Wiedza o żywności: Żywność funkcjonalna 1800-D3-WZZF-S1
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z wiedzą z zakresu
1. Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Definicje, kryteria podziału - klasyfikacja. Aspekty prawne.
2. Naturalne składniki bioaktywne stosowane w produkcji żywności funkcjonalnej. Wzbogacanie żywności. Definicja, cele, rodzaje wzbogacania – wady i zalety. Charakterystyka głównych grup składników żywności funkcjonalnej. Żywność wygodna.
3. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego – do żywienia niemowląt i małych dzieci, środki spożywcze uzupełniające.
4. Żywność niskoenergetyczna. Błonnik i żywność wysokobłonnikowa.
5. Żywność dla sportowców i ludzi o zwiększonej aktywności fizycznej. Podział i charakterystyka odżywek dla sportowców (białkowe, węglowodanowe, mineralno-witaminowe, inne).
6. Żywność zmniejszająca ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Żywność spowalniająca procesy starzenia i in.
Samokształcenie: Charakterystyka wybranych produktów specjalnego przeznaczenia w oparciu o literaturę i przykłady.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody służące prezentacji treści
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Wykład: obecność obowiązkowa
Samokształcenie: przygotowanie referatu-pracy pisemnej
Zaliczenie przedmiotu: test zaliczeniowy (uzyskanie minimum 60% punktów)
Test pisemny: W1, W2
Referat: U1, U2, K1
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa
1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, (red.) F. Świderski, 2018, Wydanie III uaktualnione, Wyd. WNT str. 13-36, 37-73, 91-108, 227-320.
2. Ciborowska H., Ciborowski A., 2021, Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL str. 231-241, 657-677.
Literatura uzupełniająca:
1. Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie,
(red.) Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020 str.346-376.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: