Nauki społeczne i humanistyczne: Zdrowie publiczne. Higiena i epidemiologia 1800-P1-NSHHE-S1Z
Spis tematów wykładów:
Organizacja w ochronie zdrowia cz. I i II -8 godz.
Higiena żywności – 4 godz.
Podstawy epidemiologii chorób zakaźnych – 4 godz.
Rodzaj badań epidemiologicznych – 4 godz.
Samorząd pielęgniarek i położnych – 8 godz.
Organizacja nadzoru sanitarno-epidemiologicznego – 7godz.
Spis tematów ćwiczeń:
Dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja, zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji.
Metody badań epidemiologicznych w medycynie środowiskowej: badania retro- i prospektywne, ryzyko względne i przypisane, badania skriningowe, testy diagnostyczne, mierniki stanu zdrowia ludności.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- projektu
- referatu
- ćwiczeniowa
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Punktacja Ocena
0-60 ndst
60-67 dst
68-75 dst +
76-83 db
84-91 db +
92-100 bdb
Weryfikacja prawidłowości wykonywania ćwiczeń na podstawie sprawozdań, sprawdzanie wiedzy na temat omawianego zagadnienia na bieżąco w formie ustnej
Zaliczenie pisemne w formie testu z pytaniami otwartymi obejmującymi treści wykładowe, ćwiczeniowe .
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Marcinkowski (red.).Podstawy higieny. Volumed, Wrocław 1998
Jędrychowski W. Epidemiologia - wprowadzenie i metody badań.
Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. PZWL Warszawa 1997
Siemiński M.: Środowiskowe zagrożenia zdrowia. Inne wyzwania. PWN Warszawa 2007
Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL Warszawa
Tabele wartości odżywczych żywności
Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002.
Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D.: Zakażenia i zarażenia człowieka. Epidemiologia, zapobieganie i zwalczanie. Wyd. Lekarskie PWZL 2001.
J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 19989.Jabłoński L., Karwat I.:
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: