Analiza mikrobiologiczna produktów żywnościowych 2600-OG-AMPZ
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami dotyczącymi mikrobiologii w przemyśle spożywczym. Studenci zdobywają wiedzę z zakresu występowania mikroorganizmów w surowcach przemysłu spożywczego oraz w gotowych produktach. Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w żywności oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych produktów spożywczych. Poznają teoretyczne i praktyczne zastosowania mikroorganizmów w przemyśle spożywczym. Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki wytwórczej. Studenci poznają także podstawowe techniki stosowane w praktyce mikrobiologicznej. Ponadto poznają zagrożenia wynikające z obecności w produktach spożywczych najważniejszych bakteryjnych i grzybowych patogenów.
W ćwiczeń zostaną omówione następujące zagadnienia:
- drobnoustroje w produkcji żywności
- wykrywanie Salmonella i Listeria monocytogenes, Staphylococcus
- wykrywanie bakterii sanitarnych
- wykrywanie przetrwalników bakterii z rodzaju Bacillus
- zagrożenia związane z występowaniem grzybów pleśniowych
- analiza środowiska produkcyjnego
W cyklu 2024/25L:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami dotyczącymi mikrobiologii w przemyśle spożywczym. Studenci zdobywają wiedzę z zakresu występowania mikroorganizmów w surowcach przemysłu spożywczego oraz w gotowych produktach. Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w żywności oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych produktów spożywczych. Poznają teoretyczne i praktyczne zastosowania mikroorganizmów w przemyśle spożywczym. Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki wytwórczej. Studenci poznają także podstawowe techniki stosowane w praktyce mikrobiologicznej. Ponadto poznają zagrożenia wynikające z obecności w produktach spożywczych najważniejszych bakteryjnych i grzybowych patogenów. |
Całkowity nakład pracy studenta
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Żakowska Z., Stobińska H. (2000) Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. Politechniki, Łódź
Müller G. (1990) Podstawy mikrobiologii żywności, WNT, Warszawa
Trojanowska K., Giebel H., Gołębiowska B. (1996) Mikrobiologia żywności, wyd. AR Poznań
Drewniak E., Drewniak T.: Mikrobiologia żywności, WSziP, Warszawa
Wykrywanie pałeczek Salmonella w określonej masie próbki zgodnie z normą PN-EN ISO 6579:2003 (metoda hodowlana)
Oznaczanie ogólnej liczby pleśni i drożdży w produktach o aktywności wodnej powyżej 0,95. Metoda płytkowa wg PN-ISO 21527-1:2009
Oznaczenie liczby β-glukoronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa wg PN-ISO 16649-2:2004
Oznaczanie liczby gronkowców koagualazo-dodatnich. Metoda płytkowa wg PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:2003
W cyklu 2024/25L:
Żakowska Z., Stobińska H. (2000) Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. Politechniki, Łódź Wykrywanie pałeczek Salmonella w określonej masie próbki zgodnie z normą PN-EN ISO 6579:2003 (metoda hodowlana) |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: