjne usługi hotelarskie;
8. Współpraca i marketing w hotelarstwie;
Treści programowe, ćwiczenia:
1. Podstawowa terminologia z zakresu hotelarstwa;
2. Źródła wiedzy o branży hotelarskiej;
3. Zawód hotelarza. Ranga, etyka i kwalifikacje personalne pracowników branży hotelarskiej;
4. Rodzaje i wymogi kategoryzacyjne obiektów hotelarskich;
5. Charakterystyka bazy noclegowej;
6. Mierniki w hotelarstwie;
7. Hotel jako kompleks – piony funkcjonalne i zakresy obowiązków;
8. Rynek hotelarski w Polsce i na świecie – charakterystyka rozwoju i prezentacja obiektów
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- pogadanka
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
- doświadczeń
- studium przypadku
- referatu
- ćwiczeniowa
- klasyczna metoda problemowa
- giełda pomysłów
- projektu
- obserwacji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
- egzamin z problematyki hotelarstwa – W1, W2, W3, U3;
- przygotowanie zadań, prezentacji i projektów dotyczących hotelarstwa – W1, W3, U1, U2, U3;
- aktywność na zajęciach/uczestnictwo w dyskusjach – U1, U2, U3, K1, K2, K3.
Praktyki zawodowe
Brak
Literatura
Literatura obowiązkowa:
Oparka S., Nowicka T, Organizacja pracy w hotelarstwie, Skrypt do nauki zawodu Technik hotelarstwa, Wyd. MARIA, Warszawa-Kudowa Zdrój 2008.
Błądek Z., 2001, Hotele. Programowanie, projektowanie, wyposażenie, Palladium s.c., Poznań.
Błądek Z., Tulibacki T., 2001, Dzieje krajowego hotelarstwa. Od zajazdu do współczesności...", Palladium s.c., Poznań, Kowalczyk A., 2001, Geografia hotelarstwa, Wyd. UŁ, Łódź.
Grabiszewski M., 1998, Wstęp do hotelarstwa, Regionalna Agencja Promocji Turystyki, Bydgoszcz.
Milewska M., Włodarczyk B., 2009, Hotelarstwo – podstawowe wiadomości, PWE, Warszawa.
Witkowski Cz., 2002, Hotelarstwo, cz. I i II, WSE, Warszawa.
Ustawa o usługach turystycznych z dnia 29.08.1997roku (najnowszy tekst ujednolicony) wraz z rozporządzeniami.
Literatura uzupełniająca:
Drogoń W., Granecka-Wrzosek B, Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe, Podręcznik do nauki zawodu Technik hotelarstwa, WSiP, Warszawa 2013.
Nierzwicki W., Zarządzanie środowiskowe w hotelarstwie, Wybrane zagadnienia, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk 2012.
raporty branżowe i artykuły naukowe
czasopisma branżowe, np. „Hotelarz”
ćwiczenia i zbiory zadań do zawodu technik hotelarstwa
projekty i testy do zawodu technik hotelarstwa, kwalifikacja T.11
strony internetowe organizacji turystycznych i instytucji związanych z hotelarstwem oraz poszczególnych obiektów
dokumentacja hotelowa i materiały promocyjne hoteli itp.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: