Biotechnologia enzymatyczna
2600-BTEBIOT-1-S2
Przedmiot realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń. Biotechnologia enzymatyczna, obok inżynierii bioprocesowej jest jednym z podstawowych przedmiotów kierunkowych dla biotechnologów i zajmuje się wykorzystaniem enzymów w analityce, w bioprocesach, w syntezach chemoenzymatycznych jak również ich wykorzystaniem w życiu codziennym. Treści programowe wykładów obejmują następujące zagadnienia:
enzymy jako biokatalizatory – specyficzność ich działania, wpływ czynników środowiskowych na aktywność, zalety i ograniczenia stosowania; bezpieczeństwo pracy z enzymami i potencjalne zagrożenia.
Dziedziny zastosowań enzymów – od najprostszych (np. proszki do prania) do najbardziej wyszukanych (np.biosensory, enzymy terapeutyczne), aspekty ekonomiczne i ekologiczne procesów enzymatycznych.
Metody pozyskiwania enzymów , techniki izolacji, oczyszczania i stabilizacji. Otrzymywanie enzymów w systemach ekspresyjnych pro- i eukariotycznych jako alternatywa dla naturalnych źródeł enzymów.
Metody immobilizacji enzymów celem zwiększenia ich trwałości w bioprocesach, ze zwróceniem uwagi na wybór odpowiedniej metody zależnej od budowy i właściwości danego enzymu. Wykorzystanie enzymów w analityce do oznaczeń jakościowych i ilościowych – przykłady takich reakcji. Wykorzystanie enzymów w immunochemii
Zastosowanie enzymów w bioprocesach ,w przemyśle spożywczym: przetwórstwo skrobi (syropy glukozowe/fruktozowe); klarowanie soków z użyciem pektynaz; degradacja celulozy, otrzymywanie mleka bezlaktozowego. Wykorzystanie enzymów w przemyśle mięsnym.
Budowa i typy bioreaktorów stosowanych w wyżej wymienionych bioprocesach, schematy instalacji technologicznych .
Zastosowanie enzymów do syntez chemo- enzymatycznych – do otrzymywania L-aminokwasów, estrów i alkoholi. Syntezy leków chiralnych na przykładzie ibupromu i pochodnych, beta-propranololu. Synteza enzymatyczna akrylamidu.
Nowe trendy w biotechnologiach enzymatycznych(synzymy, abzymy).
Ćwiczenia mają aspekt praktyczny i poświęcone są zagadnieniom obejmującym : metody oznaczania aktywności wybranych enzymów (inwertaza, laktaza,tyrozynaza);
oczyszczanie i scharakteryzowanie enzymu (inwertazy)
techniki immobilizacji modelowego enzymu (inwertazy); budowa i działanie prostego bioreaktora przepływowego ze złożem fluidalnym z immobilizowanym przez nich enzymem; ocena efektywności przekształcania substratu w zależności od szybkości przepływu (czasu przebywania);
otrzymywanie rekombinowanych białek w prokariotycznym systemie ekspresyjnym na przykładzie modelowego białka GFP, jego oczyszczanie metodą chromatografii powinowactwa oraz analiza efektywności oczyszczania metodą SDS-PAGE. Studenci otrzymują szczegółowe instrukcje dotyczące wykonania danego ćwiczenia (wraz z krótkim wstępem teoretycznym i odnośnikami do literatury), obowiązani są złożyć i zaliczyć pisemne opracowanie każdego zadania
W cyklu 2021/22L:
Wykłady: * Definicje biotechnologii i jej związek z innymi dyscypli- -nami nauki. Zarys historii rozwoju biotechnologii enzymatycznej * Enzymy jako biokatalizatory. Przypomnienie podstaw kinetyki reakcji enzymatycznych * Dziedziny zastosowań preparatów enzymatycznych, aspekty ekonomiczne * Zasady bezpiecznej pracy z preparatami enzymatyczny- -mi, regulacje prawne * Wybór materiału do izolacji enzymu. Metody stabilizacji i oczyszczania enzymów izolowanych z naturalnych źródeł. Techniki chromatograficzne –IEX, HIC, AC, SEC. Enzymy rekombinowane uzyskiwane w wybranych systemach ekspresyjnych pro- i eukariotycznych. * Immobilizowanie enzymów na nierozpuszczalnych nośnikach. Koimmobilizacja enzymów i komórek mikroorganizmów. Znakowanie przeciwciał enzymami * Analityczne zastosowanie immobilizowanych enzymów: enzymatyczne testy jakościowe, techniki immunochemiczne (ELISA,Western blot), oznaczanie metabolitów, sensory enzymatyczne (czujniki potencjometryczne i amperometryczne), minireaktory do ilościowego oznaczania metabolitów, chipy enzymatyczne * Wykorzystanie enzymów w bioprocesach. Reaktory enzymatyczne – budowa, rodzaje. * Wykorzystanie rozpuszczalnych i immobilizowanych enzymów w przemyśle spożywczym: przetwórstwo skrobi (syropy glukozowe/fruktozowe), usuwanie laktozy z mleka/serwatki, klarowanie soków, degradacja celulozy – biopaliwa; przetwórstwo mięsne – zmiękczanie mięsa, transglutaminaza jako „klej do mięsa”, hydrolizaty białkowe. * Immobilizowane enzymy w syntezie chemicznej - syntezy stereoselektywne :produkcja L-aminokwasów , produkcja półsyntetycznych związków (leków) chiralnych (pochodne ibuprofenu, beta-propranolol), produkcja antybiotyków ( ampicylin i cefalosporyn), transformacje steroidów.Produkcja akrylamidu, degradacja cyjanków * Biosyntezy w rozpuszczalnikach organicznych i układach dwufazowych – wykorzystanie lipaz , synteza estrów * Współczesne trendy w technologiach enzymatycznych - postęp w technologiach enzymów rekombinowanych, enzymy „modularne”, synzymy, katalityczne przeciwcia- ła ( „abzymy”).
|
W cyklu 2022/23L:
Wykłady: * Definicje biotechnologii i jej związek z innymi dyscypli- -nami nauki. Zarys historii rozwoju biotechnologii enzymatycznej * Enzymy jako biokatalizatory. Przypomnienie podstaw kinetyki reakcji enzymatycznych * Dziedziny zastosowań preparatów enzymatycznych, aspekty ekonomiczne * Zasady bezpiecznej pracy z preparatami enzymatyczny- -mi, regulacje prawne * Wybór materiału do izolacji enzymu. Metody stabilizacji i oczyszczania enzymów izolowanych z naturalnych źródeł. Techniki chromatograficzne –IEX, HIC, AC, SEC. Enzymy rekombinowane uzyskiwane w wybranych systemach ekspresyjnych pro- i eukariotycznych. * Immobilizowanie enzymów na nierozpuszczalnych nośnikach. Koimmobilizacja enzymów i komórek mikroorganizmów. Znakowanie przeciwciał enzymami * Analityczne zastosowanie immobilizowanych enzymów: enzymatyczne testy jakościowe, techniki immunochemiczne (ELISA,Western blot), oznaczanie metabolitów, sensory enzymatyczne (czujniki potencjometryczne i amperometryczne), minireaktory do ilościowego oznaczania metabolitów, chipy enzymatyczne * Wykorzystanie enzymów w bioprocesach. Reaktory enzymatyczne – budowa, rodzaje. * Wykorzystanie rozpuszczalnych i immobilizowanych enzymów w przemyśle spożywczym: przetwórstwo skrobi (syropy glukozowe/fruktozowe), usuwanie laktozy z mleka/serwatki, klarowanie soków, degradacja celulozy – biopaliwa; przetwórstwo mięsne – zmiękczanie mięsa, transglutaminaza jako „klej do mięsa”, hydrolizaty białkowe. * Immobilizowane enzymy w syntezie chemicznej - syntezy stereoselektywne :produkcja L-aminokwasów , produkcja półsyntetycznych związków (leków) chiralnych (pochodne ibuprofenu, beta-propranolol), produkcja antybiotyków ( ampicylin i cefalosporyn), transformacje steroidów.Produkcja akrylamidu, degradacja cyjanków * Biosyntezy w rozpuszczalnikach organicznych i układach dwufazowych – wykorzystanie lipaz , synteza estrów * Współczesne trendy w technologiach enzymatycznych - postęp w technologiach enzymów rekombinowanych, enzymy „modularne”, synzymy, katalityczne przeciwcia- ła ( „abzymy”).
|
W cyklu 2023/24L:
Wykłady: * Definicje biotechnologii i jej związek z innymi dyscypli- -nami nauki. Zarys historii rozwoju biotechnologii enzymatycznej * Enzymy jako biokatalizatory. Przypomnienie podstaw kinetyki reakcji enzymatycznych * Dziedziny zastosowań preparatów enzymatycznych, aspekty ekonomiczne * Zasady bezpiecznej pracy z preparatami enzymatyczny- -mi, regulacje prawne * Wybór materiału do izolacji enzymu. Metody stabilizacji i oczyszczania enzymów izolowanych z naturalnych źródeł. Techniki chromatograficzne –IEX, HIC, AC, SEC. Enzymy rekombinowane uzyskiwane w wybranych systemach ekspresyjnych pro- i eukariotycznych. * Immobilizowanie enzymów na nierozpuszczalnych nośnikach. Koimmobilizacja enzymów i komórek mikroorganizmów. Znakowanie przeciwciał enzymami * Analityczne zastosowanie immobilizowanych enzymów: enzymatyczne testy jakościowe, techniki immunochemiczne (ELISA,Western blot), oznaczanie metabolitów, sensory enzymatyczne (czujniki potencjometryczne i amperometryczne), minireaktory do ilościowego oznaczania metabolitów, chipy enzymatyczne * Wykorzystanie enzymów w bioprocesach. Reaktory enzymatyczne – budowa, rodzaje. * Wykorzystanie rozpuszczalnych i immobilizowanych enzymów w przemyśle spożywczym: przetwórstwo skrobi (syropy glukozowe/fruktozowe), usuwanie laktozy z mleka/serwatki, klarowanie soków, degradacja celulozy – biopaliwa; przetwórstwo mięsne – zmiękczanie mięsa, transglutaminaza jako „klej do mięsa”, hydrolizaty białkowe. * Immobilizowane enzymy w syntezie chemicznej - syntezy stereoselektywne :produkcja L-aminokwasów , produkcja półsyntetycznych związków (leków) chiralnych (pochodne ibuprofenu, beta-propranolol), produkcja antybiotyków ( ampicylin i cefalosporyn), transformacje steroidów.Produkcja akrylamidu, degradacja cyjanków * Biosyntezy w rozpuszczalnikach organicznych i układach dwufazowych – wykorzystanie lipaz , synteza estrów * Współczesne trendy w technologiach enzymatycznych - postęp w technologiach enzymów rekombinowanych, enzymy „modularne”, synzymy, katalityczne przeciwcia- ła ( „abzymy”).
|
W cyklu 2024/25L:
Wykłady: * Definicje biotechnologii i jej związek z innymi dyscypli- -nami nauki. Zarys historii rozwoju biotechnologii enzymatycznej * Enzymy jako biokatalizatory. Przypomnienie podstaw kinetyki reakcji enzymatycznych * Dziedziny zastosowań preparatów enzymatycznych, aspekty ekonomiczne * Zasady bezpiecznej pracy z preparatami enzymatyczny- -mi, regulacje prawne * Wybór materiału do izolacji enzymu. Metody stabilizacji i oczyszczania enzymów izolowanych z naturalnych źródeł. Techniki chromatograficzne –IEX, HIC, AC, SEC. Enzymy rekombinowane uzyskiwane w wybranych systemach ekspresyjnych pro- i eukariotycznych. * Immobilizowanie enzymów na nierozpuszczalnych nośnikach. Koimmobilizacja enzymów i komórek mikroorganizmów. Znakowanie przeciwciał enzymami * Analityczne zastosowanie immobilizowanych enzymów: enzymatyczne testy jakościowe, techniki immunochemiczne (ELISA,Western blot), oznaczanie metabolitów, sensory enzymatyczne (czujniki potencjometryczne i amperometryczne), minireaktory do ilościowego oznaczania metabolitów, chipy enzymatyczne * Wykorzystanie enzymów w bioprocesach. Reaktory enzymatyczne – budowa, rodzaje. * Wykorzystanie rozpuszczalnych i immobilizowanych enzymów w przemyśle spożywczym: przetwórstwo skrobi (syropy glukozowe/fruktozowe), usuwanie laktozy z mleka/serwatki, klarowanie soków, degradacja celulozy – biopaliwa; przetwórstwo mięsne – zmiękczanie mięsa, transglutaminaza jako „klej do mięsa”, hydrolizaty białkowe. * Immobilizowane enzymy w syntezie chemicznej - syntezy stereoselektywne :produkcja L-aminokwasów , produkcja półsyntetycznych związków (leków) chiralnych (pochodne ibuprofenu, beta-propranolol), produkcja antybiotyków ( ampicylin i cefalosporyn), transformacje steroidów.Produkcja akrylamidu, degradacja cyjanków * Biosyntezy w rozpuszczalnikach organicznych i układach dwufazowych – wykorzystanie lipaz , synteza estrów * Współczesne trendy w technologiach enzymatycznych - postęp w technologiach enzymów rekombinowanych, enzymy „modularne”, synzymy, katalityczne przeciwcia- ła ( „abzymy”).
|
Całkowity nakład pracy studenta
Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (85 godz.):
- udział w wykładach - 20 h
- udział w ćwiczeniach laboratoryjnych - 45 h
- udział w konsultacjach - 20 h
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (65 godz.):
- przygotowanie do ćwiczeń, opracowanie sprawozdań i kolokwiów - 35 h
- przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie – 30 h
Łącznie 150 godz. (6 ECTS)
Efekty uczenia się - wiedza
W1: Ma gruntowną wiedzę na temat enzymów jako biokatalizatorów Posiada znajomość podstawowych procesów biochemicznych / metabolicznych które są wykorzystywane w bioprocesach prowadzonych z wykorzystaniem enzymów- K_W03, K_W09,
W2:Zna metody oczyszczania i stabilizacji enzymów izolowanych ze źródeł naturalnych oraz mechanizmy leżące u podstaw każdej z tych metod. - K_W03, K_W04, K_W05, K_W09
W3: Posiada wiedzę dotyczącą metod immobilizacji oraz zastosowania enzymów immobilizowanych ( enzymatyczne testy jakościowe,biosensory i chipy enzymatyczne, przeciwciała znakowane enzymami, minireaktory do ilościowego oznaczania metabolitów - K_W05, K_W08, K_W09, K_W10,
W4: Charakteryzuje systemy ekspresyjne stosowane do uzyskiwania enzymów rekombinowanych - K_W03, K_W05
Efekty uczenia się - umiejętności
U1: Stosuje metody immobilizacji enzymów odpowiednie dla uzyskania oczekiwanych rezultatów- K_U01, K_U02, K_U03
U2: Dobiera właściwe systemy ekspresyjne do uzyskania enzymów rekombinowanych - K_U01, K_U02, K_U03,
U3: Stosuje określone metody oczyszczania białek enzymatycznych - K_U07, K_U10, K_U12
U4: Projektuje prosty model bioreaktora enzymatycznego - K_U14, K_U15
U5: Współpracuje w zespole kilkuosobowym - K_U13, K_U15
U6 : Posiada umiejętność opracowywania i dokumentowania przeprowadzonych badań - K_U11, K_U12
*Student potrafi przeanalizować planowany bioproces i dokonać wyboru określonego enzymu / enzymów niezbędnych do jego przeprowadzenia. Jeśli potrzebny enzym(y) nie jest dostępny komercyjnie, student potrafi, w oparciu o poszukiwania literaturowe, znaleźć korzystne źródło tego enzymu i metody jego oczyszczania. Potrafi, w oparciu o właściwości fizykochemiczne enzymu, zaprojektować optymalną strategię jego oczyszczania i stabilizacji; potrafi również wybrać , jeśli jest to konieczne, odpowiednią metodę immobilizacji enzymu.
* Student potrafi przeprowadzić prostą analizę kosztów celem podjęcia decyzji - co sposobu prowadzenia bioprocesu : okresowego lub ciągłego i w związku z tym co do postaci zastosowanego enzymu (rozpuszczalny, sieciowany, immobilizowany na nośniku) . Potrafi także zaproponować metodę oczyszczania końcowego produktu reakcji.
* Student umie ocenić potencjalną praktyczną przydatność enzymu nad którym prowadzi badania teoretyczne i możliwości patentowe.
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1: Rozumie potrzebę ustawicznego pogłębiania wiedzy - K_K01
K2: Jest świadomy udziału biotechnologii w rozwoju nowych technologii w produkcji artykułów spożywczych, biofarmaceutyków, kosmetyków itp.Student potrafi wykazać rosnący udział biotechnologii enzymatycznych w rozwoju syntez chemoenzymatycznych, w tym nowych technologii produkcji leków chiralnych i biofarmaceutyków oraz związany z tym rosnący udział tych biotechnologii w produkcie globalnym brutto. - K_K01, K_K04, K_K08
K3 :Upowszechnia pozytywny wizerunek biotechnologii w swoim otoczeniu. Student potrafi podać przykłady powszechnego wykorzystania enzymów w życiu codziennym, m.in. w proszkach do prania, w artykułach spożywczych, w kosmetykach i przedstawić korzyści z tym związane. Student potrafi w kompetentny sposób przedstawić i uzasadnić zalety bioprocesów enzymatycznych takich, jak - wysoka specyficzność działania enzymów i związany z tym brak (lub ograniczona ilość) odpadów do utylizacji, niska energochłonność a tym samym niższe koszty produkcji w porównaniu z procesami chemicznymi, duże bezpieczeństwo bioprocesów enzymatycznych - brak zagrożeń dla ludzi i środowiska.Racjonalnie i krytycznie odnosi się do informacji uzyskanych z literatury naukowej i środków masowego przekazu, a zwłaszcza do obiegowych opinii dotyczących generalnie biotechnologii-K_K06, K_K08, K_K10, K_U11,
K4: Współpracuje w zespole na zasadach partnerskich. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych oraz umie postępować w stanie zagrożenia. Jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt i aparaturę naukową K_K02, K_K07, K_K09
Metody dydaktyczne
Wykład z prezentacjami; demonstracja produktów uzyskiwanych z wykorzystaniem technologii enzymatycznych oraz komercyjnych preparatów enzymów przemysłowych
Ćwiczenia mają charakter doświadczalny (studenci realizują zadania w grupach 2-osobowych). Zajęcia muszą być prowadzone w grupie nie większej niż 8-12 osób, ponieważ wymaga tego metodyka doświadczeń: dostęp do sprzętu i urządzeń laboratoryjnych, a także praca z odczynnikami chemicznymi.
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- laboratoryjna
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Wymagania wstępne
Zaliczone kursy: biochemii i chemii organicznej
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2023/24L: |
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny – K_W03, K_W04, K_W05, K_W08, K_W010 K_U02, K_U04, K_U11, K_U12, K_U17, K_K01, K_K02
Egzamin ustny – -
Sprawdziany – K_W03, K_W05, K_W08, K_W09, K_W14, K_U02, K_U04, K_U12, K_K01, K_K02.
Referat/eseje – -
Prezentacje –
-Projekty – -
Aktywność (tylko kompetencje) – K_K02, K_K09
Inne – wskazać jakie: opracowania ćwiczeń (raporty)
Zaliczenie wykładów: egzamin pisemny (10 pytań otwartych, punktowanych w zależności od stopnia trudności, w tym 2 zadania rachunkowe/problemowe ) – Ocenianie: 91-100% bardzo dobry; 81-90% dobry plus; 71-80% dobry; 61-70% dostateczny plus; 51-60% dostateczny.
Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych: 2 pisemne sprawdziany, obejmujące tematykę realizowanych zajęć, zaliczenie pisemnych opracowań wykonanych ćwiczeń, przygotowanie i przedstawienie referatu na podstawie publikacji naukowej, ocena bieżącego przygotowania do zajęć i aktywność na ćwiczeniach.
Końcowa ocena jest średnią uzyskanych ocen: do 3,24 - dostateczny; 3,25-3,74 – dostateczny plus; 3,75-4,24 – dobry; 4,25-4,74 – dobry plus; powyżej 4,75 – bardzo dobry
Praktyki zawodowe
Literatura
1. J.Fiedurek (red.) – Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych Wyd. UMCS 2004
2. W.Bednarski , J. Fiedurek Podstawy biotechnologii przemysłowej WNT Warszawa 2007
3. A.Chmiel - Biotechnologia – PWN 1994 (i późniejsze wydania)
4. C.Ratledge, B.Kristiansen (Red.) – Podstawy biotechnologii, PWN 2011
5. I.W.Berezin i wsp., Immobilizowane enzymy (Biotechnologia T.VII, wyd.UAM 1992 )
6. J.Woodward – Immobilised cells and enzymes, a practical approach IRL Press, Oxford, Washington 1985
7. M.Chaplin, Ch. Bucke - Enzyme technology, Cambridge University Press 1990http://www.lsbu.ac.uk/water/enztech/
8. K.Buchholz, V.Kasche, V.T.Bornscheuer – Introduction to enzyme technology w: Biocatalysts and enzyme technology, Wiley-VCH Verlag, Weinheim 2005 http://www.wiley-vch.de/books/sample/3527304975_c01.pdf
Dostępny jest legalny podgląd następujących pozycji: (Pełny tekst)
9. J.Polaina, A.P.MacCabe (Eds.) – Industrial enzymes. Structure, function and applications.Springer, Dordrecht 2007 www.docstoc.com/docs/33814692/INDUSTRIAL-ENZYME
10. W.Aehle (Ed.) – Enzymes in industry. Production and application Wiley – VCH, Weinheim 2007http://docstoc.com/docs/33814327/Enzymes-in-industry
Literatura uzupełniająca:
1. W.Hartmeier – Immobilised biocatalysts-an introduction Springer Verlag, Berlin,Heidelberg,New York,London, Paris, Tokyo 1988
2. A.Wiseman – Handbook of enzyme biotechnology, 3rd ed. E.Horwood Ltd.Publ/Wiley & Sons Ltd., Chichester 1995
3. F.Franks (Ed.) – Protein biotechnology : isolation, characterization and stabilization http://books.google.pl (wpisać tytuł)
4. G.Walsh –Proteins.Biochemistry and biotechnology, Wiley 2002 http://books.google.pl (wpisać tytuł)
W cyklu 2021/22L:
1. J.Fiedurek (red.) – Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych Wyd. UMCS 2004 2. W.Bednarski , J. Fiedurek Podstawy biotechnologii przemysłowej WNT Warszawa 2007 3. A.Chmiel - Biotechnologia – PWN 1994 (i późniejsze wydania) 4. C.Ratledge, B.Kristiansen (Red.) – Podstawy biotechnologii, PWN 2011 5. I.W.Berezin i wsp., Immobilizowane enzymy (Biotechnologia T.VII, wyd.UAM 1992 ) 6. J.Woodward – Immobilised cells and enzymes, a practical approach IRL Press, Oxford, Washington 1985 7. M.Chaplin, Ch. Bucke - Enzyme technology, Cambridge University Press 1990http://www.lsbu.ac.uk/water/enztech/ 8. K.Buchholz, V.Kasche, V.T.Bornscheuer – Introduction to enzyme technology w: Biocatalysts and enzyme technology, Wiley-VCH Verlag, Weinheim 2005 http://www.wiley-vch.de/books/sample/3527304975_c01.pdf Dostępny jest legalny podgląd następujących pozycji: (Pełny tekst) 9. J.Polaina, A.P.MacCabe (Eds.) – Industrial enzymes. Structure, function and applications.Springer, Dordrecht 2007 www.docstoc.com/docs/33814692/INDUSTRIAL-ENZYME 10. W.Aehle (Ed.) – Enzymes in industry. Production and application Wiley – VCH, Weinheim 2007http://docstoc.com/docs/33814327/Enzymes-in-industry Literatura uzupełniająca: 1. W.Hartmeier – Immobilised biocatalysts-an introduction Springer Verlag, Berlin,Heidelberg,New York,London, Paris, Tokyo 1988 2. A.Wiseman – Handbook of enzyme biotechnology, 3rd ed. E.Horwood Ltd.Publ/Wiley & Sons Ltd., Chichester 1995 3. F.Franks (Ed.) – Protein biotechnology : isolation, characterization and stabilization http://books.google.pl (wpisać tytuł) 4. G.Walsh –Proteins.Biochemistry and biotechnology, Wiley 2002 http://books.google.pl (wpisać tytuł) 5. oraz materiały na płycie CD dostarczane przez prowadzącego (prace przeglądowe i wybrane eksperymentalne związane z wykonywanymi ćwiczeniami)
|
W cyklu 2022/23L:
1. J.Fiedurek (red.) – Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych Wyd. UMCS 2004 2. W.Bednarski , J. Fiedurek Podstawy biotechnologii przemysłowej WNT Warszawa 2007 3. A.Chmiel - Biotechnologia – PWN 1994 (i późniejsze wydania) 4. C.Ratledge, B.Kristiansen (Red.) – Podstawy biotechnologii, PWN 2011 5. I.W.Berezin i wsp., Immobilizowane enzymy (Biotechnologia T.VII, wyd.UAM 1992 ) 6. J.Woodward – Immobilised cells and enzymes, a practical approach IRL Press, Oxford, Washington 1985 7. M.Chaplin, Ch. Bucke - Enzyme technology, Cambridge University Press 1990http://www.lsbu.ac.uk/water/enztech/ 8. K.Buchholz, V.Kasche, V.T.Bornscheuer – Introduction to enzyme technology w: Biocatalysts and enzyme technology, Wiley-VCH Verlag, Weinheim 2005 http://www.wiley-vch.de/books/sample/3527304975_c01.pdf Dostępny jest legalny podgląd następujących pozycji: (Pełny tekst) 9. J.Polaina, A.P.MacCabe (Eds.) – Industrial enzymes. Structure, function and applications.Springer, Dordrecht 2007 www.docstoc.com/docs/33814692/INDUSTRIAL-ENZYME 10. W.Aehle (Ed.) – Enzymes in industry. Production and application Wiley – VCH, Weinheim 2007http://docstoc.com/docs/33814327/Enzymes-in-industry Literatura uzupełniająca: 1. W.Hartmeier – Immobilised biocatalysts-an introduction Springer Verlag, Berlin,Heidelberg,New York,London, Paris, Tokyo 1988 2. A.Wiseman – Handbook of enzyme biotechnology, 3rd ed. E.Horwood Ltd.Publ/Wiley & Sons Ltd., Chichester 1995 3. F.Franks (Ed.) – Protein biotechnology : isolation, characterization and stabilization http://books.google.pl (wpisać tytuł) 4. G.Walsh –Proteins.Biochemistry and biotechnology, Wiley 2002 http://books.google.pl (wpisać tytuł) 5. oraz materiały na płycie CD dostarczane przez prowadzącego (prace przeglądowe i wybrane eksperymentalne związane z wykonywanymi ćwiczeniami)
|
W cyklu 2023/24L:
1. J.Fiedurek (red.) – Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych Wyd. UMCS 2004 2. W.Bednarski , J. Fiedurek Podstawy biotechnologii przemysłowej WNT Warszawa 2007 3. A.Chmiel - Biotechnologia – PWN 1994 (i późniejsze wydania) 4. C.Ratledge, B.Kristiansen (Red.) – Podstawy biotechnologii, PWN 2011 5. I.W.Berezin i wsp., Immobilizowane enzymy (Biotechnologia T.VII, wyd.UAM 1992 ) 6. J.Woodward – Immobilised cells and enzymes, a practical approach IRL Press, Oxford, Washington 1985 7. M.Chaplin, Ch. Bucke - Enzyme technology, Cambridge University Press 1990http://www.lsbu.ac.uk/water/enztech/ 8. K.Buchholz, V.Kasche, V.T.Bornscheuer – Introduction to enzyme technology w: Biocatalysts and enzyme technology, Wiley-VCH Verlag, Weinheim 2005 http://www.wiley-vch.de/books/sample/3527304975_c01.pdf Dostępny jest legalny podgląd następujących pozycji: (Pełny tekst) 9. J.Polaina, A.P.MacCabe (Eds.) – Industrial enzymes. Structure, function and applications.Springer, Dordrecht 2007 www.docstoc.com/docs/33814692/INDUSTRIAL-ENZYME 10. W.Aehle (Ed.) – Enzymes in industry. Production and application Wiley – VCH, Weinheim 2007http://docstoc.com/docs/33814327/Enzymes-in-industry Literatura uzupełniająca: 1. W.Hartmeier – Immobilised biocatalysts-an introduction Springer Verlag, Berlin,Heidelberg,New York,London, Paris, Tokyo 1988 2. A.Wiseman – Handbook of enzyme biotechnology, 3rd ed. E.Horwood Ltd.Publ/Wiley & Sons Ltd., Chichester 1995 3. F.Franks (Ed.) – Protein biotechnology : isolation, characterization and stabilization http://books.google.pl (wpisać tytuł) 4. G.Walsh –Proteins.Biochemistry and biotechnology, Wiley 2002 http://books.google.pl (wpisać tytuł) 5. oraz materiały na płycie CD dostarczane przez prowadzącego (prace przeglądowe i wybrane eksperymentalne związane z wykonywanymi ćwiczeniami)
|
W cyklu 2024/25L:
1. J.Fiedurek (red.) – Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych Wyd. UMCS 2004 2. W.Bednarski , J. Fiedurek Podstawy biotechnologii przemysłowej WNT Warszawa 2007 3. A.Chmiel - Biotechnologia – PWN 1994 (i późniejsze wydania) 4. C.Ratledge, B.Kristiansen (Red.) – Podstawy biotechnologii, PWN 2011 5. I.W.Berezin i wsp., Immobilizowane enzymy (Biotechnologia T.VII, wyd.UAM 1992 ) 6. J.Woodward – Immobilised cells and enzymes, a practical approach IRL Press, Oxford, Washington 1985 7. M.Chaplin, Ch. Bucke - Enzyme technology, Cambridge University Press 1990http://www.lsbu.ac.uk/water/enztech/ 8. K.Buchholz, V.Kasche, V.T.Bornscheuer – Introduction to enzyme technology w: Biocatalysts and enzyme technology, Wiley-VCH Verlag, Weinheim 2005 http://www.wiley-vch.de/books/sample/3527304975_c01.pdf Dostępny jest legalny podgląd następujących pozycji: (Pełny tekst) 9. J.Polaina, A.P.MacCabe (Eds.) – Industrial enzymes. Structure, function and applications.Springer, Dordrecht 2007 www.docstoc.com/docs/33814692/INDUSTRIAL-ENZYME 10. W.Aehle (Ed.) – Enzymes in industry. Production and application Wiley – VCH, Weinheim 2007http://docstoc.com/docs/33814327/Enzymes-in-industry Literatura uzupełniająca: 1. W.Hartmeier – Immobilised biocatalysts-an introduction Springer Verlag, Berlin,Heidelberg,New York,London, Paris, Tokyo 1988 2. A.Wiseman – Handbook of enzyme biotechnology, 3rd ed. E.Horwood Ltd.Publ/Wiley & Sons Ltd., Chichester 1995 3. F.Franks (Ed.) – Protein biotechnology : isolation, characterization and stabilization http://books.google.pl (wpisać tytuł) 4. G.Walsh –Proteins.Biochemistry and biotechnology, Wiley 2002 http://books.google.pl (wpisać tytuł) 5. oraz materiały na płycie CD dostarczane przez prowadzącego (prace przeglądowe i wybrane eksperymentalne związane z wykonywanymi ćwiczeniami)
|
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: