Mikrobiologia przemysłowa 2600-MPBIOT-3-S1
Studenci na zajęciach z mikrobiologii przemysłowej zapoznają się z metodami pozyskiwania, przechowywania i doskonalenia szczepów drobnoustrojów stosowanych w przemyśle, procesami produkcyjnymi z wykorzystaniem drobnoustrojów. Studenci poznają również możliwości zastosowanie drobnoustrojów w medycynie np w produkcji antybiotyków, szczepionek, witamin, leków białkowych, fagoterapii. Szczególną uwagę kieruje się na zagrożenia mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym i kosmetycznym
oraz sposoby zapobiegania zanieczyszczeniom mikrobiologicznym produktów spożywczych – system HACCP, metody utrwalania żywności
W cyklu 2022/23Z:
Studenci na zajęciach z mikrobiologii przemysłowej zapoznają się z metodami pozyskiwania, przechowywania i doskonalenia szczepów drobnoustrojów stosowanych w przemyśle, procesami produkcyjnymi z wykorzystaniem drobnoustrojów. Studenci poznają również możliwości zastosowanie drobnoustrojów w medycynie np w produkcji antybiotyków, szczepionek, witamin, leków białkowych, fagoterapii. Szczególną uwagę kieruje się na zagrożenia mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym i kosmetycznym |
W cyklu 2023/24Z:
Studenci na zajęciach z mikrobiologii przemysłowej zapoznają się z metodami pozyskiwania, przechowywania i doskonalenia szczepów drobnoustrojów stosowanych w przemyśle, procesami produkcyjnymi z wykorzystaniem drobnoustrojów. Studenci poznają również możliwości zastosowanie drobnoustrojów w medycynie np w produkcji antybiotyków, szczepionek, witamin, leków białkowych, fagoterapii. Szczególną uwagę kieruje się na zagrożenia mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym i kosmetycznym |
W cyklu 2024/25Z:
Studenci na zajęciach z mikrobiologii przemysłowej zapoznają się z metodami pozyskiwania, przechowywania i doskonalenia szczepów drobnoustrojów stosowanych w przemyśle, procesami produkcyjnymi z wykorzystaniem drobnoustrojów. Studenci poznają również możliwości zastosowanie drobnoustrojów w medycynie np w produkcji antybiotyków, szczepionek, witamin, leków białkowych, fagoterapii. Szczególną uwagę kieruje się na zagrożenia mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym i kosmetycznym |
W cyklu 2025/26Z:
Studenci na zajęciach z mikrobiologii przemysłowej zapoznają się z metodami pozyskiwania, przechowywania i doskonalenia szczepów drobnoustrojów stosowanych w przemyśle, procesami produkcyjnymi z wykorzystaniem drobnoustrojów. Studenci poznają również możliwości zastosowanie drobnoustrojów w medycynie np w produkcji antybiotyków, szczepionek, witamin, leków białkowych, fagoterapii. Szczególną uwagę kieruje się na zagrożenia mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym i kosmetycznym |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
- doświadczeń
- obserwacji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
- obecność na zajęciach
- zaangażowanie w wykonaniu doświadczeń
- zaliczenia pisemne - śródsemestralne i końcowe
- omówieniu wyników po wykonaniu analiz
- egzamin pisemny - test: otwarty/zamknięty
Kryteria ocen:
55-64% - dostateczny
65-73% - dostateczny +
74-82% - dobry
83-91 % dobry +
92-100% - bardzo dobry
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Bednarski W., Fiedurek. J. (red.); Podstawy biotechnologii przemysłowej
Chmiel A.; Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.; Mikrobiologia techniczna
Elimer E. Mikrobiologia techniczna
Warmińska-Radyko I., Łaniewska-Trokenheim Ł., Nowe metody badań mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Żakowska Z., Stoińska H.; Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym
Normy Polskie oraz normy ISO
W cyklu 2022/23Z:
Bednarski W., Fiedurek. J. (red.); Podstawy biotechnologii przemysłowej |
W cyklu 2023/24Z:
Bednarski W., Fiedurek. J. (red.); Podstawy biotechnologii przemysłowej |
W cyklu 2024/25Z:
Bednarski W., Fiedurek. J. (red.); Podstawy biotechnologii przemysłowej |
W cyklu 2025/26Z:
Bednarski W., Fiedurek. J. (red.); Podstawy biotechnologii przemysłowej |
Uwagi
W cyklu 2024/25Z:
brak |
W cyklu 2025/26Z:
brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: