Oferta własna uczelni. Do wyboru: Dietoterapia 1800-F2-OWUDIET-SJ
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, na których poruszana jest tematyka stosowania diet terapeutycznych w wybranych schorzeniach oraz stosowania dietoterapii w najbardziej powszechnych chorobach cywilizacyjnych. Na początku przedstawione są zagadnienia ogólne, dotyczące podstaw żywienia człowieka oraz zaleceń zdrowego żywienia w Polsce i na świecie. Przedstawione są również rodzaje diet terapeutycznych, ze szczególnym uwzględnieniem diety ubogoenergetycznej w leczeniu otyłości.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykład:
Zaliczenie pisemne - test (0 – 16 punktów): W1 - W2, U1 -U2, K1 -K2
Suma uzyskanych punktów: Ocena:
< 9 ndst
9 dst
10 dst +
11 - 12 db
13 - 14 db +
15 -16 bdb
Literatura
D. Włodarek, D. Głąbska, E. Lange, L. Kozłowska,
Dietoterapia, PZWL, 2022
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: