Wiedza o żywności: Żywność funkcjonalna 1800-D3-Wozw-S1
Zajęcia są prowadzone w formie wykładów.
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z różnymi grupami produktów funkcjonalnych i specjalnego przeznaczenia, ich klasyfikacją, składem (uwzględniają modyfikacje w produkcji), wartością odżywczą, właściwościami oraz możliwością wykorzystania w żywieniu osób o szczególnych wymaganiach żywieniowych (zdrowych i chorych):
W cyklu 2024/25:
Zajęcia są prowadzone w formie wykładów. 1. Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Naturalne składniki bioaktywne stosowane w produkcji żywności funkcjonalnej. Wzbogacanie żywności.. Żywność wygodna. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne w kształceniu online
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25: | W cyklu 2025/26: |
Kryteria oceniania
Wykład: obecność obowiązkowa
Zaliczenie przedmiotu: zaliczenie z oceną: test
< 60% - niedostateczny
60-69% - dostateczny
70-79% - dostateczny plus
80-89% - dobry
90-94% - dobry plus
95-100% - bardzo dobry
Test pisemny: W1, W2, U1-U3, K1
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa
1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, (red.) F. Świderski, 2018, Wydanie III uaktualnione, Wyd. WNT str. 13-36, 37-73, 91-108, 227-320.
2. Ciborowska H., Ciborowski A., 2021, Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL str. 231-241, 657-677.
3. Gawęcki J., Górecka D., 2023, Wzbogacanie żywności (w:) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu (red. J. Gawęcki), Wyd. PWN str. 488-511.
Literatura uzupełniająca:
1. Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie,
(red.) Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020, str. 346-376.
Uwagi
W cyklu 2024/25:
Brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: