Praktyki: Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych 3 tyg. 1800-D3-Prakpor-S1d
1. Zapoznanie z zasadami planowania diet w chorobach jamy ustnej i przełyku. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.
2. Zapoznanie z zasadami planowania diet w nieżytach żołądka. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
3. Zapoznanie z zasadami żywienia w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.
4. Zapoznanie z zasadami planowania diet w chorobach jelita cienkiego i grubego. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
5. Zapoznanie z zasadami żywienia w chorobach miąższu wątroby. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
6. Zapoznanie z zasadami planowania diet w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
7. Zapoznanie z zasadami żywienia w kamicy żółciowej. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
8. Zapoznanie z zasadami planowania diet w zapaleniu trzustki. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
9. Zapoznanie z zasadami żywienia w cukrzycy dorosłych. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
10. Zapoznanie z zasadami planowania diet niskoenergetycznych, jako modyfikacji żywienia podstawowego oraz ograniczeniami w doborze produktów spożywczych. Układanie jadłospisów.
11. Zapoznanie z przyczynami wychudzenia, objawami, zaleceniami żywieniowymi. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów. Układanie jadłospisów.
12. Zapoznanie z zasadami żywienia w dnie moczanowej. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
13. Zapoznanie z zasadami planowania diet w hiperlipidemiach. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne poszukujące
- doświadczeń
- laboratoryjna
- ćwiczeniowa
- studium przypadku
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie praktyk: Zaliczenie praktyczne i teoretyczne programu praktyki przeprowadza Koordynator praktyk w Dzienniku praktyk i systemie USOS. po pozytywnej opinii mentora praktyk, która uwzględnia frekwencję studenta, zaangażowanie podczas praktyki i ocenia wiedzę studenta podczas codziennej realizacji programu praktyki.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: