Moduł kształcenia II. Determinanty zdrowia i ocena stanu zdrowia populacji. Epidemiologia w zdrowiu publicznym 1800-ZP1-MKIIEZP-S2
Wykłady omawiają epidemiologię zatruć i zakażeń pokarmowych, ognisko zatruć pokarmowych oraz diagnostykę zakażeń Campylobacter.
Omawiają też sytuację zdrowotną dzieci i młodzieży w Polsce w ujęciu epidemiologicznym (grupy dyspanseryjne, niedobory żywieniowe).
Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień wprowadzanych w trakcie wykładów, zaprezentowaniu praktycznego zastosowania przesiewowych badań profilaktycznych, metod analitycznych w epidemiologii żywieniowej.
W cyklu 2025/26L:
Wykłady omawiają epidemiologię zatruć i zakażeń pokarmowych, ognisko zatruć pokarmowych oraz diagnostykę zakażeń Campylobacter. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest obecność na wykładach i ćwiczeniach. Dopuszczalna jedna usprawiedliwiona nieobecność na wykładach i jedna na ćwiczeniach. W przypadku większej ilości usprawiedliwionych nieobecności należy uzgodnić z opiekunem przedmiotu formę odrobienia zajęć.
W przypadku usprawiedliwionego opuszczenia powyżej 50% zajęć o ewentualnej formie odrobienia zajęć decyduje Kierownik Zakładu.
Kolokwium zaliczeniowe, aktywność na zajęciach, prezentacja studencka oceniane są wg skali:
Procent punktów Ocena
92-100 5,0
84-91 4,5
76-83 4,0
68-75 3,5
60-67 3,0
0-59 2,0
Wykłady, ćwiczenia
Student uzyskuje zaliczenie przy uzyskaniu minimum 60% z kolokwium zaliczeniowego.
Ocena końcowa: 80% kolokwium zaliczeniowe , 10% ocena z aktywności na zajęciach, 10% opracowania studenckie.
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Jędrychowski W.: Epidemiologia w medycynie klinicznej i
zdrowiu publicznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
2010.
2. Bzdręga J. (red): Epidemiologia w zdrowiu publicznym, PZWL,
2010.
3. Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D.: Zakażenia i zarażenia
człowieka. Epidemiologia, zapobieganie i zwalczanie. Wyd.
Lekarskie PWZL 2001.
4. Klawitter M: Diagnostyka mikologiczna zatruć grzybami.
Wydawnictwo Naukowe „Śląsk", Katowice 2005.
5. Kolarczyk E. „Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka”,
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2008.
Literatura uzupełniająca:
1. Cianciara J., Juszczyk J.: Choroby zakaźne i pasożytnicze. Czelej,
Lublin 2007
2. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy
nauki o żywieniu, Warszawa 2010 rok.
3. Corocznie aktualizowana lista prac i opracowań
naukowych.
W cyklu 2025/26L:
Literatura podstawowa: |
Uwagi
W cyklu 2025/26L:
brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: