Żywienie w sporcie: Biologiczne uwarunkowania przewlekłego zmęczenia 1800-D2-ZSB-S2
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=3827 (w cyklu 2022/23)
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5425 (w cyklu 2023/24)
Wykłady:
Tematykę wykładów stanowią determinanty sposobów żywienia, wybrane fizjologiczne i biochemiczne mechanizmy zmęczenia oraz wynikająca z nich potrzeba dostosowania dostarczanego pokarmu pod względem ilościowym oraz jakościowym. Ukazanie przemęczenia w sporcie jako spektrum, opisanie zmian zachodzących.
Wskazanie znaczenia aktywności fizycznej w zachowaniu optymalnej wagi oraz składu ciała i parametrów fizjologicznych wśród pacjentów z zespołem przewlekłego zmęczenia (CFS). Wskazanie zależności pomiędzy programami żywieniowymi, a zmiennymi jakościowymi i ilościowymi opisującymi skład mikroflory jelitowej.
Ćwiczenia:
Celem zajęć jest przekazanie praktycznej wiedzy na temat konstruowania programów żywieniowych w przewlekłym zmęczeniu. Przekazanie wiedzy na temat badań interwencyjnych na podstawie osób z CFS z użyciem substancji i metod farmakologicznych i niefarmakologicznych. Ponadto, przekazana zostanie wiedza na temat interwencji dietetycznych w spektrum przemeczenia w sporcie oraz zaburzeń żywienia i układu pokarmowego w spektrum przewlekłego zmęczenia.
W cyklu 2022/23:
Wykłady: Ćwiczenia: |
W cyklu 2023/24:
Wykłady: Ćwiczenia: |
W cyklu 2024/25:
Wykłady: |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- opis
- pogadanka
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
- seminaryjna
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
- zaliczenie w formie testu pisemnego lub na platformie edukacyjnej Moodle
- w przypadku nie zaliczenia przedmiotu dopuszcza się jedno zaliczenie poprawkowe
Tabela ocen:
60,0-68,0% - dst
68,1-76,0% - dst +
76,1-84,0% - db
84,1-92,0% - db +
92,1-100% - bdb
Literatura
Literatura podstawowa
1. Żywienie i suplementacja w sporcie, rekreacji i stanach chorobowych, Katowice 2014, wyd.1
2. Żywienie i suplementacja w sporcie, Waśkiewicz Z. Poprzecki S. Zajac A., Katowice 2007
Literatura uzupełniająca
1. Wójta-Kempa M. Samoleczenie: medykalizacja czy demedykalizacja? Granice władzy medycyny. Przegląd Socjologiczny. 2017;66(1):83-105.
W cyklu 2022/23:
Literatura podstawowa |
W cyklu 2023/24:
Literatura podstawowa |
W cyklu 2024/25:
Literatura podstawowa |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: