Facts and Myths about Genetically Modified Organisms 2600-OG-EN-FAM
Szczegółowy plan wykładu:
1. Wprowadzenie do biologii molekularnej – anatomia genomów, replikacja DNA, rekombinacja homologiczna, transkrypcja i translacja.
2. Inżynieria genetyczna i metody tworzenia GMO (mikroorganizmy, rośliny i zwierzęta) – klonowanie molekularne, transformacja, transfekcja.
3. Nowoczesne techniki edycji genomu, w tym metoda CRISPR/Cas9.
4. Zastosowanie GMO w przemyśle, rolnictwie i medycynie.
5. Zalety i wady GMO.
6. Możliwe zagrożenia GMO dla ludzi i środowiska.
7. Bezpieczeństwo żywności GMO pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
8. Metody wykrywania organizmów GM metodą PCR.
9. Znaczenie organizmów GM dla dalszego rozwoju rolnictwa, przemysłu i medycyny.
10. Modyfikacje genetyczne jako własność intelektualna i prawna. Akty prawne związane z GMO.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- klasyczna metoda problemowa
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Aby ukończyć kurs, studenci muszą osiągnąć wszystkie rezultaty uczenia się. Jest to weryfikowane za pomocą eseju — studenci muszą napisać esej wyrażający opinię zatytułowany „Jestem za/przeciw GMO” (około 1000 słów).
Literatura
1. Mahgoub S.E.O. Genetically modified foods : basics, applications, and controversy. Boca Raton : CRC Press, 2015.
2. Wu F., Butz W.P. The future of genetically modified crops: lessons from the Green Revolution. Santa Monica, CA : Rand, 2004.
3. Parekh S.R. The GMO handbook : genetically modified animals, microbes, and plants in biotechnology. Totowa, New Jersey : Humana Press, 2004.
4. Grumet R., Hancock J.F., Maredia K.M., Weebadde C. Environmental safety of genetically engineered crops. Michigan Sate University Press, 2011.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: