Moduł kształcenia I. Polityka zdrowia publicznego. Nadzór sanitarno-epidemiologiczny 1800-ZP1-MKINSE-S2
Wykłady mają za zadanie:
- przedstawienie celów i zadań nadzoru sanitarnego, organizacji Państwowej Inspekcji Sanitarnej, systemu organizacyjno-prawnego nadzoru sanitarnego,
- zapoznanie z zasadami ochrony zdrowia w środowisku pracy i przedstawienie roli Inspekcji Pracy,
- przedstawienie zasad nadzoru nad warunkami higieny środowiska, nadzoru nad higieną zaopatrzenia w wodę i żywność,
- zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym, jakością żywności i jej ochroną,
- zapoznanie studentów z zasadami nadzoru nad warunkami higieny w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych oraz w ośrodkach wypoczynku.
Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień wprowadzanych w trakcie wykładów, zaprezentowaniu praktycznego zastosowania
koncepcji i metod działań nadzoru epidemiologicznego.
Tematy ćwiczeń:
- struktura i zakres działania nadzoru sanitarno-epidemiologicznego,
- współpraca organów i jednostek organizacyjnych resortów zdrowia i opieki społecznej oraz rolnictwa w zakresie zwalczania niektórych
chorób zakaźnych.
- zasady przeprowadzania szczepień ochronnych przeciwko chorobom zakaźnym
- zasady sprawowania nadzoru sanitarnego nad zaopatrywaniem
w wodę, metody kontroli jakości wody,
- postępowanie w przypadkach zatruć pokarmowych.
- zasady i przepisy dotyczące ochrony zdrowia człowieka
w środowisku pracy,
- choroby zawodowe jako efekt szkodliwego oddziaływania środowiska pracy.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest aktywny udział w zajęciach dydaktycznych oraz uzyskanie odpowiedniej liczby punktów.
Wykłady: zaliczenie pisemne- 6 pytań opisowe 0-3 pkt,
Procent punktów Ocena
91-100% bdb
81-90% db+
71-80% db
61-70% dst+
55-60% dst
0-54% ndst
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa:
1. Karczewski J., Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa.
2. Marcinkowski (red.).Podstawy higieny. Volumed, Wrocław 1998
3. Dzienniki Ustaw i akty prawne związane z inspekcją sanitarną
Literatura uzupełniająca:
1. Z. Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. PZWL Warszawa 1997
2. Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa
Uwagi
W cyklu 2024/25Z:
nie dotyczy |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: