Etiquette and Good Manners in Business and Diplomacy 2751-KONJA-EGMB
1. Zajęcia organizacyjne.
2. Geneza protokołu dyplomatycznego oraz zasad savoir-vivre'u i etykiety. Dyskusja nad potrzebą bądź też jej brakiem stosowania zasad etykiety we współczesnym świecie.
3./ 4./5. Przyjęcia dyplomatyczne i biznesowe – rodzaje, organizacja, zasady (proszę przynieść na zajęcia serwetkę kwadratową o boku 35-45 cm papierową – sztywną, lnianą lub bawełnianą)
• rola, formy i wybór przyjęć, przyjęcia oficjalne, uroczyste i prywatne, zasiadane / na stojąco
• dekoracja sali i nakrycie stołu, oświetlenie, naczynia, sztućce, szkło, potrawy i napoje
• menu, kartoniki (koziołki) z nazwiskami
• organizacja i plan stołu
6./7. Zasady doboru gości, kompozycji stołu, ustalania menu oraz wyboru napojów
• podstawowe informacje o napojach i ich serwowaniu
• podstawowe informacje o menu i sposobie serwowania potraw
• organizacja przyjęcia
• sposoby zapraszania i witania gości
• wręczanie kwiatów, prezentów i upominków
• gafy i niezręczności
• zachowanie przy stole, toasty.
8. Dobre maniery każdego dnia
• poprawność i kultura zachowania
• szacunek dla partnera i otoczenia
• przedstawianie i witanie się
• kontakty i spotkania towarzyskie
• zasada pierwszeństwa a kontakty codzienne
• wchodzenie i wychodzenie (np. budynki, pomieszczenia, winda, schody)
• witanie się, ukłony, całowanie kobiet w rękę
9./10. Zasady ubioru i stroje w sytuacjach biznesowych (proszę przynieść na zajęcia krawat)
• rodzaje strojów męskich
• rodzaje strojów damskich
• dodatki do poszczególnych strojów
• overdressed i underdressed
11. Korespondencja pisemna i elektroniczna
• wizytówki
• korespondencja oficjalna (np. pisma urzędowe)
• netykieta
12./13. Różnice międzykulturowe w wybranych krajach świata
• kraje wybrane przez studentów - prezentacje
14. Kolokwium zaliczeniowe
15. Zajęcia końcowe.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- opowiadanie
Metody dydaktyczne poszukujące
- studium przypadku
- doświadczeń
- ćwiczeniowa
- okrągłego stołu
- giełda pomysłów
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody odnoszące się do autentycznych lub fikcyjnych sytuacji
- metody służące prezentacji treści
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Podstawowymi kryteriami oceniania będą:
1. Obecność na zajęciach (możliwe 2 nieobecności na zajęciach bez konieczności przedstawiania usprawiedliwień).
2. Udział w dyskusji, przygotowanie i aktywność na zajęciach, możliwe tzw. "wejściówki" (ocenianie ciągłe, plusy za aktywność na zajęciach).
3. Pisemne zaliczenie (kolokwium - ponad 50%).
Prowadząca dopuszcza również możliwość prowadzenia zajęć i zaliczenia przy wykorzystaniu technik zdalnego nauczania (zajęcia na platformie Zoom - link wysyłany przed każdymi zajęciami).
Nadprogramowe nieobecności (ponad 2 dopuszczalne) powinny być zaliczane na bieżąco na dyżurze.
Pytania i sprawy indywidualne (w tym m.in. warunki indywidualnego zaliczenia w związku z przyznaną IOS czy przepisanie ocen) należy zgłaszać najpóźniej w ciągu miesiąca od rozpoczęcia semestru.
Literatura
1. Modrzyńska J., Protokół dyplomatyczny, etykieta i zasady savoir-vivre'u, Wolters Kluwer, Warszawa 2016
2. Debrett’s New Guide to Etiquette and Modern Manners, various editions
3. Debrett’s A-Z of Modern Manners, various editions
4. Beyfus D., Modern Manners, Hamlyn, 1992
5. Rees N., Guide to Good Manners, Bloomsbury, 1992
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: