Agroturystyka 2800-ATTIR-3-S1
Problematyka wykładu obejmuje następujące tematy:
- Agroturystyka jako przedmiot i forma działalności gospodarczej – zagadnienia ogólne (geneza, istota, cele i determinanty rozwoju, klasyfikacje, podstawy prawne itp.);
- Rozwój agroturystyki w Polsce i wybranych krajach europejskich, rys historyczny oraz organizacje i stowarzyszenia działające na rzecz promocji i rozwoju agroturystyki;
- Cechy wewnętrzne rolnictwa – endogeniczne uwarunkowania agroturystyki [jakość i użytkowanie ziemi, struktura agrarna, cechy społeczno-demograficzne, wyposażenie techniczne gospodarstw, struktura produkcji rolniczej, cechy produkcyjno-dochodowe; syntetyczne ujęcie rolnictwa];
- Warunki zewnętrzne rozwoju agroturystyki – walory przyrodnicze (ocena wybranych komponentów środowiska przyrodniczego wraz z analizą struktury użytkowania ziemi, z uwzględnieniem obszarów prawnie chronionych) i kulturowe (materialne i niematerialne dziedzictwo kulturowe wsi a tworzenie produktu turystycznego w agroturystyce); zagospodarowanie turystyczne (baza noclegowa i gastronomiczna, szlaki turystyczne itp.);
- Fundusze Unii Europejskiej jako czynnik rozwoju agroturystyki – działania pomocowe: „Różnicowanie działalności gospodarczej” (SAPARD – lata 2002-2004, SPO Rolnictwo - lata 2004-2006) i PROW - lata 2007-2013) oraz „Rozwój mikroprzedsiębiorstw” – PROW i RPO (lata 2007-2013); charakterystyka programów i działań pomocowych UE w okresie finansowym 2014-2020.
- Przykłady wybranych badań gospodarstw agroturystycznych oraz oceny ich wpływu na wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich – agroturystyka jako atrakcyjna forma poprawy warunków życia ludności wiejskiej.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2022/23L: |
Kryteria oceniania
Zaliczenie wykładów: zaliczenie pisemne w formie testu do uzupełnienia, wymagany próg na ocenę dostateczną - 51-60%, 61-70% - dostateczny plus, 71-80% - dobry, 81-90% - dobry plus, 91-100% - bardzo dobry.
Sprawdzane efekty kształcenia: K_W01, K_W02, K_W04, K_W05, K_W11, K_W13, K_U06, K_U07
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
- Drzewiecki M., 2002, Podstawy agroturystyki, Oficyna Wydawnicza OPO, Bydgoszcz;
- Kamińska W., Wilk-Grzywana M. (red.), Turystyka wiejska i agroturystyka – nowe paradygmaty dla XXI wieku, Studia KPZK PAN, tom CLXII, Warszawa;
- Rudnicki R., 2016, Rolnictwo Polski. Studium statystyczno-przestrzenne (lata 2002-2010), Wydawnictwo Naukowe UMK;
- Sikora J., 2012, Agroturystyka i przedsiębiorczość na obszarach wiejskich, Warszawa, Wyd. C.H. Beck, Warszawa;
- Sikorska-Wolak I. (red.), 2007, Turystyka w rozwoju obszarów wiejskich, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
- Foryś Grzegorz, 2016, Gospodarstwa i stowarzyszenia agroturystyczne w Polsce, Wyd. Naukowe SHOLAR, Warszawa;
- Gospodarstwa agroturystyczne. Poradnik, 1998, Praca zbiorowa. Druk: ZWP – Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej, Warszawa;
- Majewski M., Lane B., 2003, Turystyka wiejska i rozwój lokalny, Fundacja Edukacja dla Demokracji, Warszawa;
- Musiał W. (red.), 2005, Agroturystyka i usługi towarzyszące, Wyd. Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Kraków;
- Rudnicki R., 2010, Zróżnicowanie przestrzenne wykorzystania funduszy Unii Europejskiej przez gospodarstwa rolne w Polsce, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań;
- Sznajder M., Przezbórska L., 2005, Agroturystyka, PWE, Warszawa,
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: