Mikrobiologia na co dzień 2600-OG-BK-MND
Przedmiot umożliwia studentom poznanie technik mikrobiologicznych stosowanych w laboratorium, a także uzyskanie wiedzy praktycznej i teoretycznej na temat procesów biotechnologicznych oraz zapoznanie z metodyką analizy mikrobiologicznej mediów, pomieszczeń produkcyjnych oraz gotowych produktów.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne poszukujące
- laboratoryjna
- obserwacji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie laboratorium uwzględniające wyżej wymienione efekty uczenia się
1/ ustne przedstawienie i interpretacja wyników (wiedza i umiejętności K_W01, K_W02, K_W15, K_W20, K_U01, K_U02)
2/aktywność studenta, praca w zespole, wykonanie doświadczeń zgodnie z instrukcją (umiejętność i kompetencje K_U07, K_U13, K_U21, K_K09, K_K05, K_K10)
Kryterium oceniania, ocena ciągła: prawidłowość wykonania analizy (40%), właściwa ocena preparatów mikroskopowych (20%), prawidłowe obliczenia (20%), właściwa interpretacja wyników (20%)
Skala ocen 2-5
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Bednarski W., Fiedurek. J. (red.); Podstawy biotechnologii przemysłowej
Chmiel A.; Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne
2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.; Mikrobiologia techniczna
3. Elimer E. Mikrobiologia techniczna
4. Warmińska-Radyko I., Łaniewska-Trokenheim Ł., Nowe metody badań mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Literatura uzupełniająca:
1. Żakowska Z., Stoińska H.; Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym
Normy Polskie oraz normy ISO
Uwagi
W cyklu 2025/26Z:
brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: