Historia i kultura Francji (wybór zagadnień) 2513-s1ROM1Z-HIKF
Przedstawienie wybranych aspektów kultury i cywilizacji Francji, uwrażliwienie na specyfikę i rolę w świecie francuskiej kultury popularnej, gastronomii i sztuki, wprowadzenie i przypomnienie podstawowych wiadomości dotyczących symboli narodowych, historii i geografii Francji (w tym terytoriów zamorskich), uwrażliwienie na rozbieżności kulturowe, wzbogacenie i utrwalenie słownictwa.
W cyklu 2022/23Z:
Zakres tematyki :
|
W cyklu 2023/24Z:
Zakres tematyki :
|
W cyklu 2024/25Z:
Zakres tematyki :
|
W cyklu 2025/26Z:
Zakres tematyki :
|
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody służące prezentacji treści
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2025/26Z: | W cyklu 2023/24Z: | W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2024/25Z: |
Kryteria oceniania
Zaliczenie końcowe podlega ocenie według standardowej skali od 2 do 5. Do zaliczenia przedmiotu konieczne jest uzyskanie pozytywnej oceny (60 procent punktów procentowych) z testu pisemnego końcowego.
Literatura
Wybrane fragmenty z opracowań :
Almond M., Rewolucje i Przewroty, Muza 1999
Baszkiewicz J., Nowy człowiek, nowy naród, nowy świat: mitologia i rzeczywistość Rewolucji Francuskiej, PiW, 1993
Baszkiewicz J., Historia Francji, Ossolineum, 2008
Boutégège R., Longo S., A Paris, CIDEB, Paris 2008
Clarke S., 1000 lat wkurzania Francuzów, WAB, Warszawa 2012
Dictionnaire illustré du cinéma, Seghers, Paris 1962
Impressionnisme. Thèmes, caractéristiques, oeuvres, Gruend, Paris 1998
Kowalski J., Loba A., Loba M., Prokop J., Dzieje kultury francuskiej, PWN, Warszawa 2005
Kuchnia francuska, Świat Książki, Warszawa 1999
La mode du VIIIe au XXe siècle (collectif), Kyoto Costume Institute, Taschen Icons, Paris 2004
Lewin L., Stomma L., Paryż za dwa Ludwiki. Przewodnik po Paryżu cieni i smaków, BGW, Warszawa 1995
Meyer D., Clés pour la France, Hachette, Paris 2010
Michaud G., Torrès G., Nouveau Guide France, Hachette, Paris 1988
Monnerie A. , La France aux cent visages, Hatier/Didier, Paris 1996
Monneyron F., La mode et ses enjeux, Klincksieck, Paris 2005
Noyer A.-P., Dictionnaire des chanteurs francophones de 1900 à nos jours, Conseil International de la Langue Française, Paris 1989
Quénelle G., La France – j`aime!, Hatier International, Paris 1985
Richebé M., Impressionnisme, Gründ Coll. Guide de l’Art, Paris 1998
Saka P., La chanson française à travers ses succès, Larousse 1998
Verlant G., Odyssée de la chanson française, Ed.Hors Collection, Paris 2006
- teksty z prasy społeczno-kulturalnej („Le Nouvel Observateur”, „L`Express”, „Le Point”, „Paris Match”)
- wiadomości z Internetu
- filmy dokumentalne, rysunkowe, piosenki
W cyklu 2022/23Z:
Almond M., Rewolucje i Przewroty, Muza 1999 GRUPA 3 (LINGWISTYKA): |
W cyklu 2023/24Z:
Almond M., Rewolucje i Przewroty, Muza 1999 GRUPA 3 (LINGWISTYKA): |
W cyklu 2024/25Z:
Almond M., Rewolucje i Przewroty, Muza 1999 GRUPA 3 (LINGWISTYKA): |
W cyklu 2025/26Z:
Almond M., Rewolucje i Przewroty, Muza 1999 GRUPA 3 (LINGWISTYKA): |
Uwagi
W cyklu 2022/23Z:
W przypadku przejścia na tryb zdalny zajęcia będą się odbywać na platformie Microsoft Teams, zgodnie z planem. Warunki zaliczenia bez zmian. |
W cyklu 2023/24Z:
W przypadku przejścia na tryb zdalny zajęcia będą się odbywać na platformie Microsoft Teams, zgodnie z planem. Warunki zaliczenia bez zmian. |
W cyklu 2024/25Z:
. |
W cyklu 2025/26Z:
. |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: