Oferta własna uczelni. Do wyboru: Podstawy żywienia osób niepełnosprawnych 1800-F1-OWUDWPZ-SJ
Przedmiot realizowany w formie wykładów i ćwiczeń
Tematyka wykładów obejmuje zagadnienia z patofizjologii i przebiegu zespołu pourazowego w aspekcie zaburzeń metabolizmu składników energetycznych oraz równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej. Odczyn prawidłowy. Choroba metaboliczna. Rola układu neuro-dokrewnego w zespole pourazowym. Zjawisko „bloku metabolicznego” w zespole pourazowym. Zaburzenia energetyczne oraz wodno-elektrolitowe. Pourazowe zaburzenia metabolizmu węglowodanów, tłuszczów, białek.
Rola leczenia żywieniowego w postępowaniu terapeutycznym. Czynniki wpływające na wybór rodzaju żywienia. Zasady prowadzenia leczenia żywieniowego. Diety terapeutyczne w leczeniu zaburzeń odżywiania. Zasady dietoterapii otyłości.
Ćwiczenia mają charakter praktyczny:
Zagadnienia praktyczne realizowane w ramach ćwiczeń obejmują:
- zapoznanie studentów z metodologią odtwarzania spożytej żywności i obliczaniem wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej (metoda wywiadu z ostatnich 24 godzin),
- obliczenie liczby porcji produktów spożywanych, obliczenie spożycia podstawowych składników pokarmowych i określenie stopnia zgodności indywidualnego spożycia z normami żywienia,
- modyfikację jadłospisu w oparciu o wytyczne piramidy prawidłowego żywienia i zasady racjonalnego żywienia.
- planowanie diety ubogoenergetycznej dla pacjenta z otyłością.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykład:
Ćwiczenia:
Obecność na zajęciach, ocena ciągła (bieżące przygotowanie do zajęć i aktywność), poprawne wykonanie sprawozdań z ćwiczeń.
Aktywność podczas dyskusji omawianego zagadnienia: W1 – W4, U1, K1 - K3
Przedłużona obserwacja - K1 - K3
Kryteria oceniania:
Wykład:
Test pisemny: W1 – W4
Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi.
< 60% - ndst.
60% - 70% - dostateczny;
75% - dostateczny plus;
80% - 85% - dobry;
90% - dobry plus;
95% - 100% - bardzo dobry
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
1. Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawca 2022
2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego / redaktor: Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak; Wydawnictwo Naukowe PWN Wydawca 2022
3. Jarosz M., 2014, Żywienie wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: