Dietetyka w wellness i SPA
2600-SIW-M4-DW-3-S1
Celem zajęć wykładowych z przedmiotu Dietetyka w wellness i SPA jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu:
- fizjologicznych podstaw racjonalnego odżywiania oraz profilaktyki żywieniowej i ich znaczenia dla zdrowia człowieka,
- zaleceń żywieniowych dla osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem),
- roli diety w procesie bioregeneracji.
Całkowity nakład pracy studenta
Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (16 godz.):
- udział w wykładach – 15 godz.
- dodatkowa możliwość konsultacji z osobą prowadzącą zajęcia – 1 godz.
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (13 godz.):
- przygotowanie do zajęć, czytanie literatury – 2 godz.
- przygotowanie i uzupełnienie notatek – 1 godz.
- przygotowanie się do zaliczenia – 10 godz.
Łącznie: 29 godz. (1 ECTS)
Efekty uczenia się - wiedza
W 1: Ma wiedzę z zakresu zasad skutecznego i efektywnego stymulowania rozwoju fizycznego oraz poprawy jakości zdrowia i wydolności fizycznej poprzez właściwe żywienie – K_W01
W 2: Zna i rozumie zasady racjonalnego odżywiania oraz zasady profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie w promocji zdrowia oraz opisuje związek błędów w odżywianiu z ryzykiem rozwoju chorób dietozależnych – K_W09
W 3: Zna i rozumie teoretyczne podstawy działań interwencyjnych w zakresie prawidłowego żywienia osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem) – K_W09
W 4: Zna i rozumie miejsce zawodu trenera w promocji racjonalnego żywienia oraz zasad profilaktyki żywieniowej, opisuje metody kształtowania oraz zmian zachowań żywieniowych – K_W10
Efekty uczenia się - umiejętności
U 1: Potrafi planować, realizować oraz dokumentować działania interwencyjne związane ze zmianą sposobu żywienia oraz nawyków żywieniowych, z uwzględnieniem obowiązujących norm i schematów żywieniowych – K_U10
U 2: Potrafi planować, realizować oraz dokumentować działania interwencyjne związane planowaniem żywienia osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia – K_U10
U 3: Potrafi wykorzystać specjalistyczną terminologię z zakresu nauk o żywności i żywieniu w celu propagowania zasad racjonalnego żywienia oraz zaleceń profilaktyki żywieniowej – K_U05
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K 1: Jest gotów do krytycznego odnoszenia się do zaleceń żywieniowych lub diet niekonwencjonalnych, propagowanych w środkach masowego przekazu i analizowania ich ewentualnych korzyści lub zagrożeń zdrowotnych w oparciu o zdobytą wiedzę – K_K01
K 2: Zna wartość zdobytej wiedzy i potrafi ją wykorzystać do projektowania działań zawodowych związanych z propagowaniem zdrowego stylu życia – K_K02
K 3: Rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy, w oparciu o aktualne doniesienia naukowe – K_K03
K 4: Posiada umiejętność współpracy w zespole wielodyscyplinarnym, korzysta z wiedzy i doświadczenia zawodowego dietetyka w celu zapewnienia jak najlepszej interwencji żywieniowej konsumentom salonów wellness i SPA – K_K05
Metody dydaktyczne
Wykład:
realizowany z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość: informacyjny z prezentacją multimedialną i dyskusją omawianego zagadnienia
Inne: konsultacje z nauczycielem akademickim
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Wymagania wstępne
Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie wiedzy z zakresu: fizjologii oraz edukacji zdrowotnej
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Metody oceniania:
Test pisemny: W2, W3, W4
Aktywność podczas dyskusji omawianego zagadnienia: W1
Kryteria oceniania:
Przedmiot kończy się zaliczeniem na ocenę. Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku testu zaliczeniowego (test zbudowany z pytań zamkniętych, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi.
< 60% - ndst.
60% - 70% - dostateczny;
75% - dostateczny plus;
80% - 85% - dobry;
90% - dobry plus;
95% - 100% - bardzo dobry
Praktyki zawodowe
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Gawęcki J., 2016, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN
2. Grzymisławski M., Gawęcki J., 2016, Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN
3. Jarosz M., 2014, Żywienie wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa
Literatura uzupełniająca:
1. Bean A., 2014, Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka
2. Celejowa I., 2014, Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: