Grupa przedmiotów kształcenia specjalnościowego - Żywienie kliniczne: Choroby wieku starszego 1800-D3-Gzkws-N1d
Geriatria jest interdyscyplinarną nauką, która zajmuje się starzeniem organizmu człowieka. Bada ona aspekt fizjologiczny tego zjawiska oraz aspekt patologii starzenia.
Starzenie się jest to normalny, długotrwały i nieodwracalny proces fizjologiczny zachodzący w organizmie człowieka. Starość jest końcowym okresem starzenia się, który nieuchronnie kończy się śmiercią.
Student zdobędzie wiedzę na temat specyfiki przebiegu wybranych schorzeń u osób starszych oraz leczenia dietetycznego . Zdobędzie również wiedzę z zakresu profilaktyki schorzeń cywilizacyjnych. Zdobędzie umiejętności doradzania w zakresie żywienia.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody służące prezentacji treści
- metody oparte na współpracy
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
100% frekwencja na zajęciach oraz aktywność, zaliczenie umiejętności przewidywanych programem zajęć.
- pisemne wejściówki,
- ocena ciągła (bieżące przygotowanie do zajęć, sprawozdania)
- samodzielne przygotowanie diety dla danej jednostki chorobowej
- egzamin lub zaliczenie pisemne
- jedno zaliczenie poprawkowe
Efekty dotyczące wiedzy: testy pisemny: W1-W3
Efekty dotyczące umiejętności- dyskusja na ćwiczeniach oraz opis przypadku w referacie.U1-U2
Efekty dotyczące kompetencji-wypowiedzi ustne i obserwacja studenta.K1-K2
Zaliczenie testu końcowego wg skali:
Na ocenę 5.0: student(ka) potrafi odpowiedzieć na
92-100% pytań
Na ocenę 4.5 student(ka) potrafi odpowiedzieć na 85-91% pytań.
Na ocenę 4.0: student(ka) potrafi odpowiedzieć na 78-84% pytań.
Na ocenę 3.5: student(ka) potrafi odpowiedzieć na 70-78% pytań.Na ocenę 3.0: student(ka) potrafi odpowiedzieć na 61-69% pytań.
Zaliczenie przedmiotu: min.60% całości
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Literatura obowiązkowa:
1)Ciborowska Helena, Rudnicka Anna. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa, 2009.
2)Mirosław Jarosz. Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków. PZWL Warszawa, 2008
Literatura uzupełniająca:
1. Muszalik.M.,K.Kędziora-Kornatowska.(red): Pielęgnowanie pacjentów w starszym wieku. PZWL Warszawa, 2018.
2.Talarska D.,Wieczorowska-Tobis K. Geriatria i pielęgniarstwo geriatryczne. PZWL, Warszawa, 2015.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: