Żywienie w sporcie: Dietetyka ze wspomaganiem żywieniowym w aktywności ruchowej - żywienie sportowców 1800-D2-ZSDZ-S2
W trakcie realizacji wykładów studenci zostaną zapoznani
z następującymi tematami:
1. Wpływ wysiłku na fizjologię przewodu pokarmowego.
2. Wysiłek a metabolizm mięśniowy bilans energetyczny.
3. Węglowodany, tłuszcze, białka w sporcie.
4. Wegetarianizm a sport.
5. Płyny i gospodarka wodno - elektrolitowa w sporcie.
6. Suplementy diety w sporcie.
7. Żywienie w okresie przedsezonowym, sezonowym
i posezonowym sportowca (żywienie jako element treningu i odnowy biologicznej sportowców, żywienie sportowców różnych dyscyplin i w różnych okresach treningu, żywienie sportowców w zmienionych warunkach klimatycznych
i geograficznych).
8. Doping w sporcie. Wspomaganie żywieniowe jako alternatywa dla dopingu.
9. Odnowa biologiczna, regeneracja, relaksacja po wysiłku.
W trakcie seminariów poruszone zostaną następujące tematy:
1. Dieta w okresie rehabilitacji pacjentów z chorobami układu oddechowego.
2. Dieta w okresie rehabilitacji fizycznej pacjentów
z chorobą serca. Modyfikacje diety w zależności
od stopnia aktywności fizycznej pacjentów
z miażdżycą tętnic obwodowych, w tym niedokrwieniem przewodu pokarmowego.
3. Modyfikacje diety w zależności od stopnia aktywności fizycznej pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego.
4. Modyfikacje diety w zależności od stopnia aktywności fizycznej pacjentów z chorobami narządu ruchu (osteoporoza, osteomalacja), układu moczowego, chorób hematologicznych, onkologicznych.
5. Postępowanie żywieniowe w okresie wzmożonej aktywności fizycznej u pacjentów z cukrzycą typu 2
i otyłością oraz z cukrzycą typu 1 i niedoborem masy ciała.
6. Modyfikacje diety u dzieci i młodzieży uprawiającej sport.
W trakcie ćwiczeń poruszone zostaną następujące tematy:
1. Obliczanie podstawowej i całkowitej przemiany materii dla osób o różnej aktywności fizycznej.
2. Ustalenie zapotrzebowania sportowca na energię
i podstawowe składniki odżywcze w zależności
od wydatku energetycznego i uprawianej dyscypliny sportu.
3. Układanie jadłospisów dla sportowców różnych dyscyplin.
4. Jakościowa i ilościowa ocena jadłospisu.
5. Planowanie żywienia dla osób podejmujących zwiększoną aktywność fizyczną w celu redukcji wagi ciała lub budowania masy mięśniowej ze współistnieniem schorzeń wieloukładowych.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody wymiany i dyskusji
- metody służące prezentacji treści
- metody oparte na współpracy
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Kryteria oceniania:
Każdy student jest na bieżąco oceniany w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych podczas wykładów, ćwiczeń oraz po złożeniu pracy będącej formą realizacji samokształcenia. Znajomość materiału z ćwiczeń, wykładów i zaleconych podręczników jest sprawdzana w trakcie bieżących zajęć oraz po ich zakończeniu. Student podchodzi do zaliczenia umiejętności praktycznych po zakończeniu ćwiczeń (check-lista). Jeżeli Plan studiów przewiduje dla przedmiotu realizację samokształcenia, student powinien przygotować pracę pisemną na temat zadany przez prowadzącego/ koordynatora przedmiotu. Po zakończeniu zajęć (wykładów i ćwiczeń, zaliczeniu samokształcenia) w terminie uzgodnionym ze studentami, przeprowadzony zostanie pisemny sprawdzian wiedzy.
Punktacja Ocena
<18 pkt ndst
18-19 pkt dst
20-22 pkt dst+
23-25 pkt db
26-28 pkt db+
29-30 pkt bdb
Warunkiem dopuszczenia do zaliczenia końcowego przedmiotu jest aktywny udział we wszystkich zajęciach przewidzianych Planem studiów (tzn. wykłady, seminaria, ćwiczenia, samokształcenie- jeśli dotyczy). Nie przewiduje się żadnych dodatkowych terminów zajęć poza przewidzianymi w „Rozkładzie zajęć” przygotowanym przez Dział Kształcenia. Nie są także przewidziane żadne inne formy „odrobienia zajęć” poza obecnością na nich.
Warunkiem uzyskania zaliczenia z przedmiotu jest obecność na wszystkich wykładach i wszystkich ćwiczeniach, uzyskanie przynajmniej oceny dostatecznej z każdej formy zaliczenia przedmiotu (wykład, ćwiczenia, seminarium, samokształcenie) oraz spełnienie wszystkich pozostałych warunków opisanych w ogólnym „Regulaminie zajęć dydaktycznych w Katedrze Chorób Naczyń i Chorób Wewnętrznych” dostępnym na stronie internetowej jednostki. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen uzyskanych podczas zaliczenia wszystkich form kształcenia przedmiotu.
Zakres wiedzy i umiejętności wymagany podczas kolokwium obejmuje tematykę ujętą w sylabusie, materiał prezentowany podczas zajęć dydaktycznych oraz zawarty w podanych pozycjach piśmiennictwa. W przypadku nieobecności na zajęciach (wykłady, ćwiczenia) lub podczas kolokwium zaliczeniowym należy ją usprawiedliwić w terminie 7 dni (np. wysłać skan zwolnienia lekarskiego na adres e-mail Katedry). Nieusprawiedliwienie nieobecności podczas zaliczenia skutkuje niezaliczeniem przedmiotu. W przypadku usprawiedliwienia nieobecności student ma prawo zaliczyć kolokwium w terminie ustalonym przez asystenta dydaktycznego lub kierownika Katedry. Student ma prawo do jednego zaliczenia poprawkowego. Jego niezaliczenie skutkuje niezaliczeniem przedmiotu z konsekwencjami przewidzianymi „Regulaminem Studiów”.
Ocena efektów kształcenia:
Egzamin: W01- W04, U01 - U011, K01 – K10.
Aktywność: obecność na ćwiczeniach i wykładach, ocena ciągła aktywności podczas zajęć: W01- W04, U01 - U011, K01 – K10.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Bean A.: Żywienie w sporcie. Zysk i S-ka. Poznań 2013. Wyd. II
2. Celejowa L., Żywienie w treningu i walce sportowej, COS, Biblioteka Trenera, Warszawa 2001.
3. Maughan R.J., L.M. Burke, Żywienie a zdolność do wysiłku, Medicina Sportiva, Kraków 2000.
4. Raczyński G., Raczyńska B. Sport i żywienie, COS-RCMSKFiS, Warszawa 1996.
5. Ziemlański Ś., Niedźwiecka-Kącik D., Zalecenia żywnościowe i zdrowotne dla sportowców, COS-RCMCKFiS, Warszawa 1997.
6. Frączek B, Krzywański J, Krzysztofiak H: Dietetyka sportowa. PZWL Warszawa 2019, wyd.1
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: