Profilaktyka chorób zawodowych
1800-TZ1-PCHZ-S1
Wykłady
1.Wprowadzenie do epidemiologii. Podstawowe narzędzia
epidemiologiczne.
2. Epidemiologia chorób zakaźnych i niezakaźnych.
3. System nadzoru sanitarno-epidemiologicznego w Polsce. Nadzór nad
żywnością.
Ćwiczenia:
1. Mierniki stanu zdrowia ludności, EBM, statystyka w epidemiologii.
2 Praca z meldunkami dotyczącymi chorób zakaźnych. Profilaktyka
zakażeń.
3. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Żywienie jako potencjalne źródło
zakażenia szpitalnego.
4. Zasady sprawowania nadzoru sanitarnego nad żywnością.
Uwarunkowanie systemu HACCAP i zasady jego wdrażania.
5. Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej w zakładach
gastronomicznych
Całkowity nakład pracy studenta
1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego
udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 10 godz. (z uwzględnieniem technik kształcenia na
odległość)
- udział w ćwiczeniach: 10 godz. (z uwzględnieniem technik kształcenia
na odległość)
- konsultacje: 1 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego
udziału nauczycieli akademickich wynosi 22 godz., co odpowiada 0,9
punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 10 godz.
- udział w ćwiczeniach: 10 godz.
- konsultacje: 1 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 4+1= 5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 26 godzin, co odpowiada 1 punktowi
ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 1 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu
epidemiologii): 3,5 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem wyników badań z
zakresu epidemiologii): 2 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z
Zakresu epidemiologii): 0,5 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami
naukowymi wynosi 7 godzin, co odpowiada 0,3 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie
oceniania: - przygotowanie do zaliczenia 4+1 = 5 (0,2 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach 10 godz.
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 10
godzin, co odpowiada 0,4 punktom ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Efekty uczenia się - wiedza
Student:
W1. Wyjaśnia warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności w
zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz
współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia.
(K_W11)
W2. Potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki
determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w
Polsce i metody ich zaspokajania. (K_W26)
W3. Zna organizację ochrony zdrowia w Polsce oraz programy
profilaktyczne realizowane w ramach zdrowia publicznego. (K_W27)
Efekty uczenia się - umiejętności
Student:
U1. Potrafi interpretować dane liczbowe z zakresu statystyki i
epidemiologii. (K_U25)
U2. Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o
własne działania lub dane źródłowe. (K_U27 )
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Student:
K1. Posiada umiejętność stałego dokształcania się. (K_K03)
Metody dydaktyczne
Wykłady (z uwzględnieniem technik kształcenia na odległość):
- wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
- wykład problemowy (w tym w oparciu o aspekt naukowy)
Ćwiczenia (z uwzględnieniem technik kształcenia na odległość):
- sprawozdania pisemne, dyskusja dydaktyczna, opracowania, praca
zespołowa,
- projektowanie i analiza badań naukowych
- nauczanie wspomagane komputerem
- konsultacje
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Wymagania wstępne
Podstawowe zagadnienia z zakresu biologii
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2025/26L: |
Kryteria oceniania
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest aktywny udział w przewidzianych
planem zajęciach, poprawne wykonanie i terminowe
przesłanie/dostarczenie analiz danych wraz z pisemnym sprawozdaniem. Podczas ćwiczeń prowadzona jest przedłużona obserwacja kompetencji
społecznych (0-10 punktów; zaliczenie >50%).
Warunkiem przystąpienia do zaliczenia jest zaliczenie zajęć
dydaktycznych zgodnie z założonymi efektami kształcenia. Nieobecności
muszą być usprawiedliwione i zaliczone ustnie lub pisemnie u
prowadzących. Ćwiczenia należy odrobić w formie i terminach
wyznaczonych przez kierownika dydaktycznego. Nieodrobienie zajęć
uniemożliwia przystąpienie do zaliczenia
Zaliczenie odbywa się po zakończeniu cyklu wykładów i ćwiczeń.
Zaliczenie przeprowadzane jest w formie opisowej obejmującej
zagadnienia z wykładów i ćwiczeń (efekty kształcenia: W1, W2, W3, U1,
U2, K1) na platformie Moodle.
Tabela ocen:
0-55% - niedostateczny
56 -68,0% - dostateczny
68,1-76,0% - dostateczny plus
76,1-84,0% - dobry
84,1-92,0% - dobry plus
92,1-100% - bardzo dobry
Praktyki zawodowe
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Bzdręga J. (red): Epidemiologia w zdrowiu publicznym, PZWL, 2010.
Literatura uzupełniająca:
1. Jędrychowski W.: Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu
publicznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2010
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: