Przedmiot do wyboru: Podstawy żywienia osób niepełnosprawnych 1800-TZ2-PDWPZO-S1
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i seminariów.
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów zasadami racjonalnego odżywania w społeczeństwie, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zjawisko otyłości i niedożywienia wśród osób niepełnosprawnych.
Podczas ćwiczeń student szacuje spożycie składników pokarmowych pochodzących z pożywienia oraz struktury spożycia energii, a także poznaje metody oceny sposobu żywienia.
Wykłady
1. Zasad racjonalnego odżywania w społeczeństwie.
2. Otyłość osób niepełnosprawnych.
3. Niedożywienie osób niepełnosprawnych.
Ćwiczenia
1. Temat ćwiczenia: Omówienie programu ćwiczeń. Odtworzenie całodziennej racji pokarmowej.
2. Temat ćwiczenia: Oszacowanie spożycia składników pokarmowych z pożywienia oraz struktury spożycia energii.
3. Temat ćwiczenia: Metody oceny sposobu żywienia. Normy żywienia.
W cyklu 2024/25:
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i seminariów. Wykłady |
W cyklu 2025/26:
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i seminariów. Wykłady |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2024/25: | W cyklu 2025/26: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
test jednokrotnego wyboru; zaliczenie praktyczne, przedłużona obserwacja wiedza i umiejętności
Sprawozdania z ćwiczeń: W1, W2, U1, K1
Test pisemny: W1, W2, U1, K1
Warunki zaliczenia: wykłady, ćwiczenia obecność obowiązkowa, przygotowanie sprawozdań w ramach ćwiczeń
Przedmiot kończy się zaliczeniem na ocenę (test końcowy obejmujący zagadnienia z wykładu i ćwiczeń). Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku testu zaliczeniowego. Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi.
Literatura
Literatura obowiązkowa
1. Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J. (red.), 2001, Podstawy naukowe żywienia w szpitalach. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
2. Gawęcki J. (red.), 2010, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa.
3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.), 2010, Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa.
4. Jarosz M. (red.), 2011, Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
5. Jarosz M. (red.), 2011, Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
Literatura uzupełniająca
1. Jarosz M. (red.), 2012, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
2.Kunachowicz H., Nadolna I, Przygoda B., Iwanow K. 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.
3. Peckenpaugh N., 2011, Podstawy żywienia i dietoterapia. Elservier Urban & Partner, Wrocław.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: