Moduł kształcenia V polityka zdrowia publicznego: Zdrowie publiczne: żywność i żywienie 1800-ZP2-ZDzw-S2
Wykłady mają za zadanie wyjaśnienie czynników
warunkujących wymagania żywieniowe, żywieniowych
wartości referencyjnych, roli diety i stylu życia w
optymalizacji zdrowia, związku nieprawidłowego
zbilansowania diety z ryzykiem wystąpienia chorób
dietozależnych. Podczas wykładów prezentowane są
schematy postępowania żywieniowego w dietoterapii
otyłości, zespołach metabolicznych, w ciężkim
niedożywieniu białkowo-energetycznym, w innych
wybranych jednostkach chorobowych. W trakcie wykładów
omówione zostaną najczęstsze błędy żywieniowe Polaków,
czynniki wpływające na nawyki żywieniowe, etapy działań
edukacyjnych, czynniki warunkujące skuteczność edukacji
żywieniowej.
Ćwiczenia uaktywniają postawę studenta. Ćwiczenia
poświęcone są nabyciu umiejętności wyznaczania głównych
źródeł składników mineralnych i witamin w całodziennej
racji pokarmowej, oszacowaniu ilości spożywanych
produktów, potraw i napojów w celu przeprowadzenia oceny
sposobu żywienia, zapoznaniu z różnymi metodami
służącymi do oceny sposobów żywienia (zalety i wady
stosowanych metod) i odżywienia (badania
antropometryczne, biochemiczne, densytometryczne),
przygotowaniu jadłospisów w wybranych jednostkach
chorobowych (metaboliczne choroby cywilizacyjne).
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Podstawą do zaliczenia przedmiotu Zdrowie Publiczne
Żywność i Żywienie jest przestrzeganie zasad ujętych w
Regulaminie Dydaktycznym Katedry Higieny,
Epidemiologii i Ergonomii.
Zaliczenie końcowe teoretyczne składa się z 4-5 pytań
otwartych. Za każdą odpowiedź student uzyskuje ocenę w
skali 2.0-5.0. Do uzyskania pozytywnej oceny konieczne jest
zdobycie 60%.
Uzyskane punkty przelicza się na stopnie według
następującej skali:
Procent punktów Ocena
92-100% Bardzo dobry
84-91% Dobry plus
76-83% Dobry
68-75% Dostateczny plus
60-67% Dostateczny
0-59% Niedostateczny
Zaliczenie końcowe teoretyczney: ≥ 60% (W1, W2, W3,
W4,)
Raporty/ karty pracy: ≥ 60% (U1, U2, U3,)
Przedłużona obserwacja/Aktywność (≥ 50% lub 1-3
punkty; 3 punkty = ocena bardzo dobry) (W1, W2, W3, W4,
W5, U1, U2, U3, K1)
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Literatura obowiązkowa:
1.Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa, 2019
2.Gawęcki J., 2016, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o
żywieniu. Wyd. PWN
3.Grzymisławski M., Gawęcki J., 2016, Żywienie człowieka
zdrowego i chorego. Wyd. PWN
Literatura uzupełniająca
1. Jarosz M. (red.), 2020, Normy żywienia dla populacji
polskiej – nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
2. Barker H. Dietetyka i żywienie kliniczne. Wyd. Urban
&Partner, Wrocław 2019.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: