Grupa przedmiotów kształcenia specjalnościowego - Żywienie kliniczne: Choroby zakaźne, zatrucia pokarmowe 1800-D3-Gzkzat-N1d
W trakcie realizacji wykładów studenci zostaną zapoznani z rolą diety w procesie profilaktyki i leczenia wybranych jednostek chorobowych. Żywienie kliniczne to dziedzina medycyny zajmująca się dostosowaniem żywienia pacjentów do ich stanu zdrowia, zwłaszcza w przypadku chorób i zaburzeń metabolicznych. W kontekście chorób zakaźnych i zatruć pokarmowych, odpowiednie żywienie odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia i rekonwalescencji pacjentów. Dobre odżywienie wspiera układ odpornościowy, przyspiesza regenerację tkanek oraz minimalizuje ryzyko powikłań.
Choroby zakaźne
W przypadku chorób zakaźnych, takich jak np: grypa, COVID-19, wirusowe zapalenie wątroby, czy zapalenie płuc, pacjenci często cierpią na utratę apetytu oraz różnorodne objawy, które mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych. W takich sytuacjach ważne jest dostosowanie diety do potrzeb pacjenta oraz zapewnienie odpowiednich składników odżywczych.
Zatrucia pokarmowe, wywołane przez spożycie skażonej żywności lub wody, często prowadzą do objawów takich jak wymioty, biegunka oraz ból brzucha. W takich sytuacjach kluczowe jest odpowiednie postępowanie żywieniowe zgodne z najnowszymi wytycznymi, które student pozna na zajęciach
W cyklu 2022/23:
W trakcie realizacji wykładów studenci zostaną zapoznani z rolą diety w procesie profilaktyki i leczenia wybranych jednostek chorobowych. Żywienie kliniczne to dziedzina medycyny zajmująca się dostosowaniem żywienia pacjentów do ich stanu zdrowia, zwłaszcza w przypadku chorób i zaburzeń metabolicznych. W kontekście chorób zakaźnych i zatruć pokarmowych, odpowiednie żywienie odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia i rekonwalescencji pacjentów. Dobre odżywienie wspiera układ odpornościowy, przyspiesza regenerację tkanek oraz minimalizuje ryzyko powikłań. Choroby zakaźne W przypadku chorób zakaźnych, takich jak np: grypa, COVID-19, wirusowe zapalenie wątroby, czy zapalenie płuc, pacjenci często cierpią na utratę apetytu oraz różnorodne objawy, które mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych. W takich sytuacjach ważne jest dostosowanie diety do potrzeb pacjenta oraz zapewnienie odpowiednich składników odżywczych. Zatrucia pokarmowe, wywołane przez spożycie skażonej żywności lub wody, często prowadzą do objawów takich jak wymioty, biegunka oraz ból brzucha. W takich sytuacjach kluczowe jest odpowiednie postępowanie żywieniowe zgodne z najnowszymi wytycznymi, które student pozna na zajęciach |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Ćwiczenia:
Projekt, raporty na ćwiczeniach – bieżąca ocena –W1-W4; U1-U5; K1-K7
Samokształcenie:
Projekt, raporty – bieżąca ocena –W1-W4; U1-U5; K2-K3
Wykłady:
Aktywność, przedłużona obserwacja – bieżąca ocena – W1-W4; U1-U5; K2-K3;
Wykłady i ćwiczenia:
Kolokwium zaliczeniowe (0-30 pkt; >60%); W1-W4; U1-U5
Przedmiot kończy się zaliczeniem (test – 30 pytań, zadania zamknięte, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi. W1-W4; U1-U5 3. Pytania testowe opracowane są w oparciu o treść wykładów, ćwiczeń i literatury
Punktacja Ocena
< 19 ndst
19-21 dst
22-24 dst+
25 – 26 db
27 – 28 db+
29 – 30 bdb
Literatura
Literatura podstawowa
1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego M. Grzymisławski, M. Mosznak 2022
2. Podstawy żywienia klinicznego edycja czwarta, Redaktor naczelny L.Sobotka
Interna Szczeklika 2019
Autorzy:
Andrzej Szczeklik
Piotr Gajewski
Literatura uzupełniająca
1. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka H. Ciborowska, A. Rudnicka, wydanie IV 2019.
2. Współczesna Dietoterapia, E. Lange, D.Włodarek, wydanie II, 2022
W cyklu 2022/23:
Literatura podstawowa 1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego M. Grzymisławski, M. Mosznak 2020 3.Interna Szczeklika 2019 Autorzy: Andrzej Szczeklik,Piotr Gajewski
Literatura uzupełniająca 1. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka H. Ciborowska, A. Rudnicka, wydanie IV 2019. 2. Współczesna Dietoterapia, E. Lange, D.Włodarek, wydanie I, |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: