Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Działalność gospodarcza w praktyce dietetyka 1800-D3-OZDG-N1
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z wiedzą i umiejętnościami związanymi z prowadzeniem własnej działalności gospodarczej zarówno w obszarze ekonomii jak i zarządzania.
W ramach wykładów studenci poznają tematykę formalno-prawną i finansową związaną z działalnością gospodarczą, w tym pojęcie działalności gospodarczej, formy organizacyjne prowadzenia działalności, rodzaje opodatkowania działalności gospodarczej oraz zastosowanie ubezpieczeń społecznych w tym obszarze.
Na seminariach słuchacze rozwiną swoje umiejętności obserwacji mikro/makro otoczenia, planowania oraz finansowania działalności gospodarczej. Studenci zapoznają się z procesem tworzenia business planu, umiejscowienia swojej działalności w otoczeniu – strategią błękitnego oceanu, ideą powstawania start-upów. Poprawią umiejętności prezentacji swoich pomysłów biznesowych, jak również ich samooceny. Główny nacisk podczas seminariów położony zostanie na dyskusję związaną z przedstawianymi pomysłami oraz ich ewentualne modyfikacje – rozwój. Studenci zapoznają się również z podstawami planowania budżetu.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Kolokwium – W1, K1
Praca projektowa - W1, U1, U2, K3
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
1.Startupy Wyzwanie dla zarządzania i edukacji przedsiębiorczości, Skala A., edu-Libri, Kraków-Legionowo 2018
2.Strategia błękitnego oceanu, Chan Kim W., Mauborgne R., przekł. Doroba A., MT Biznes, Warszawa 2018
3. PARP, Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, wyd. 6, Warszawa 2016.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: