Finanse i rachunkowość w przedsiebiorstwie turystycznym
2800-FRPTTIR-2-S1
Tematyka zajęć
1. Podstawy teoretyczne rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym.
2. Sprawozdania finansowe: rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych, zestawienie bilansowe.
3. Analizy wskaźnikowe - wskaźniki zyskowności i płynności finansowej.
4. Polityka i plan finansowy (pro forma).
W cyklu 2023/24L:
Wiedza Student: W1 zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01 W2 rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12 Umiejętności Student: U1 przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05 U2 analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07 Kompetencje społeczne Student: K1 rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01 K2 jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09 K3 rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05
|
Całkowity nakład pracy studenta
1. Bezpośrednie uczestnictwo w zajęciach realizowanych z udziałem nauczyciela akademickiego
- 15 godzin - laboratorium
- 10 godzin - konsultacje merytoryczne
Łącznie 25 godzin kontaktowych
2. Praca własna studenta:
- 15 godzin - przygotowanie do zajęć
- 10 godzin - praca domowa
Praca własna studenta: 25 godzin
Całkowity nakład pracy studenta 50 godzin
Efekty uczenia się - wiedza
Student:
W1: zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01
W2: rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12
Efekty uczenia się - umiejętności
Student:
U1: przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05
U2: analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Student:
K1: rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01
K2: jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09
K3: rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05
Metody dydaktyczne
Wykład, ćwiczenia, studia przypadków.
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
- opis
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
- seminaryjna
- studium przypadku
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody wymiany i dyskusji
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obowiązkowy
Wymagania wstępne
Zaliczone przedmioty "Podstawy ekonomii" i "Ekonomika usług turystycznych"
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie i oceny na podstawie kolokwium końcowego, polegającego na rozwiązywaniu zadań rachunkowych.
Praktyki zawodowe
Literatura
Kotaś R., Sojak S., 2009, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa.
Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P., 2006, Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Zbiór zadań, TNOiK, Toruń.
Bednarska M., Gołembski G., Markiewicz E., Olszewski M., 2007, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, PWE, Warszawa.
W cyklu 2023/24L:
Literatura obowiązkowa 1. Rzeczycka A., Finanse w przedsiębiorstwie turystycznym, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk 2010. 2. Kotaś R., Sojak S., Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2009. 3. Kołosowska B., Voss G., Huterska A., Analiza finansowa w praktyce, Difin, Warszawa 2018. 4. Czechowski L., (red.) Małe i średnie przedsiębiorstwa na rynku turystycznym, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Gdańsk 2007. Literatura uzupełniająca 5. Rapacz A., Przedsiębiorstwo turystyczne, Difin, Warszawa 2007. 6. Biczysko W., Tauber R. D., Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyd. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2009. 7.Biczysko W., Tauber R.D., Wybrane problemy zarządzania finansami i rachunkowością w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyd. II, Poznań 2009.
|
Uwagi
W cyklu 2022/23L:
Wiedza Student: W1 zna pojęcia i posiada wiedzę z zakresu podstaw rachunkowości i zarządzania finansami w przedsiębiorstwie turystycznym K_W01 W2 rozumie istotę analiz i sprawozdań finansowych oraz zależność między informacją o finansach przedsiębiorstwa turystycznego a jego zarządzaniem i kondycją K_W12 Umiejętności Student: U1 przygotowuje dane finansowe z uproszczonego sprawozdania finansowe oraz bilansu -K_U05 U2 analizuje wyniki finansowe przedsiębiorstwa turystycznego - K_U07 Kompetencje społeczne Student: K1 rozumie potrzebę ciągłego kształcenia – K_K01 K2 jest przekonany o konieczności etycznego działania - K_K09 K3 rozwija w sobie cechy przedsiębiorcze - K_K05
|
W cyklu 2023/24L:
Zaliczenie i oceny na podstawie dwóch zadań polegających na scharakteryzowaniu podstawowych pojęć z finansów przedsiębiorstwa aktywa, pasywa, aktywa trwałe, aktywa obrotowe, kapitał własny, kapitał obcy, ocena i wskaźniki płynności finansowej, ocena i wskaźniki rentowności, zadłużenia, zdolności do spłaty długu. Rola kapitału obrotowego netto i złotych zasad finansowania działalności. Skala ocen z punktów otrzymanych za dwa zadania (ogólna suma: 16,0 pkt.):
|
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: