Grupa przedmiotów kształcenia specjalnościowego: Dietoterapia chorób cywilizacyjnych 1800-D3-DCGC-S1
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu, ćwiczeń i seminarium. Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze skalą nasilenia chorób cywilizacyjnych, czynnikami ryzyka i zaleceniami żywieniowymi w wybranych chorobach cywilizacyjnych.
Ćwiczenia mają na celu nabycie umiejętności wyznaczania indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe oraz układania diety zgodnie z indywidualnymi założeniami i wybranymi chorobami cywilizacyjnymi.
Seminarium – analiza i dyskusja aktualnych danych naukowych dot. wybranych chorób dietozależnych.
W cyklu 2023/24:
Poznanie czynników ryzyka rozwoju nadciśnienia, zaburzeń lipidowych, cukrzycy i zespołu metabolicznego. Zapoznanie z wymaganiami w żywieniu osób z nadciśnieniem, zaburzeniami lipidowymi, cukrzycą oraz zespołem metabolicznym. Zapoznanie z rodzajami diet stosowanych w leczeniu ww jednostek chorobowych. |
W cyklu 2024/25:
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu, ćwiczeń i seminarium. Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze skalą nasilenia chorób cywilizacyjnych, czynnikami ryzyka i zaleceniami żywieniowymi w wybranych chorobach cywilizacyjnych. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne w kształceniu online
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2024/25: | W cyklu 2025/26: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Kryteria oceniania:
Obecność na wykładach i ćwiczeniach obowiązkowa, wykład pytania/testy sprawdzające
Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia, sprawozdania, obserwacja ciągła na zajęciach
Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku egzaminu
< 60% - niedostateczny
60-69% - dostateczny
70-79% - dostateczny plus
80-89% - dobry
90-94% - dobry plus
95-100% - bardzo dobry
Warunki odrobienia zajęć opuszczonych z z usprawiedliwionych przyczyn lub niezaliczonych: odrobienie zajęć z inna grupą lub praca pisemna zaliczeniowa
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa:
1. Żywienie człowieka Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2, (red.) Mirosław Grzymisławski, Małgorzata Moszak 223-239, 264-283, 284-315, 438-466.
2.Ciborowska H., Ciborowski A., 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa, wyd 5.
3. Chevallier L. 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. (Gajewska D., red. wydania polskiego) Wyd. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2015.
4. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L. 2014. Dietoterapia. PZWL, Warszawa
Literatura uzupełniająca:
1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. IŻŻ, Warszawa., 2019.
2. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2011.
3. Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie,
(red.) Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020
4. Tatoń J., Jak żyć z cukrzycą wymagającą wstrzyknięć insuliny, Wyd. PZWL, Warszawa. 2001,
5. Tatoń J., Czech A., Bernas M., Otyłość. Zespół metaboliczny. Wyd. PZWL, Warszawa 2007,
W cyklu 2024/25:
Literatura obowiązkowa: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: