Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Prawo i prawo żywnościowe 1800-D2-Przw-S1
Wykłady mają na celu przybliżenie studentom zapisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, podstawowych pojęć z zakresu prawa, regulacji dotyczących funkcjonowania mechanizmów nadzoru i kontroli nad bezpieczeństwem żywności, jak również ustawodawstwa UE w powyższym zakresie. Omówieniu podlega ogół koniecznych do spełnienia warunków i działań, które muszą być podjęte podczas wszystkich etapów procesu produkcji żywności i obrotu handlowego żywnością, celem zapewnienia bezpieczeństwa życia i zdrowia konsumentów na każdym etapie.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2024/25: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Test – W1, W2, W3, W4, U1
Esej/prezentacja – W1, W2, W3, U1
obecność na zajęciach
punktualność
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia
ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych
ustawa z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów
Uwagi
W cyklu 2022/23:
brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: