Mikrobiologia przemysłowa
2600-KBIOL-MP-SX
Na ćwiczeniach zostaną przeprowadzone analizy mikrobiologiczne powierzchni, powietrza oraz wody używanej w produkcji. Analizie (zgodnie z obowiązującymi normami) poddane zostaną różne kategorie produktów spożywczych. Zostanie również wykonana analiza czystości mikrobiologicznej oraz zakonserwowania produktów kosmetycznych. Studenci zapoznają się z ww. analizami całościowo - od samodzielnego przygotowania niezbędnych podłoży i materiałów, poprzez wykonania wysiewów oraz odczyt i interpretację wyników.
W cyklu 2023/24:
Zajęcia będą podzielone na 3 bloki: - analiza mikrobiologiczna otoczenia i mediów produkcyjnych - analiza mikrobiologiczna produktów spożywczych - analiza mikrobiologiczna produktów kosmetycznych W każdym bloku odbędą się 3 zajęcia. Studenci zapoznają się z ww. analizami całościowo - od samodzielnego przygotowania niezbędnych podłoży i materiałów, poprzez wykonania wysiewów oraz odczyt i interpretację wyników.
|
W cyklu 2025/26L:
Zajęcia będą podzielone na 3 bloki: - analiza mikrobiologiczna otoczenia i mediów produkcyjnych - analiza mikrobiologiczna produktów spożywczych - analiza mikrobiologiczna produktów kosmetycznych W każdym bloku odbędą się 3 zajęcia. Studenci zapoznają się z ww. analizami całościowo - od samodzielnego przygotowania niezbędnych podłoży i materiałów, poprzez wykonania wysiewów oraz odczyt i interpretację wyników.
|
Całkowity nakład pracy studenta
Godziny realizowane z udziałem nauczyciela (50 godz.) :
- udział w ćwiczeniach laboratoryjnych - 30 h
- konsultacje - 20 h
Czas poświęcony na pracę indywidualna studenta (25 godz.) :
- praca własna studenta - 25 h
Łącznie: 75 godzin (3 ECTS)
Efekty uczenia się - wiedza
W1: Posiada zaawansowaną oraz aktualną wiedzę z mikrobiologii, biochemii i immunologii - K_W01
W2: Posiada znajomość metod jakościowych i ilościowych wykorzystywanych stosowanych w mikrobiologii - K_W08
W3:Ma wiedzę z zakresu metod biologii molekularnej umożliwiającą ocenę materiału mikrobiologicznego – K_W09
W4: Wykazuje znajomość aktualnych problemów w zakresie mikrobiologii - K_W11
Efekty uczenia się - umiejętności
U1: Wykorzystuje wiedzę z zakresu mikrobiologii, biochemii, immunologii, ekologii i biologii molekularnej w analizie procesów mikrobiologicznych i ogólnoprzyrodniczych - K_U02
U2: Stosuje zaawansowane techniki pomiarowe i analityczne wykorzystywane w badaniach mikrobiologicznych - K_U03
U3: Wykorzystuje komputer i inne urządzenia elektroniczne w zakresie koniecznym do wyszukiwania informacji, komunikowania się, organizowania i analizy danych, sporządzania raportów i prezentacji wyników – K_U4 U4: Dokonuje analiz i pomiarów, interpretuje uzyskane wyniki, i na ich podstawie opracowuje i prezentuje poprawne wnioski – K_U07
U5: Projektuje i przeprowadza badania i analizy w laboratorium w obecności opiekuna - K_U09
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1: Rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy z wykorzystaniem czasopism naukowych, portali i baz danych naukowych oraz popularnonaukowych - K_K01 K2: Racjonalnie i krytycznie ocenia informacje pozyskane z literatury, internetu i innych źródeł masowego przekazu, a także obiegowych przekonań odnoszących się do mikrobiologii - K_K03 K3: Ma świadomość odpowiedzialności za wyniki badań, analiz i ekspertyz - K_K04 K4: Jest aktywny w popularyzacji wiedzy mikrobiologicznej – K_K06 K5: Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, ocenę zagrożeni – K_K08 K6: Jest odpowiedzialny za sprzęt, urządzenia, materiał biologiczny oraz pracę własną i innych – K_K09
Metody dydaktyczne
Ćwiczenia : ćwiczeniowa, doświadczeń, laboratoryjna, obserwacji,
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
- laboratoryjna
- doświadczeń
- obserwacji
Wymagania wstępne
Podstawy mikrobiologii
Podstawy biochemii
Podstawy Chemii organizcznej i nieorganizcznej
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Kolokwium – W1,W2, W3, W4, U2, U4,U5, K3
Aktywność – W1, W4, U1, K1
Ćwiczenia zaliczenie na ocenę (pisemne)
55-65% dostateczny, >65-75% dostateczny plus, >75-85 % dobry, >85- 95% dobry plus, >95% bardzo dobry
Praktyki zawodowe
Literatura
Literatura podstawowa:
Walczak i wsp. (2013) Podstawy mikrobiologii w teorii i praktyce. Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń
Kwiatek, K., Osinski, Z., & Patyra, E. (2022). Aspekty prawne i normalizacyjne pobierania próbek żywności do badań mikrobiologicznych. Życie Weterynaryjne, 97(06).
Literatura uzupełniająca:
Rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r.
w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, z późn.zm.)
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017, poz.2294)
Norma PN-EN ISO 17516: 2014-11
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: