Mikrobiologiczna analiza środowiska
2600-KBIOL-MAS-SX
Kurs pozwala na zapoznanie się z szeroką gamą technik laboratoryjnych stosowanych w mikrobiologii środowiskowej. Podczas zajęć studenci będą samodzielnie pobierać próby środowiskowe i wykonywać analizy mikrobiologiczne w oparciu o techniki mikroskopowe, biochemiczne i molekularne. Kursanci zapoznają się z różnymi metodami oznaczania liczebności drobnoustrojów w próbkach środowiskowych. Izolacja i identyfikacja mikroorganizmów umożliwi uczestnikom kursu na zapoznanie się z głównymi przedstawicielami mikroorganizmów występującymi w środowisku naturalnym. Próby analizowane podczas zajęć będą pochodziły z różnych środowisk naturalnych: gleba, woda, ścieki i powietrze i zostaną porównane pod kątem różnic ilościowych i jakościowych. Przedstawione zostaną obowiązujące normy zanieczyszczenia środowiska.
Całkowity nakład pracy studenta
Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (40 godz.):
- udział w ćwiczeniach laboratoryjnych – 30 h
- konsultacje i praca z nauczycielem akademickim – 10 h
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (35 godz.):
- przygotowanie do ćwiczeń – 10 h
- przygotowanie do kolokwiów – 10 h
- praca własna nad opracowaniem projektu, pracy zaliczeniowej, sprawozdania, referatu lub prezentacji – 15 h
Łącznie: 75 godz. (3 ECTS)
Efekty uczenia się - wiedza
W1: Ma wiedzę na temat przynależności taksonomicznej mikroorganizmów środowiskowych - K_W07; K_W14
W2: Potrafi przedstawić znaczenie i funkcjonowanie drobnoustrojów w różnych środowiskach naturalnych - K_W01, K_W06, K_W08;
W3: Opisuje metody laboratoryjne wykorzystywane w badaniach mikrobiologicznych środowiska oraz możliwości ich stosowania w ochronie środowiska - K_W13, K_W18;
W2: Zna różnorodne metody wykorzystywane w izolacji, identyfikacji oraz oznaczaniu właściwości fizjologicznych mikroorganizmów występujących w środowisku - K_W14, K_W23.
Efekty uczenia się - umiejętności
U1: Potrafi pobrać próby do analiz mikrobiologicznych - K_U03, K_U15;
U2: Przeprowadza analizę mikrobiologiczną próbek środowiskowych i formułuje odpowiednie wnioski z wykorzystaniem literatury naukowej - K_U02; K_U10, K_U11;
U3: Posiada umiejętność wyizolowania i zidentyfikowania mikroorganizmów środowiskowych - K_U03, K_U05;
U4: Zna i potrafi zastosować normy i rozporządzenia obowiązujące w analizie i ocenie jakości mikrobiologicznej środowiska - K_U06, K_U13, K_U14, K_U21.
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1: Student rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy i kompetencji zawodowych z zakresu mikrobiologii – K_K01,
K2: Racjonalnie i krytycznie podchodzi do informacji obiegowych dotyczących znaczenia bakterii w przyrodzie – K_K02
- Student ma świadomość odpowiedzialności za rzetelność przeprowadzanych analiz i ekspertyz – K_K03
K3: Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych oraz umie postępować w stanie zagrożenia - K_K08
K3: Jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt, pracę własną i innych - K_K09
- Potrafi pracować w zespole - K_K10
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne poszukujące:
- ćwiczenia laboratoryjne: wstęp teoretyczny - prezentacja multimedialna, dyskusja, część praktyczna - wykonywanie zadań zgodnie z instrukcją ćwiczeń w 2-4 osobowych zespołach (zależnie od tematu ćwiczeń), nadzorowanych przez osobę prowadzącą zajęcia. Ze względu na bezpieczeństwo i higienę pracy (m.in. szkodliwe odczynniki chemiczne) oraz cenną aparaturę badawczą, konieczne jest prowadzenie zajęć w grupach 8-12 osobowych. Ponadto ograniczona ilość osób w grupach warunkuje możliwość pełnego korzystania przez studentów z laboratorium oraz specjalistycznego sprzętu.
Metody dydaktyczne poszukujące
- referatu
- projektu
- pomiaru w terenie
- laboratoryjna
- obserwacji
- ćwiczeniowa
Wymagania wstępne
podstawowe wiadomości z mikrobiologii
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Kolokwium – K_W01, K_W02, K_W05, K_W06, K_W07, K_W08, K_W09, K_W14, K_W15.
Aktywność – K_K01, K_K02, K_K05, K_K06
Praktyki zawodowe
Literatura
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007
Błaszczyk M.: Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2007
Błaszczyk M.: Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2010
Singelton P.: "Bakterie w biologii, biotechnologii i w medycynie" (tłum. z ang.). Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa, 2000
Mullany P.: "The dynamic bacterial genome", Cambridge Univ. Press, Cambridge UK, 2009
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: