Grupa przedmiotów kształcenia specjalnościowego: Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego 1800-D3-Gzzywj-S1d
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5558
- https://moodle.umk.pl/enrol/index.php?id=4055 (w cyklu 2022/23)
Przedmiot realizowany jest w formie wykładów, seminariów i ćwiczeń. Celem zaplanowanych w ramach przedmiotu zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu:
1). Podstaw żywienia dojelitowego:
Patofizjologia podstaw żywienia dojelitowego. Możliwości żywienia enteralnego ciężko chorych: wielkość porcji pokarmu, metody podawania pokarmu, adaptacyjny sposób karmienia.
Wskazania i przeciwwskazania do prowadzenia żywienia drogą enteralną przez zgłębnik. Wskazania i przeciwwskazania do prowadzenia żywienia drogą enteralną przez przetokę odżywczą. Kontrola żywienia dojelitowego. Powikłania mechaniczne, metaboliczne i septyczne żywienia dojelitowego.
2). Podstaw żywienia pozajelitowego.
Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego. Techniki prowadzenia żywienia pozajelitowego. Składniki odżywcze w żywieniu pozajelitowym. Monitorowanie odżywiania pozajelitowego.
3). Dostępnych na rynku farmaceutycznym diet przemysłowych stosowanych w terapii żywieniowej.
Skład i właściwości diet pochodzenia naturalnego. Skład i właściwości diet elementarnych. Ogólne zasady obowiązujące podczas odżywiania chorych dietami przemysłowymi. Produkty do leczenia żywieniowego dostępne na polskim rynku farmaceutycznym.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Przedmiot kończy się zaliczeniem (zaliczenie testowe, pytania zamknięte, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60 % poprawnych odpowiedzi.
Warunkiem podejścia do testu jest zaliczenie seminariów i ćwiczeń.
• Warunkiem zaliczenia seminariów i ćwiczeń jest:
- obecność na zajęciach oraz
- aktywne uczestnictwo w seminariach i ćwiczeniach.
Test pisemny – W1, W2, W3, U1, U2, U3,
Aktywność – K1, K2, K3
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
1) Podstawy żywienia klinicznego. (red.) Sobotka L., 2013, Scientifica, Kraków
2) Podstawy leczenia żywieniowego. Spodaryk M., 2019, Kraków 2019, wyd.1
3) Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, 2019, Scientifica, Kraków
4) Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition suport. Kapała A., 2015, Scientifica, Kraków
5) Praktyczny podręcznik dietetyki. (red) Jarosz M., 2010, IŻŻ, Warszawa
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: