Biologia i fizjologia człowieka: Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem 1800-D3-Fizw-S1d
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=3828 (w cyklu 2022/23)
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5426 (w cyklu 2023/24)
Wykłady:
Tematykę wykładów stanowią klasyfikację fizjologiczną wysiłku fizycznego. Wpływ wysiłku fizycznego na poszczególne układy oraz metody oceny treningu w wybranych dyscyplinach sportowych.
Ćwiczenia:
Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat zmian zachodzących pod wpływem wysiłku fizycznego zwłaszcza w układzie oddechowym i sercowo naczyniowym, optymalizacja programów żywieniowych w zależności od cech antropometrycznych, preferencji indywidualnych, charakteru sportu, stosowania dopingu i metod niedozwolonych w sporcie oraz procesów zmęczenia
W cyklu 2022/23:
Zajęcia prowadzone w formie wykładów i ćwiczeń. Tematykę wykładów stanowią zagadnienia z zakresu klasyfikacji wysiłku fizycznego oraz jego wpływu na poszczególne układy organizmu człowieka. Studenci zapoznają się z informacjami na temat fizjologicznych procesów zachodzących w trakcie wysiłku fizycznego oraz z ich krótko- i długotrwałymi skutkami. Na ćwiczeniach student nabywa umiejętności tworzenia zaleceń żywieniowych oraz jadłospisów dopasowanych do danej dyscypliny sportu. |
W cyklu 2023/24:
Zajęcia prowadzone w formie wykładów i ćwiczeń. Tematykę wykładów stanowią zagadnienia z zakresu klasyfikacji wysiłku fizycznego oraz jego wpływu na poszczególne układy organizmu człowieka. Studenci zapoznają się z informacjami na temat fizjologicznych procesów zachodzących w trakcie wysiłku fizycznego oraz z ich krótko- i długotrwałymi skutkami. Na ćwiczeniach student nabywa umiejętności tworzenia zaleceń żywieniowych oraz jadłospisów dopasowanych do danej dyscypliny sportu. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Kolokowium pisemne
Pytania otwarte (0-15 punktów; > 60%): W1-W3, U1-U2
Przedłużona obserwacja (0-2 punktów); >50%): K1
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa/podstawowa:
1. Dietetyka sportowa. B.Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak - PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2020
2. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. W. Traczyk, A. Trzebski – red. PZWL, Warszawa, 2015, wyd. 3
W cyklu 2022/23:
Podstawowa: |
W cyklu 2023/24:
Podstawowa: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: