Moduł kształcenia specjalnościowego - Żywienie kliniczne: Alergia, nietolerancja pokarmowa i zaburzenia immunologiczne 1800-D3-Maler-N1
W trakcie wykładów studenci pogłębiają wiedzę z zakresu immunologicznych podstaw chorób alergicznych. Szczególną uwagę poświęcono patofizjologi, objawami i
przebiegiem chorób alergicznych takich jak: astma oskrzelowa, alergiczny nieżyt nosa i spojówek, alergia pokarmowa, pokrzywka i obrzęk
naczynioruchowy, wyprysk atopowy i kontaktowy, uczulenie na jad owadów błonkoskrzydłych, uczulenia na leki i wstrząs anafilaktyczny.
Student zaznajamia się z etiopatogenezą tych chorób, ich objawami, przebiegiem, sposobami leczenia i zapobiegania. Omawiane są
Również dalsze alergeny i wpływ czynników środowiskowych na rozwój i przebieg chorób alergicznych.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład konwersatoryjny
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
- klasyczna metoda problemowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody służące prezentacji treści
- metody wymiany i dyskusji
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Kryteria oceniania
est zaliczeniowy. Udzielenie przez studenta 60% poprawnych odpowiedzi zalicza przedmiot.
Praktyki zawodowe
-
Literatura
Szczeklik A., Gajewski P. (red): Choroby wewnętrzne - kompendium. Medycyna Praktyczna. Kraków
Bartuzi Z., Alergologia
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: