Mikroplastiki w żywności i kosmetykach 2600-OG-MZK
Wykład rozpocznie się od podziału mikroplastików na pierwotne i wtórne, następnie zostanie przedstawiony problem mikroplastików w żywności i kosmetykach. W dalszej kolejności określony będzie wpływ mikroplastików oraz ich toksyczność na człowieka. Poruszone zostaną aspekty prawne dotyczące tematu.
- Podział mikroplastików (pierwotne i wtóre);
- Sposoby przedostawania się mikroplastików do żywności i kosmetyków.
- Występowanie mikroplastików w żywności i kosmetykach.
- Sposoby „wnikania” i efekty wywołane dostaniem się mikroplastików do organizmu człowieka;
- Toksyczność mikroplastiku;
- Pobieranie próbek mikroplastików wraz z ich identyfikacją;
- Efektywność pozbywania się mikroplastików.
- Aspekty prawne.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- opis
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- sytuacyjna
- referatu
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody odnoszące się do autentycznych lub fikcyjnych sytuacji
- metody wymiany i dyskusji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Metody oceniania
Wykłady - zaliczenie pisemne lub wykonanie prezentacji na podany temat lub praca pisemna – opracowanie pisemne na temat podany przez prowadzącego.
Kryteria oceniania
zaliczenie wykładów: zaliczenie pisemne w formie testu lub opracowania na podany temat, wymagany próg na ocenę dostateczną - 55-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus 81-90%, bardzo dobry - 91-100% .
UWAGA !!! Wykłady będą odbywały się w trybie zdalnym asynchronicznym na platformie MOODLE. Student sam decyduje kiedy zgłębia wiedzę i w którym momencie podchodzi do zaliczenia.
Praktyki zawodowe
-
Literatura
Najnowsze publikacje międzynarodowe, naukowe tematyczne 2022-2024.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: