Analiza chemicznych zanieczyszczeń produktów spożywczych 2600-K2-ACZ-BIOT
Ćwiczenia: Przygotowanie próbek biologicznych do analizy właściwej. Analiza jakościowa i ilościowa związków pochodzących z żywności z użyciem technik chromatograficznych i spektroskopowych takich jak: wysokosprawna chromatografia cieczowa, chromatografia cienkowarstwowa, spektroskopia UV/Vis, spektrometria mas. Wszystkie ćwiczenia laboratoryjne obejmują poprawną analizę wyników oraz sformułowanie wniosków.
1. Analiza chemicznych zanieczyszczeń produktów spożywczych (prezentacja)
2. Oznaczanie zawartości pestycydów w produktach spożywczych z użyciem spektrometrii mas
3. Oznaczanie zawartości tetracyklin w produktach spożywczych
4. Oznaczanie konserwantów w napojach słodzonych
5. Zastosowanie analizy spektrofotometrycznej UV-Vis do oznaczeń ilościowych alkaloidów purynowych w produktach spożywczych
6. Podsumowanie oraz zaliczenie przedmiotu
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne poszukujące
- doświadczeń
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25: | W cyklu 2023/24: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
zaliczenie na ocenę na podstawie:
- pisemnego testu w formie zamkniętej
Ocenę dostateczną uzyskają studenci których suma punktów stanowi- 55-60%, dostateczny plus - 61-70%, dobry - 71-80%, dobry plus 81-90%, bardzo dobry - 91-100% maksymalnej (70) ilości punktów
Literatura
Kocjan R. (red.). Chemia analityczna. Podręcznik dla studentów. Tom 2: Analiza instrumentalna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000
Kryściak J. Chemiczna analiza instrumentalna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999
Douglas A. Skoog, F. James Holler, Stanley R. Crouch. Principles of Instrumental Analysis. BROOKS COLE PUB CO; Edycja 7th ed. 2017
Rouessac F. Rouessac A. Chemical Analysis: Modern Instrumentation Methods and Techniques. John Wiley & Sons 2022
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: